lørdag, november 12, 2016

JKA Quintet: From the nocturnal Chironian (Long Life /Pladekisten) 2LP


At skabe et samlet album omkring et tema og en gennemgående idé, kaldes et konceptalbum. Det kan gøres på mange måder. Det var ikke ualmindeligt i 70’ernes rockmusik hvor mange klassiske konceptalbums blev skabt, som f.eks. Pink Floyds Dark side of the moon. Indenfor dansk jazz er der ikke nogen tradition for at gøre det. I det hele taget er et musikalbum som et samlet og selvstændigt udtryk under pres i disse streaming-tider, hvor der er mere fokus på enkeltnumre og hurtige hits. Der er undtagelser. I Jægergårdsgade i Århus finder rman butikken Pladekisten, der også huser et pladeselskab, der bl.a. har været med til at søsætte flere DMA Jazz prisvindere. Senest var det Buchanan Requiem, der løb med prisen for Årets bedste danske jazzalbum. Et ambitiøst og kompromisløst værk.

Det ambitiøse og kompromisløse har det nyeste udspil fra Pladekistens selskab Long Life, i den grad til fæles med Buchanans prisvinder. Bassisten og komponisten Jens Kristian Andersen har over en længere periode komponeret et værk, der tager udgangspunkt i den græske mytologi. Over fire pladesider præsenteres vi for Jens Kristian Andersen musikalske fremstilling af historien om Chiron. Over fire pladesider fortæller han kronologisk historien om Chiron. Det kan man også læse om i pladecoveret, hvor Jens Kristian Andersen har lavet noter til hver enkelt nummer. Chiron var kentaurernes leder. Han lærte at spille harpe af sin fosterfader Apollon. Det harmoniske, lyriske og poetisk-romantiske har stor betydning i historien, der bl.a. kommer til udtryk gennem Chirons kærlighed til flodgudinden Chariklo og til datteren Euippe. Chiron insisterede på venlighed og universel tjenende kærlighed. Jens Kristian Andersen fortæller historien om Chiron fra fødsel til død. 

Det er et imponerende værk som Jens Kristian Andersen præsenterer. Et nærmest udtømmende jazzværk om Chirons liv og levned. Andersen har bevæget sig i dybden og har forsket i historien om Chiron.  Det kan man bl.a. læse mere om på bandets facebookside. Musikken er inspireret af Europas klassiske musik og den amerikanske jazz. Jens Kristian Andersen kredser meget om Chirons shamanistiske og helende evner. Han har samlet en lille eksklusiv skare af musikere til at omsætte kompositionerne til musik. Erik Kimestad på trompet, Soma Allpass på cello, Anders Banke på basklarinet (og tenorsax på et enkelt nummer) og trommeslageren Thomas Præstegaard er kommet godt ind i musikken. Der er et handlingsmæssigt flow i den flotte musik, hvor der bygges ovenpå. Trådene samles i et imponerende musikalsk opbud. Det er både fyldigt og nøgent på samme tid.

LP’en udkommer som gatefold med billeder af kunstneren Rithva Landler. Det er med til, at understrege og udbygge albummets samlede udtryk. From the nocturnal Chironian er et imposant jazzalbum af høj kvalitet, der sagtens kan nydes alene for sine muskikalse kvaliteter. Den græske mytologi giver dog albummet et helt særligt og originalt skær.

Ingen kommentarer: