fredag, august 15, 2014

Free Jazz and Improvisation on Vinyl 1965-1985 af Johannes Rød (Rune Grammofon) BOG

Grib en LP-plade. Luk øjnene. Mærk coverets pap mellem hænderne. Inderposen der glider ud mellem fingrene. Fingre der erfarent tager fat om den sorte vinyl uden at røre rillerne. Det er kun label og kant der berøres. Hele den taktile oplevelse omkring dette er en særskilt fornøjelse, der forstås af alle vinylfreaks. Det samme kan man også gøre med en bog. En indbundet bog i kraftigt lærred med titlen præget på forsiden. En bog der ligner og føles som noget der er lavet for 50 år siden. Det er sjældent at man får den slags bøger mellem hænderne. Med mindre den er antikvarisk. Er du til gengæld interesseret i free og impro jazz, så skal du have fingrene i denne nye bog - der lige præcis giver den skønne fornemmelse som en gammel bog giver. Det er pladesamleren og kunsthistorikeren Johannes Røds diskografi over Free jazz og improvisational music on vinyl 1965-1985, der er udgivet af pladeselskabet Rune Grammofon. Rune Grammofon ledes af Rune Kristoffersen, der mødte Johannes Rød på vej hjem fra en af Europas vigtigste plademesser i Utrecht. Her fandt de ud af, at de havde en fælles passion. Rød havde også en bog han gerne ville have udgivet. Det kunne Rune.

Bogen er intet mindre end genial. Eller det vil sige, det er den sådan set ikke. Den indeholder “bare” en masse lister over vinylplader med en beskrivelse af pladeselskaberne bag udgivelserne. Det er set før. Diskografier har altid været en klassisk disciplin indenfor jazzen. Der findes adskillige af slagsen rundt omkring i bogantikvariaterne. Oftest er de dateret 60-70 år tilbage i tiden og handler om swing og lignende. Senere blev det populært med diskografier over enkeltkunstnere. Den aktuelle bog er genial fordi den kun beskæftiger sig med vinyl - et modigt modtræk til tidens streamede “alt-er-tilgængeligt-mentalitet”. Her er fokus på en undergenre, der i øvrigt næsten ikke er tilgængelig på Spotify og andre streamingstjenester. 

Jeg kan på ganske kort tid finde endnu flere oplysninger på nettet end der er i bogen . Ved hjælp af sider som discogs.comallmusic.com etc. er der allerede en masse hjælp at hente som pladesamler. Men bogen er alligevel noget mere og andet end nettet. Det er en bog med 60 særligt udvalgte uafhængige pladeselskaber, der holder til i jazzens afkroge. Det bliver altså en guide, en indføring til at gå i dybden med en helt særlig genre. Johannnes Røds kuraterede udvalg af pladeselskaber indeholder kendinge som ESP-Disk’ (Albert Ayler, Paul Bley, Sun Ra), FMP (Peter Brötzmann), Strata-East (Pharoah Sanders), El Saturn (Sun Ra) etc. Men også - for mig - mange helt ukendte selskaber.

Johannes Rød har fået hjælp af den svenske saxofonist Mats Gustafsson (der altid selv er aktuel med en ny obskur vinyludgivelse) til et par af afsnittene. Han har bl.a. skrevet afsnittet om det svenske pladeselskab Bird Note, hvor alene oplag på helt ned til 15 eksemplarer, gør dem til højt eftertragtede samlereksemplarer. Men også interessant fordi pladeselskabet var det første, der udgav Albert Ayler i 1963, altså før den danske Debut Records udgivelse. Med danske øjne er der også interessante ting. John Tchicai var f.eks. med på flere af free jazzens højt eftertragtede plader i 60'erne. Til sidst i bogen er der en opsamling af selskaber der ikke kom med i bogen, blandt andet en interessant historie om århusianske Tom Prehns Kvartet fra 1967.

Det bliver en bog jeg ofte kommer til, at bruge som udgangspunkt og inspiration til mit evige pladesamleri. Den er god at starte med, hvorefter f.eks. discogs.com bruges til, at finde at ud af, at den der New York Contemporary Five plade med Tchicai, Archie Shepp og Don Cherry fra 1966, altså koster 159 €! Nå, men der er jo heller ikke så længe til den første...

Er du pladesamler? Kan du lide free jazz? Er du bare en af delene, er bogen anbefalelsesværdig. Er du begge dele er den et must have!
runegrammofon.com

Ingen kommentarer: