mandag, juli 07, 2014

Lars Greve: Breidablik (Hiatus) LP

I nordisk mytologi hed guden Balders bolig Breidablik. På Breidablik findes intet ondt eller urent. Breidablik er også titlen på saxofonisten Lars Greves debutplade og et af de steder omkring Husby ude ved vestkysten, hvor musikken er indspillet. Breidablik er en soloplade, hvor Greve spiller på tenorsax, barytonsax, klarinet og basklarinet. Musikken er indspillet i tæt samarbejde med produceren Aske Zidore (bl.a. Oh No Ono og  Choir of Young Believers). I løbet af fire dage i Zidores forældres sommerhus, der er nabogrund til det sted hvor Greve blev passet som barn, indspillede de musikken. Vinden suste og de bevægede sig rundt i området, hvor de bl.a. indspillede inde i Tvinds vindmølle og i dalen foran udsigtstårnet Breidablik. Der er træer, klitter, måger, skov, strand og en mærkbar inderlighed til stede.

Greve er i pagt med naturen. I et improvisatorisk samspil med naturen har Lars Greve skabt en af de mest spændende og originale danske musikudgivelser i 2014. Det er organisk musik, hvor den indre ro afspejler sig i musikken. Den ro det giver, når man vender tilbage til udgangspunktet, til det genkendelige. Her er det genkendelige ikke gammel jazz, som Greve hørte som ung. Her er det genkendelige i stedet naturen og de lyde som Greve kender fra sin barndom i det vestjyske. Greve har eksperimenteret med saxofonen og klarinetten og de lyde, som han kan frembringe af instrumenterne. Efter at have indspillet instrumenterne mange forskellige steder, har Zidore og Greve manipuleret med lydene og lagt dem oven i hinanden. På side 1 på LP’en - der i dynamikken og den gode lyds hellige kører på 45 omdrejninger - møder vi et minimalistisk stykke musik. Der er fuglesang i baggrunden. Det minder lidt om det som Phllip Glass lavede på soundtracket til Koyaanisqatsi. Der er bare ikke ledsagende billeder til Greves musik - de springer i stedet frem på nethinden og åbner op for en trang til en tur til vestkysten, specielt den afsluttende del på side 1, med Vesterhavet brusende i baggrunden. Side 2 åbner med meditative klangflader. Herefter tager Greves klarinet over og saxofoner bobler og bruser underneden. Klarinetten står følsomt og knivskarpt. Musikken er undervejs skiftende i temperament og stemning, hvor det lette skifter til det mørke.

Breidablik er en stærkt anbefalelsesværdig udgivelse. Har du en pladespiller, så skal du ikke snyde dig selv for en LP-plade, hvor lyden er uovertruffen og som gemmer på en lille bonus, der aldrig bliver tilgængelig i andre formater. Pladen er i øvrigt pakket ind i et meget smukt gatefoldcover. 
Bonusinfo:
Pladen udgives i forbindelse med koncert på Skuespilhuset i København onsdag d. 9. juli kl. 23.00

Ingen kommentarer: