onsdag, december 03, 2008

Jazznyts Very Best of 2008


-årets bedste danske jazzplader
Når året er ved at være omme er der tradition for at kigge tilbage. Det gør jeg også. Hvad er mere nærliggende end at kigge på den stak danske jazz-CD'er, som min elskede pladesamling er udvidet med. Pladeselskaber som Calibrated, Loveland/Longlife/Pladekisten, Stunt, ILK, Cowbell og ikke mindst Gateway har været skyld i at jazzpladepulsen har været oppe i det høje leje det meste af året.
Sidstnævnte pladeselskab er Dansk Musikerforbunds tilbud til danske musikere. Her bliver CD'erne distribueret via det store pladedistributionsselskab GDC, musikken er tilgængelig som downloads via de store musikportaler, musikerne bevarer alle rettigheder og mange andre gode fordele. Nu er det her ikke et reklameindslag for Gateway. Men som seriøs jazzblogger har jeg med stor fornøjelse konstateret at megen dansk jazzmusik udgives her. I sommers udgav Gateway sågar en dobbelt-CD med kun ny dansk jazz. Jeg aner ikke hvor mange plader de har udgivet i år. Jeg har ikke hørt det hele, Men mange af de plader jeg har hørt derfra er af højeste kvalitet, hvilket også kan ses på listen nedenfor.
På listen er der plader, der har det til fælles at det stilistisk nok kan kaldes jazz, ellers er der meget stor forskel. Det afspejler på dejligste vis den forskellighed, der er i dansk jazz. Åbenheden og manglen på kedelige dogmer i dansk jazz er med til at vise, at den i 2008 endnu en gang var i topform
Du kan lige nå at bruge listen som inspirator. Feks. når du skal ud for at købe en julegave, til dem du holder allermest af. For de skal da have en dansk jazzplade.

Listen er i uprioriteret rækkefølge

Martin Fabricius Trio: When sharks bite (Martin Fabricius/Gateway)
-danske plader med vibrafonen i centrum er sjældne. Når det gøres så begavet som her, er det værd at lytte til. En plade der kan nydes mange gange.

Halle/Nickelsen/Kjellberg: Echidna (ILK)
-kirkeorgel, trompet og guitar. 2 nordmænd og en dansker står bag denne bemærkelsesværdige plade med improviseret ambient musik optaget i 2 københavnske kirker.

Jakob Bro: The stars are all new songs vol. 1 (Loveland Records/Pladekisten)
-Jakob Bro er blandt årets mest aktive på pladefronten, med hele tre udgivelser. Den første var den bedste. Han gæstes af en stribe amerikanske jazzstars, der er med til at løfte pladen op i himlen.

Anne Mette Iversen: Best of the west/Many Places (Brooklyn Jazz Underground)
-kapelmesteren er dansk, bandet er amerikansk. Anne Mette Iversen bor i New York og har taget byen til sig. Hun har bevaret den musikalske forbindelse til fædrelandet i det musikalske sprog.

Blood Sweat Drum 'n' Bass Big Band: Live sessions with Jørgen Munkeby (Calibrated)
-power big bandet i en optagelse fra Roskilde Festival 2007, medbringende en brutal norsk musiker med lige stor kærlighed til både Coltrane og heavy.

Grammofunch: Grammofunch (Blackout Music/BonnierAmigo)
-en medrivende intelligent moderne jazzrock plade, med filmisk effektivitet.

Sidsel Storm: Sidsel Storm (Calibrated)
-den her voksede sig ligeså stille stor. Den fik en plads i hjertet med elegant vokal og suverænt pianospil.

Mads la Cour: á la Cour (Stunt)
-den sidste indspilning fra Radiohusets Studie 3 blev en musikalsk fornøjelse. Mads la Cour er
i fint selskab. Han har lavet en fantastisk debutplade, af den sjældne slags.

Jacob Fischer Trio feat. Svend Asmussen (JFCD/Gateway)
-der bydes ikke på på paladsrevolutioner her. Til gengæld kan man så glæde sig over at Fischer endelig fik lavet en soloplade...og sikke en!

VéloVélo: VéloVélo (Gateway)
-Nyt orkester med erfarne folk, der med humor og evner til dreje musikken en omgang laver en både underholdende og krævende plade.

Ingen kommentarer: