søndag, april 22, 2012

Carsten Dahl/Arild Andersen/Jon Christensen: Space is the place (Storyville)

Med denne plade er der lagt op til gode muligheder for at udlandet også opdager, hvilken stor pianist Carsten Dahl er. Feks. har anmelderne i Norge allerede været ude med roser til albummet. Aviserne Dagbladet og Aftenposten gav begge 6 ud af 6 stjerner. Det skete op til Vossa Jazz Festivalen, hvor Dahl spillede med denne trio. Her fik trioen igen 6 ud af 6 stjerner fra Dagsavisen og Dagbladet for koncerten. Er de helt vilde med Dahl i Norge? Det hersker der næppe tvivl om. Men det spiller nok også ind at Dahl er sammen med to af de største navne i norsk jazz. Han har genoptaget samarbejdet med bassisten Arild Andersen som han lavede to forrygende albums med i starten af årtusindet. På trommer er det den levende legende Jon Christensen, der sammen med Jan Garbarek og Keith Jarrett etablerede sig i toppen af international jazz i 70'erne og vel egentlig har resideret der siden?
Carsten Dahl har indenfor de sidste par år udsendt plader med solopiano og frijazzoplevelsen Experience. Denne gang er han i et triosamarbejde af formidable dimensioner. Det er Andersen og Christensen der er veteranerne mens Dahl i denne sammenhæng er en knægt. Det har ingen betydning for samarbejdet, hvor Dahl er særdeles moden og velovervejet i et klaverspil der er skabt ud fra improvisationer. Dahl er dog mere ovre i melodiens verden end det er den deciderede frie jazz. Dahl har taget os med rundt i mange kroge af pianojazzen. Det er selvfølgelig farligt at sammenligne med Keith Jarrett, men jeg vover det ene øre og gør det denne gang. Den åbne ekspressive stil er bla. af samme skole. Men ellers er der uomtvisteligt store doser Carsten Dahl hele vejen rundt.
Det er det tredje album med en klavertrio som jeg vil anbefale i denne måned. Simon Toldam Trio, The Mighty Mouse og Carsten Dahl er alle tre eksponenter for, at tiden ikke står stille indenfor den danske triojazz. Fælles for de tre plader er, at de ikke blot vil please og være lydtapet. Men også vil udfordre den enkelte lytter med jazzede krinkelkroge.
carstendahl.dk

2 kommentarer:

Krut sagde ...

Carsten Dahl er en af verdens absolutte top pianister inden for Jazz, så det er ganske ok at sammenligne ham med Keith Jarrett

Niels Overgård sagde ...

Lige præcis på det punkt har jeg ingen problemer med at sammenligne Jarrett og Dahl.
Det handler mere om den bås, jeg ikke vil sætte Dahl i. For han er meget personlig - ligesom Jarrett - i klaverspillet