lørdag, december 05, 2009

NYNDK: The hunting of the snark (Jazzheads)

Transatlantisk jazz-klassisk mashup

Det norsk-dansk-amerikanske ensemble NYNDK er aktuel med deres tredje album. På de foregående har musikken overvejende været komponeret af medlemmerne. Denne gang er de gået et skridt videre og har taget udgangspunkt i nogle komponister fra deres respektive hjemlande. Hertil har de så skrevet et supplerende og kommenterende nummer til hver enkelt komponist. Det drejer sig om de amerikanske komponister Charles Ives og George Perle, de norske komponister Arne Nordheim og Edvard Grieg samt de danske komponister Carl Nielsen og Per Nørgaard. Altså klassiske komponister der har arbejdet i den samme periode hvor jazzen opstod og blev populær (undtagen Grieg, der døde i 1907).
NYNDK er baseret omkring medlemmerne Chris Washburne på basun, Ole Mathisen på sax og klarinet og bassisten Per Mathisen. Det danske medlem er pianisten Søren Møller, der gennem sin karriere ligeså ofte har vendt sig mod klassiske komponister som mod jazzens for at få inspiration. Trommeslageren Tony Moreno er gæstemedlem.
Det er spændende at lytte til kontemporære klassiske komponister i en jazzversion, hvor der er plads til improvisation og nysgerrighed. Komponister der både har skabt væsentlig musik i deres hjemlande og samtidig været med til at udvikle den klassiske musik, danner her et godt grundlag for NYNDK's eksperiment.
NYNDK spiller anden satsen fra Carl Nielsens anden symfoni, og endnu en gang slår det mig når Carl Nielsen får en omgang jazz, at "You can take the man out the streets,
but you can't take the streets out the man" (tak til Snoop Dog, for citatet). Der er stadig en masse Carl Nielsensk over musikken. Hvilket også er en cadeau til NYNDK. der netop er i stand til at bearbejde musikken med stor nænsomhed og respekt. De har lavet en plade med komponister der ikke er ens og alligevel er pladen forholdsvis stringent med en musikalsk identitet, hvor tankerne ofte går i retning af Charles Mingus. En særlig tak skal gå til bassisten Per Mathisen, der ikke er uden skyld i det.
My Space: http://www.myspace.com/nyndk

2 kommentarer:

Thomas Albæk Jakobsen sagde ...

Cd'en hedder 'The Hunting of The Snark' og ikke 'The Shark'. 'The Hunting of The Snark' er også titlen på Lewis Carroll's nonsens digt fra 1874, og Arne Nordheims komposition (track 5).

Niels Overgård sagde ...

Ups. Major mistake, som så lige bliver rettet. Tak Thomas!