mandag, september 10, 2018

Rio Jazz 4: Tonalidades (Gateway) CD/DL/stream

For over 5 år siden udgav bassisten Morten Ankarfeldt pladen Vermelho e azul, sammen med den brasilianske guitarist Caio Marcio Santos. Pladen var lavet i Brasilien sammen med lokale musikere. Da Ankerfeldt efterfølgende turnerede med musikken, samlede han en kvartet med Santos, Christina von Būlow på altsax og fløjte og Cassius Theperson på trommer og percussion. De fungerede så godt sammen, at Ankarfeldt kaldte kvartetten Rio Jazz 4. De udgav efterfølgende en plade sammen i 2014. Nu er de atter samlet på pladen Tonalidades.

Caio Marcio Santos spiller udelukkende på akustisk guitar. Han har hentet stor inspiration hos den brasilianske guitarlegende og komponist Baden Powell. Vi befinder os overvejende i bossa nova-genren, med jazz, choro og samba elementer. Santos har skrevet de fleste af pladens numre. Han har et flydende smukt og virtuost guitar-spil, der stråler som solen på sommerdag uden ende. Når Christina von Bülow samtidig spiller på fløjten så bliver sommeren lige så varm som, den vi har oplevet i 2018. Pladen åbner med titelnummeret Tonalidades, hvor von Bülows fløjte får tiden til, at stå stille. Den varme brise kærtegner kinden. 

Jeg har endnu ikke skrevet om von Bülows altsax, der er et af hovednumrene i den musikalske auktion som kvartetten har sat op. Det er med en omfavnende ro og sikkerhed, at von Bülow spiller på altsax'en, der er en vigtig og udefinérbar tristesse til stede i tonen og spillet. Prøv f.eks. at lytte til balladen Quando nada basta.

Morten Ankerfeldt styrer sikkert kvartetten gennem de jazzede toner og brasilianske rytmer, hvor trommeslageren Cassius Theperson med overskud og charme er en sikker garant for de tilbagelænede rytmer. Det er en fornøjelse, når brasilianske og danske musikere kan mødes på så højt et niveau. De får en stor anbefaling her fra bloggen.
Bonusinfo:
Kvartetten er netop nu på Danmarksturné, hvor de kommer godt rundt i landet. Du kan se en oversigt på denne facebookside: facebook.com/events/306801993402349/
riojazz4.com

Ingen kommentarer: