mandag, februar 05, 2018

Janne Mark with Arve Henriksen: Pilgrim (ACT) LP/CD/DL/stream

Selv om jeg oftest forbinder salmer med noget der har mange år på bagen, så skrives der til stadighed nye salmer. Selv om salmerne er nye, så er der stadig en særlig form som man bruger, så de bl.a. passer til kirkelige handlinger. Jeg har før skrevet om gamle salmer i et jazzet setup. Det fungerer også rigtigt godt til de nyskrevne salmer. 

Janne Mark udgav i 2013 albummet Salmer fra Broen. Nu er hun klar med en opfølger, hvor der er sket nogle væsentlige forandringer. Bandet er næsten det samme, med Henrik Gunde på piano, Esben Eyermann på bas og Jesper Uno Kofoed på trommer. Gustaf Ljunggren supplerer med lidt lapsteel. Den helt store forandring er at nordmanden Arve Henriksen er kommet med på trompet. Hans til tider næsten fløjtelignende og sanselige trompetspil er i særklasse. Der er ingen der har den samme lyd som Arve Henriksen. 

Janne Mark har skrevet all salmerne med en enkelt undtagelse. Halfdan Rasmussens digt fra 1950, Gå stille og tyst sættes i smuk musikalsk scene af Janne Mark. Hun synger selv sangene med en tydelighed og diktion der klæder teksterne. “Lyt ind i mørke, lyt ind i lys, lyt ind i skyggerum, mødt og forankret i liv, i død, af en højsang om kærlighed.” Det er store og stærke ord, der i Janne Marks fremførelse fremstår levende og nærværende. Sammen med et band og en international stjerne i Arve Henriksens klasse, har Janne Mark lavet et album, der er mere end “bare” nogle nyskrevne salmer. 

Ambitionsniveauet er tårnhøjt og holder hele vejen. Janne Marks stemme sammen med Arve Henriksens trompet er i særklasse. Det er vel også derfor, at pladen udgives internationalt af det store tyske jazzpladeselskab, ACT Records. Den eneste danske kunstner, der ellers udgiver plader i eget navn på selskabet er Cæcilie Norby. Janne Mark må være den første danske sangerinde der lanceres internationalt, hvor der synges på dansk. Det bliver spændende at følge pladens færd ud i verden. Herfra bloggen får pladen en stor anbefaling.
Bonusinfo:
Der er releasekoncert i Brorsons Kirke d. 7. feb. hvor Arve Henriksen afløses af Verneri Pohjola.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar