Dansk topklasse bebop fra 50'erne
Entusiasterne fra pladeselskabet Little Beat Records har lige udsendt pladen Jonny Campbell Sextet Volume 1 1951-62. Den indeholder musik som blev lavet i årene efter at Campbell brødrene havde forladt Harlem Kiddies (hvis karriere blev kortlagt på CD'en Harlem Kiddies 1940-45). De spillede også ragtime og showpræget musik, men denne udgivelse fokuserer udelukkende på den rene jazz. Sekstetten bestod i denne periode af Jonny Campbell (alt/ten sax), Gotfred Sørensen (trompet), Bent Axen (piano), Jimmy Campbell (guitar), John Buck (bas) og William Schiöpffe (trommer). Pladen indeholder 10 numre der tidligere har været udsendt på 78'ere. Resten af de 22 numre er private indspilninger som kun har eksisteret i et eksemplar, og for fleres vedkommende har været i meget ringe lydmæssig stand. Men troldmanden Jørgen Vad har atter en gang svunget tryllestaven og skabt et fantastisk resultat. Sekstetten var langt fremme på beatet og spillede bebop i en overraskende høj klasse, med kompositioner af bla. Dizzy, Max Roach, Charlie Parker og Stan Kenton. At Jonny Campbell skulle blive mere kendt som underholdningsmusiker handlede nok i høj grad om overlevelse, han havde klassen til at spille forrygende flot jazz, og får i den grad en jazzet oprejsning med denne anbefalelsesværdige CD.
Little Beat Records: www.littlebeatrecords.dk
Villaume på DVD
Kasper Villaume debuterer nu på DVD. So What Films har netop udsendt Solo Duo Trio med Kasper Villaume i centrum. DVD'en er en blanding af Kasper solo, Kasper sammen med Bob Rockwell (sax) og Kasper sammen med Rasmus Kihlberg (trommer) og Jesper Bodilsen (bas). Materialet består af standards som All the things you are (trio), In a sentimental mood (forrygende duo med Rockwell), Loro (medrivende solo) og 5 andre numre. Villaume er særdeles veloplagt på denne DVD, som er optaget hos Juhl-Sørensen i København. Han spiller materiale som han har haft på sit repertoire i flere år, og det kan høres at han er fortrolig med numrene. Der er overskud til at smide lige præcis så meget personlighed ind i musikken, at Villaume overbeviser os om at han vil frem i verden -en verden som gerne må inkludere lande udenfor Danmark. Det kunne feks. være Japan, hvor vi på DVD'ens ekstramateriale følger ham på en turné, sammen med de førnævnte musikere, i en 20 minutter lang dokumentar, med Kaspers spændende kommentarer til turnélivet og de japanske hardcore jazzfans.
Billederne til musikken, som løfter denne DVD, er dejligt rolige. Der er fokus på musikerne, deres udtryk kan følges tæt, og som musikelsker kommer man her helt tæt på den skabende proces, som er igang mens musikerne spiller og kommunikerer med hinanden.
Kasper Villaume: www.villaume.dk
So What Film: www.sowhatfilm.com
Myspace: www.myspace.com/sowhatfilm
Center for dansk jazz i Aalborg
Center for Dansk Jazzhistorie er netop blevet en realitet, idet Det Humanistiske Fakultet på Aalborg Universitet har etableret et nyt videns- og forskningscenter, som skal arbejde med den danske jazzmusik og dens historie.
Formålet med Center for Dansk Jazzhistorie (CDJ) er ikke kun at forske i dansk jazz, men i lige så høj grad at indsamle tilgængeligt kildemateriale af enhver art, som har relation til dansk jazz; det gælder i første omgang bl.a. musikken selv (plader, CD’er, radiooptagelser, privatoptagelser) samt den danske litteratur om jazzen (bøger, tidsskrifter, artikler).
Et af CDJ’s særlige satsningsområder bliver en omfattende indsamling af interviews med danske og andre herboende jazzmusikere samt andre ildsjæle, som har haft betydning for det danske jazzmiljø. I tilknytning til disse interviews er det desuden hensigten at indsamle nyttige materialer fra musikernes private gemmer, scrapbøger, fotos, noder, båndoptagelser osv; med hele dette flerårige projekt vil CDJ med tiden opbygge en omfattende kildesamling for den videre forskning i dansk jazzhistorie.
http://presse.aau.dk/nyheder/1892303
Wonderbrazzploitation
Fra starten af 70'erne og en sjat år frem, lavede man i USA nogle film som man kaldte Blaxploitation, hvor alle medvirkende var sorte, havde mikrofonhår og var ekstremt funky, ligesom soundtrackene til filmene. Curtis Mayfields Superfly er blandt de mest kendte.
Wonderbrazz's 5. album A funky miracle udkommer d. 4. december. Pladecover og musik er blevet til med en kraftig skelen og lytten til den førnævnte genre. Wonderbrazz har med andre ord flyttet sig væsentligt i forhold til tidligere udgivelser, de er flyttet fra New Orleans og sumpen til storbyfunken. Sousafonen er skiftet ud med hammondorglet og det, sammen med at trommeslagerne nu har sat sig ned, betyder at lyden i den grad lugter af 70'er funk. Der er ingen tvivl om, at de kan få et dansegulv til at koge.
Wonderbrazz består af Peter Kehl (trompet), Ola Åkerman (basun), Stig Naur (sax og vokal), Henrik Kjelin (hammond), Esben Duus (trommer) og Martin Seidelin (trommer).
Wonderbrazz: www.wonderbrazz.com
Myspace: www.myspace.com/wonderbrazz
torsdag, november 30, 2006
onsdag, november 22, 2006
de Waal plusser igen
I 1999 lavede Emil de Waal Band Mrazem sammen med Jonas Johansen, og året efter udgav de deres første plade, hvor en af medmusikanterne var multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren. Band Mrazem er historie idag, men samarbejdet mellem de Waal og Ljunggren eksisterer stadig. Ljunggren er sammen med Søren Kjærgaard medlem af Emil de Waal +. De har netop udsendt deres anden plade, hvor også den tidligere Lounge Lizards bassist Erik Sanko medvirker på flere numre, desuden medvirker Andy Green både på keyboards og som remixer/producer af pladen. Green er mest kendt for sit tætte samarbejde med det gamle Velvet Underground medlem John Cale. Musikken er indspillet på bla. Testrup Højskole og det Jyske Musik Konservatorium. Pladen er en fortsættelse af det som de Waal startede med på hans første plade +, hvor han nedbrød nogle af de normale opfattelser af musik og Emil de Waals rolle som feteret og knivskarp trommeslager, som mange unge trommeslagere ser op til. de Waal begyndte istedet at lade intuitionen styre, istedet for at blive tøjlet at de stramme og præcise krav, som bla. blev stillet til ham som trommeslager i Bagdad Dagblad. Den nye plade, der kaldes Live + er som titlen indikerer en liveoptagelse, men de enkelte numre kan sagtens være klippet sammmen fra flere koncerter, som feks. det suveræne nummer Pejs, med Ljunggrens karakteristiske lapguitar, der optaget på Skanderborg Festivalen, Det Jyske Musikkonservatorium, Buddha Jazzclub i Hillerød og i Johnstein Brooklyn Studios i New York.
Emil de Waal: www.emildewaal.com
Myspace: www.myspace.com/emildewaal
Dans til fobisk Klezmermusik
Den jødiske musikstil klezmer er ikke den mest udbredte herhjemme. Men den er blevet mere og mere synlig de senere år, ikke mindst takket være Channe Nussbaum og Spielniks. Sangerinden Channe Nussbaum medvirker også på et par numre på Klezmofobias debutplade Tantz! Klezmofobia er klezmermusik for fuld udblæsning. Bjarke Kolerus (klarinet), Ole Reimer (trompet og flügelhorn), Andreas Ugorskij (guitar), Jesper Lund (basbalalaika) og Jonatan Aisen (trommer) udgør bandet der spiller deres personlige version af musikken med ingredienser af balkan, funk, rock, tequila og surf blandet i den festlige gryderet. Pladen kan kun købes i Tiger forretningerne og koster kun 20 kr. Det er så billigt at der ingen undskydning, er for at få indlemmet den (måske) første klezmerplade i samlingen.
Klezmofobia: www.klezmofobia.dk
My Space: www.myspace.com/klezmofobia
Musikalsk overflow på Myspace
My Space er måske ikke længere det hotteste buzzword i IT og musikbranchen længere, men derfor kan vi jo godt bruge det alligevel. Der er efterhånden ved at være en del danske jazzmusikere på My Space, og på flere af musikernes fora kan man desuden downloade musikken, og tage dem med på rejsen, eller hvad man nu har lyst til. Her er 7 danske highlights.
Myspace.com/fredriklundin
Her kan man hente Image is everything med Overdrive i en liveoptagelse fra Berlin
Myspace.com/bluepagemusic
Vaskeægte fusion, med elspade, som man ikke har hørt det spillet længe. De spiller i Husets Musikcaféen d. 29. nov.
Myspace.com/emilbrunmadsen
Bassist der studerer på konservatoriet i Odense, hør ham spille jam med medstuderende på Freedom Jazz
Myspace.com/termostat
Førnævnte Madsen er ligeledes med her, i Termostat. Der er to numre. Det ene lyder som en dansk Tom Waits. Det andet lyder som en triphop udgave af Gnags.
Myspace.com/jazzkamikaze
Varm op til næste plade med Jazzkamizerne kommer -den er lige om hjørnet. Der er tre numre fra deres debutplade.
Myspace.com/yaksite
Jeppe Kjellberg, Chano Olskær og Christoffer Møller udgør denne yakkede trio. Bare yak løs!
Myspace.com/nikohess
Nikolaj Hess's titelnummer til filmen om Nicolas Winding-Refn's op- og nedtur, Gambler
I 1999 lavede Emil de Waal Band Mrazem sammen med Jonas Johansen, og året efter udgav de deres første plade, hvor en af medmusikanterne var multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren. Band Mrazem er historie idag, men samarbejdet mellem de Waal og Ljunggren eksisterer stadig. Ljunggren er sammen med Søren Kjærgaard medlem af Emil de Waal +. De har netop udsendt deres anden plade, hvor også den tidligere Lounge Lizards bassist Erik Sanko medvirker på flere numre, desuden medvirker Andy Green både på keyboards og som remixer/producer af pladen. Green er mest kendt for sit tætte samarbejde med det gamle Velvet Underground medlem John Cale. Musikken er indspillet på bla. Testrup Højskole og det Jyske Musik Konservatorium. Pladen er en fortsættelse af det som de Waal startede med på hans første plade +, hvor han nedbrød nogle af de normale opfattelser af musik og Emil de Waals rolle som feteret og knivskarp trommeslager, som mange unge trommeslagere ser op til. de Waal begyndte istedet at lade intuitionen styre, istedet for at blive tøjlet at de stramme og præcise krav, som bla. blev stillet til ham som trommeslager i Bagdad Dagblad. Den nye plade, der kaldes Live + er som titlen indikerer en liveoptagelse, men de enkelte numre kan sagtens være klippet sammmen fra flere koncerter, som feks. det suveræne nummer Pejs, med Ljunggrens karakteristiske lapguitar, der optaget på Skanderborg Festivalen, Det Jyske Musikkonservatorium, Buddha Jazzclub i Hillerød og i Johnstein Brooklyn Studios i New York.
Emil de Waal: www.emildewaal.com
Myspace: www.myspace.com/emildewaal
Dans til fobisk Klezmermusik
Den jødiske musikstil klezmer er ikke den mest udbredte herhjemme. Men den er blevet mere og mere synlig de senere år, ikke mindst takket være Channe Nussbaum og Spielniks. Sangerinden Channe Nussbaum medvirker også på et par numre på Klezmofobias debutplade Tantz! Klezmofobia er klezmermusik for fuld udblæsning. Bjarke Kolerus (klarinet), Ole Reimer (trompet og flügelhorn), Andreas Ugorskij (guitar), Jesper Lund (basbalalaika) og Jonatan Aisen (trommer) udgør bandet der spiller deres personlige version af musikken med ingredienser af balkan, funk, rock, tequila og surf blandet i den festlige gryderet. Pladen kan kun købes i Tiger forretningerne og koster kun 20 kr. Det er så billigt at der ingen undskydning, er for at få indlemmet den (måske) første klezmerplade i samlingen.
Klezmofobia: www.klezmofobia.dk
My Space: www.myspace.com/klezmofobia
Musikalsk overflow på Myspace
My Space er måske ikke længere det hotteste buzzword i IT og musikbranchen længere, men derfor kan vi jo godt bruge det alligevel. Der er efterhånden ved at være en del danske jazzmusikere på My Space, og på flere af musikernes fora kan man desuden downloade musikken, og tage dem med på rejsen, eller hvad man nu har lyst til. Her er 7 danske highlights.
Myspace.com/fredriklundin
Her kan man hente Image is everything med Overdrive i en liveoptagelse fra Berlin
Myspace.com/bluepagemusic
Vaskeægte fusion, med elspade, som man ikke har hørt det spillet længe. De spiller i Husets Musikcaféen d. 29. nov.
Myspace.com/emilbrunmadsen
Bassist der studerer på konservatoriet i Odense, hør ham spille jam med medstuderende på Freedom Jazz
Myspace.com/termostat
Førnævnte Madsen er ligeledes med her, i Termostat. Der er to numre. Det ene lyder som en dansk Tom Waits. Det andet lyder som en triphop udgave af Gnags.
Myspace.com/jazzkamikaze
Varm op til næste plade med Jazzkamizerne kommer -den er lige om hjørnet. Der er tre numre fra deres debutplade.
Myspace.com/yaksite
Jeppe Kjellberg, Chano Olskær og Christoffer Møller udgør denne yakkede trio. Bare yak løs!
Myspace.com/nikohess
Nikolaj Hess's titelnummer til filmen om Nicolas Winding-Refn's op- og nedtur, Gambler
torsdag, november 16, 2006
Malene sammen med Minh
Malene Mortensen har lige udsendt en ny CD kaldet Malene. Pladen er lavet i tæt samarbejde med Chris Minh Doky. Den byder på intim og nærværende jazzpop, med fokus på balladerne, hvor der bliver plads til Malenes stemme og udtryk.
For nylig udkom Benni Chawes' debutplade, hvor Malene medvirkede på et par numre. Den var ligeledes produceret af Minh Doky, derudover er grundstammen af musikere den samme. Jacob Christoffersen (piano), Rasmus Kihlberg (trommer) og Minh på bas og diverse. På Malenes plade er der desuden blevet plads til nogle internationale gæster, hvor Chris Potter og Mike Stern er de mest prominente.
Malene har skrevet 7 af pladens numre i samarbejde med andre. Pladens sidste nummer er et Emil Aarestrup digt, som Malene har sat musik, det drejer sig om digtet Angst, der her er blevet til Aarestrup i Marts. Malene har også kastet sig over numre af John Mayer og Don Henley/Glenn Frey.
Malene er i resten af november på turné rundt i Europa, og slutter af på Quasimodo i Berlin d. 2. dec. og Jazzhouse d. 3. dec. Den forrige plade Date with a dream solgte 30.000 eksemplarer, og nåede blandt andet at komme ind på den tyske jazzhitliste.
Malene Mortensen: www.malenemortensen.dk
Fra Paris til Herning
Violinisten Line Kruse har lige været i København, sammen med verdenssuccesen Gotan Project, det er der ikke noget nyt i, det var hun også i sommers, hvor de optrådte i Operaen, under Copenhagen Jazz Festival. Vil man opleve Line Kruse i hendes eget projekt kan man i weekenden høre hende i Paris. Men d. 7. december kommer hun til Danmark og spiller på Fermaten Small i Herning. Det er første gang at hun spiller i Danmark med sin egen latin jazz kvartet, og den eneste i denne omgang. Hun medbringer Heri Paredes (piano), Claude Mouton (bas), Francis Arnaud (trommer) og Abraham Mansfaroll (percussion). Line Kruse udgav sidste år pladen Warm waves, som er en blanding af nyt og gammelt, men med fællesnævneren varm svingende melodisk jazz.
Hun spiller både egne numre og gamle klassikere som Caravan.
Line Kruse: linekruse.blogspot.com
Den frygtløse John
John Coltrane ville være fyldt 80 i år, hvis han stadig havde levet. Han regnes for, at have lavet nogle af de største og vigtigste jazzplader ever! Som feks. A love supreme fra '64 eller Giant Steps fra '59. Desuden var han med på den mest kendte af de kendte, Miles Davis' Kind of blue. Men inden da havde han allerede lavet en stribe plader på egen hånd. Dem sættes der fokus på, på det 6-dobbelte boxsæt Fearless leader som netop er udkommet. Musikken er indspillet mellem 1957 og 1958 og blev oprindelig udgivet af Prestige. Bob Weinstock der ejede Prestige, havde lejet fredagene i Rudy van Gelders legendariske New Jersey studio, så derfor er næsten alle indspilningerne fra fredage, måske en overflødig information, men det fortæller også noget om tempoet som det foregik i. Indspilningerne udløste en stribe LP plader, og ved siden af indspillede Coltrane jo også plader sammen med andre og som sideman for andre. Disse sessions kommer senere i to andre bokse.
På indspilningerne her, møder vi først og fremmest bassisten Paul Cambers, der er gennemgående, ellers er Red Garland på piano og Art Taylor på trommer der er med på de fleste indspilninger. Det er svært på dette tidspunkt, at forestille sig at han ganske få år senere laver Ascension, og dermed skaber en af avantgardejazzens største klassikere. Alligevel er lyden og tonen umiskendeligt John Coltranes. Materialet består for en stor dels vedkommende af standards, som Come rain or come shine eller Lush life, samt originale ting som Traneing in. Coltrane havde placeret sig som en sværvægter, der er der ingen tvivl om. Det er egentlig ganske uretfærdigt at sammenligne disse indspilninger, med nogle af de relikvier som han senere laver, men da der står Coltrane på dem begge, må man nok konstatere at musikken på Fearless leader blegner lidt. Men omvendt er musikken alligevel så stor, at boksen bliver uomgængelig.
Som en lille ekstra godbid kan du legalt downloade hele Traneing in her, og lytte til det lange nummer mens du sparer sammen til boksen.
Tranening in' Gratis MP3
Tysk jazzfilm
Det er ikke så tit at du kan læse nyheder fra Tyskland her, og slet ikke om jazzfilm. Men det kan du nu! Filmen Play your own thing handler om den europæiske jazzscene, og man kan møde en perlerække af personligheder fra den europæiske jazzscene. Lige fra de norske giganter som Garbarek og Arild Andersen, til professor Django Bates over polske Komeda og Stanko, samt alle de andre. Fra Danmark medvirker Palle Mikkelborg og NHØP. Nu er der kun lige den detalje at filmen kun er oppe i tyske biografer, men vi kan da håbe på, at en dansk distributør tager den op.
Mere om filmen og trailer: www.play-your-own-thing.de
NHØP mindes
D. 23. november starter NHØP mindeturen på Helios i Fåborg. Niels Henning Ørsted-Pedersens gamle triomusikere, Jonas Johansen på trommer og Ulf Wakenius på guitar er på turné sammen med Henrik Gunde på piano og Jesper Bodilsen på bas. Musikken vil selvfølgelig tage udgangspunkt i NHØPs lange karriere, hvor han specielt i trioen dyrkede nogle bestemte standards. Turnéen løber helt frem til d. 3. dec. hvor man kan opleve de fremragende musikere i Holbæk.
Malene Mortensen har lige udsendt en ny CD kaldet Malene. Pladen er lavet i tæt samarbejde med Chris Minh Doky. Den byder på intim og nærværende jazzpop, med fokus på balladerne, hvor der bliver plads til Malenes stemme og udtryk.
For nylig udkom Benni Chawes' debutplade, hvor Malene medvirkede på et par numre. Den var ligeledes produceret af Minh Doky, derudover er grundstammen af musikere den samme. Jacob Christoffersen (piano), Rasmus Kihlberg (trommer) og Minh på bas og diverse. På Malenes plade er der desuden blevet plads til nogle internationale gæster, hvor Chris Potter og Mike Stern er de mest prominente.
Malene har skrevet 7 af pladens numre i samarbejde med andre. Pladens sidste nummer er et Emil Aarestrup digt, som Malene har sat musik, det drejer sig om digtet Angst, der her er blevet til Aarestrup i Marts. Malene har også kastet sig over numre af John Mayer og Don Henley/Glenn Frey.
Malene er i resten af november på turné rundt i Europa, og slutter af på Quasimodo i Berlin d. 2. dec. og Jazzhouse d. 3. dec. Den forrige plade Date with a dream solgte 30.000 eksemplarer, og nåede blandt andet at komme ind på den tyske jazzhitliste.
Malene Mortensen: www.malenemortensen.dk
Fra Paris til Herning
Violinisten Line Kruse har lige været i København, sammen med verdenssuccesen Gotan Project, det er der ikke noget nyt i, det var hun også i sommers, hvor de optrådte i Operaen, under Copenhagen Jazz Festival. Vil man opleve Line Kruse i hendes eget projekt kan man i weekenden høre hende i Paris. Men d. 7. december kommer hun til Danmark og spiller på Fermaten Small i Herning. Det er første gang at hun spiller i Danmark med sin egen latin jazz kvartet, og den eneste i denne omgang. Hun medbringer Heri Paredes (piano), Claude Mouton (bas), Francis Arnaud (trommer) og Abraham Mansfaroll (percussion). Line Kruse udgav sidste år pladen Warm waves, som er en blanding af nyt og gammelt, men med fællesnævneren varm svingende melodisk jazz.
Hun spiller både egne numre og gamle klassikere som Caravan.
Line Kruse: linekruse.blogspot.com
Den frygtløse John
John Coltrane ville være fyldt 80 i år, hvis han stadig havde levet. Han regnes for, at have lavet nogle af de største og vigtigste jazzplader ever! Som feks. A love supreme fra '64 eller Giant Steps fra '59. Desuden var han med på den mest kendte af de kendte, Miles Davis' Kind of blue. Men inden da havde han allerede lavet en stribe plader på egen hånd. Dem sættes der fokus på, på det 6-dobbelte boxsæt Fearless leader som netop er udkommet. Musikken er indspillet mellem 1957 og 1958 og blev oprindelig udgivet af Prestige. Bob Weinstock der ejede Prestige, havde lejet fredagene i Rudy van Gelders legendariske New Jersey studio, så derfor er næsten alle indspilningerne fra fredage, måske en overflødig information, men det fortæller også noget om tempoet som det foregik i. Indspilningerne udløste en stribe LP plader, og ved siden af indspillede Coltrane jo også plader sammen med andre og som sideman for andre. Disse sessions kommer senere i to andre bokse.
På indspilningerne her, møder vi først og fremmest bassisten Paul Cambers, der er gennemgående, ellers er Red Garland på piano og Art Taylor på trommer der er med på de fleste indspilninger. Det er svært på dette tidspunkt, at forestille sig at han ganske få år senere laver Ascension, og dermed skaber en af avantgardejazzens største klassikere. Alligevel er lyden og tonen umiskendeligt John Coltranes. Materialet består for en stor dels vedkommende af standards, som Come rain or come shine eller Lush life, samt originale ting som Traneing in. Coltrane havde placeret sig som en sværvægter, der er der ingen tvivl om. Det er egentlig ganske uretfærdigt at sammenligne disse indspilninger, med nogle af de relikvier som han senere laver, men da der står Coltrane på dem begge, må man nok konstatere at musikken på Fearless leader blegner lidt. Men omvendt er musikken alligevel så stor, at boksen bliver uomgængelig.
Som en lille ekstra godbid kan du legalt downloade hele Traneing in her, og lytte til det lange nummer mens du sparer sammen til boksen.
Tranening in' Gratis MP3
Tysk jazzfilm
Det er ikke så tit at du kan læse nyheder fra Tyskland her, og slet ikke om jazzfilm. Men det kan du nu! Filmen Play your own thing handler om den europæiske jazzscene, og man kan møde en perlerække af personligheder fra den europæiske jazzscene. Lige fra de norske giganter som Garbarek og Arild Andersen, til professor Django Bates over polske Komeda og Stanko, samt alle de andre. Fra Danmark medvirker Palle Mikkelborg og NHØP. Nu er der kun lige den detalje at filmen kun er oppe i tyske biografer, men vi kan da håbe på, at en dansk distributør tager den op.
Mere om filmen og trailer: www.play-your-own-thing.de
NHØP mindes
D. 23. november starter NHØP mindeturen på Helios i Fåborg. Niels Henning Ørsted-Pedersens gamle triomusikere, Jonas Johansen på trommer og Ulf Wakenius på guitar er på turné sammen med Henrik Gunde på piano og Jesper Bodilsen på bas. Musikken vil selvfølgelig tage udgangspunkt i NHØPs lange karriere, hvor han specielt i trioen dyrkede nogle bestemte standards. Turnéen løber helt frem til d. 3. dec. hvor man kan opleve de fremragende musikere i Holbæk.
søndag, november 12, 2006
Så stille, at man kan høre græsset gro
-er det ikke, men associationen er let at få. På pladecoveret er der er et nærbillede af det grønneste græs, og musikken placerer sig i den afdæmpede del af jazzen. Gruppen kalder sig Pauseland og kommer fra Århus. De har netop udgivet deres første CD. Gruppen består af Jakob Buchanan (flügelhorn), Christian Vuust (tenorsax), Søren Dahl Jeppesen (guitar) og Klaus Nørgaard (bas). Gruppens medlemmer er bla. med i grupperne Jakob Buchanan Dreamfactory, m:u:s:t, Northern Voices og Cowboy Passion. Musikken er flydende, instrumenterne væver sig ind ind i hinanden og alligevel får musikken rent udtryk. Den er optaget efter One Mic principper, hvor Pauseland selv har valgt lokationen for indspilningen, hvorefter teknikeren Anton Johannes Hejl har sat op efter det. Pauseland har indspillet i en villa i Risskov tær ved vandet, hvor de har stået meget tæt og på trods af instrumenter ulige klangstyrke har de formået at tage hensyn til hinandens instrumenter.Pladen og musikken er ikke af en slags, som man hører ofte. Bla. er der derfor grund til, at slå ørene ud og slappe af og lytte til deres behagelige univers. En plade med baggrundsmusik, der tåler at blive lyttet til.
Pauseland: www.pauseland.com
My Space: www.myspace.com/pauseland
One Mic: www.onemic.dk
Swingin' Nøddeknækker
Klassisk musik og jazz blandet sammen er ikke noget nyt. Heller ikke at jazzmusikere spiller klassisk musik, the jazzway. Bla. er Duke Ellingtons indspilning af Nøddeknækkeren blandt en af klassikerne, eller hvad med Pierre Dørge og Jungleorkestret der spiller Carl Nielsen?
For at holde fast i Tchaikovskys Nøddeknækkeren, så har The Classical Jazz Quartet haft den under lækker behandling. Det havde de egentlig allerede i 2001, hvor pladen blev udgivet af det lille selskb Vertical Jazz. Det var der ikke mange der opdagede, hvilket var en skam, som Kind of Blue Records nu får rettet op på. Sammen med en plade med musik af Bach er den nu udgivet herhjemme. The Classical Jazz Quartet består af Kenny Barron (piano), Stefon Harris (vibrafon og marimba), Ron Carter (bas) og Lewis Nash (trommer). Musikalsk ligger de tæt op ad The Modern Jazz Quartet, de fremstiller en swingende udagve af den klassiske musik, hvor der er en overhængende fare for, at man kan komme i godt humør.
På Bach pladen kan man bla. høre to dele fra Brandenburg koncerten i henholdsvis latin og blues fremførelser og pladen afsluttes med endnu en kending; Air. Tidligere i år blev en plade med musik af Rachmaninov udgivet. Desværre har kvartetten ikke været aktiv siden de indspillede pladerne i starten af dette årtusinde. Men vi kan da være glade for, at pladerne endelig er tilgængelige herhjemme.
Danske jazzstjerner hylder Nordisk Film
Nikolaj Steen har produceret og arrangeret gamle danske filmmelodier på hyldestpladen Danske Filmhits, der er lavet i anledning af Nordisk Films 100 års jubilæum. Alle går rundt og forelsker sig, Jeg sætter min hat som jeg vil, Nattens sidste cigaret og Stilleleg for voksne er blandt de gamle slagere som vi kan få genhør med på pladen. Jacob Fischer (guitar), Mikkel Hess (trommer), Jacob Christoffersen (keyboards), Rune Olesen (percussion), Anders Christensen (bas) Nikolaj Schultz & Anders Gaardmand (sax og fløjte) og Peter Jensen & Jacob Munck (basun) er med i ensemblet der på flere numre suppleres med soli fra Hans Ulrik på sublim sax og mundharpe. Desuden er strygere fra DR's Underholdningsorkester med. Pladen er god mod traditionerne og træder næppe nogen over tæerne. Melodierne spilles lige ud af landevejen og er til at synge med på...og det gør en hel stribe nutidige danske filmstjerner iøvrigt også på pladen. Ligefra Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro til Sonja Richter og Charlotte Munck. Selvfølgelig er Nikolaj Steens søster Paprika også med, hun synger Glemmer du?
Katrine Madsen sammen med Barbara Hendricks
Så du Katrine Madsen under Copenhagen Jazz Festival? Synes du hun så gravid ud? Det var ikke helt forkert tænkt, hun fødte sit andet barn i midten af juli måned. Nu er hun klar igen. I slutningen af november er hun i Malmø og Göteborg, hvor hun medvirker ved to julekoncerter med bla. Rigmor Gustafsson, Barbara Hendricks og Jan Lundgren. Indenda fra d. 12. til d. 19. nov. er hun på tur i Sverige sammen med den gamle kumpan Svante Thuresson.
Katrine Madsen: www.katrine-madsen.dk
-er det ikke, men associationen er let at få. På pladecoveret er der er et nærbillede af det grønneste græs, og musikken placerer sig i den afdæmpede del af jazzen. Gruppen kalder sig Pauseland og kommer fra Århus. De har netop udgivet deres første CD. Gruppen består af Jakob Buchanan (flügelhorn), Christian Vuust (tenorsax), Søren Dahl Jeppesen (guitar) og Klaus Nørgaard (bas). Gruppens medlemmer er bla. med i grupperne Jakob Buchanan Dreamfactory, m:u:s:t, Northern Voices og Cowboy Passion. Musikken er flydende, instrumenterne væver sig ind ind i hinanden og alligevel får musikken rent udtryk. Den er optaget efter One Mic principper, hvor Pauseland selv har valgt lokationen for indspilningen, hvorefter teknikeren Anton Johannes Hejl har sat op efter det. Pauseland har indspillet i en villa i Risskov tær ved vandet, hvor de har stået meget tæt og på trods af instrumenter ulige klangstyrke har de formået at tage hensyn til hinandens instrumenter.Pladen og musikken er ikke af en slags, som man hører ofte. Bla. er der derfor grund til, at slå ørene ud og slappe af og lytte til deres behagelige univers. En plade med baggrundsmusik, der tåler at blive lyttet til.
Pauseland: www.pauseland.com
My Space: www.myspace.com/pauseland
One Mic: www.onemic.dk
Swingin' Nøddeknækker
Klassisk musik og jazz blandet sammen er ikke noget nyt. Heller ikke at jazzmusikere spiller klassisk musik, the jazzway. Bla. er Duke Ellingtons indspilning af Nøddeknækkeren blandt en af klassikerne, eller hvad med Pierre Dørge og Jungleorkestret der spiller Carl Nielsen?
For at holde fast i Tchaikovskys Nøddeknækkeren, så har The Classical Jazz Quartet haft den under lækker behandling. Det havde de egentlig allerede i 2001, hvor pladen blev udgivet af det lille selskb Vertical Jazz. Det var der ikke mange der opdagede, hvilket var en skam, som Kind of Blue Records nu får rettet op på. Sammen med en plade med musik af Bach er den nu udgivet herhjemme. The Classical Jazz Quartet består af Kenny Barron (piano), Stefon Harris (vibrafon og marimba), Ron Carter (bas) og Lewis Nash (trommer). Musikalsk ligger de tæt op ad The Modern Jazz Quartet, de fremstiller en swingende udagve af den klassiske musik, hvor der er en overhængende fare for, at man kan komme i godt humør.
På Bach pladen kan man bla. høre to dele fra Brandenburg koncerten i henholdsvis latin og blues fremførelser og pladen afsluttes med endnu en kending; Air. Tidligere i år blev en plade med musik af Rachmaninov udgivet. Desværre har kvartetten ikke været aktiv siden de indspillede pladerne i starten af dette årtusinde. Men vi kan da være glade for, at pladerne endelig er tilgængelige herhjemme.
Danske jazzstjerner hylder Nordisk Film
Nikolaj Steen har produceret og arrangeret gamle danske filmmelodier på hyldestpladen Danske Filmhits, der er lavet i anledning af Nordisk Films 100 års jubilæum. Alle går rundt og forelsker sig, Jeg sætter min hat som jeg vil, Nattens sidste cigaret og Stilleleg for voksne er blandt de gamle slagere som vi kan få genhør med på pladen. Jacob Fischer (guitar), Mikkel Hess (trommer), Jacob Christoffersen (keyboards), Rune Olesen (percussion), Anders Christensen (bas) Nikolaj Schultz & Anders Gaardmand (sax og fløjte) og Peter Jensen & Jacob Munck (basun) er med i ensemblet der på flere numre suppleres med soli fra Hans Ulrik på sublim sax og mundharpe. Desuden er strygere fra DR's Underholdningsorkester med. Pladen er god mod traditionerne og træder næppe nogen over tæerne. Melodierne spilles lige ud af landevejen og er til at synge med på...og det gør en hel stribe nutidige danske filmstjerner iøvrigt også på pladen. Ligefra Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro til Sonja Richter og Charlotte Munck. Selvfølgelig er Nikolaj Steens søster Paprika også med, hun synger Glemmer du?
Katrine Madsen sammen med Barbara Hendricks
Så du Katrine Madsen under Copenhagen Jazz Festival? Synes du hun så gravid ud? Det var ikke helt forkert tænkt, hun fødte sit andet barn i midten af juli måned. Nu er hun klar igen. I slutningen af november er hun i Malmø og Göteborg, hvor hun medvirker ved to julekoncerter med bla. Rigmor Gustafsson, Barbara Hendricks og Jan Lundgren. Indenda fra d. 12. til d. 19. nov. er hun på tur i Sverige sammen med den gamle kumpan Svante Thuresson.
Katrine Madsen: www.katrine-madsen.dk
tirsdag, november 07, 2006
Mangfoldige stilarter
Jakob Davidsen dannede i 2005 Mangfoldighed og i februar 2006 gik han i studiet med det nimand store internationale band. Det er der kommet en meget original og spændende plade ud af.
Mangfoldighed består af englænderen og saxofonisten Iain Ballamy -kendt fra bla. Food, den svenske trompetist Staffan Svensson -kendt fra Entra og 1300 Oslo, violinisten John von Daler -kendt fra samarbejdet med Povl Dissing, Cellisten John Ehde -kendt som både koncertmester i Helsingborg Symfoniorkester og i projekter med bla. New Jungle Orchestra, trommeslageren Peter Danemo -kendt i jazzmiljøerne på begge sider af Sundet, bassisten Nils Davidsen -kendt for samarbejdet med bla. Tim Berne og til sidst kaplemesteren Jakob Davidsen, der står for kompositionerne, klaveret og div. keyboards.
Musikken er lige så sammensat som bandet. Jazz, klassisk, electronica, folkemusik og sågar en knivspids country er det blevet til. Jakob Davidsen kaster rigtigt mange bolde op i luften, og formår i samarbejde med de andre musikere at holde boldene flyvende, der smides også nogen ud til venstre, for senere at dukke op til højre. Davidsen mestrer den sjældne kunst at bevare overblikket i den meget komplicerede og sammensatte musik, der alligevel bevarer en form for tilgængelighed og åbner op for lytterens nysgerrighed.
Jakob Davidsen kan de kommende dage opleves med Mangfoldighed på Arne B i Svendborg, Copenhagen Jazzhouse og Dexter i Odense.
Jakob Davidsen: www.jakobdavidsen.dk
Hvis Kafka var en rapper der ikke rappede
Indkøb sammen med Osama uden skæg. En lille pige i rødt Pokemon tøj. Det sidste minut før det det sidste minut. Et altopslugende sort hul der ikke vil opsluge dig. To mennnesker der mødes på en kontorudstyrsmesse.
Velkommen til Aheadaheads univers, som du lukkes ind i på CD'en High status and continued success in the ongoing battle for power and prestige. Aheadahead består af Michael Lee Burgess der er fortæller og tekstforfatter og Henrik Sundh der har lavet musikken.
Burgess er amerikaner og har boet i Danmark siden 1998, hvor han bla. har været med til at introducere Poetry slam og The Wordshop, der er en sammensmeltning af oplæsning, performance, koncert og natklub med forfattere, historiefortællere, spoken word, rappere, musikere og DJ's. I 2001 udgav han novellesamlingen Ok, Here's the story.
Sundh er udover at være musiker og komponist, også instrumentsamler,med en svaghed for vintagesynths. Musikalsk har han udfoldet sig i timandsbandet Nowhereland, trioen Autofant og undergrundssuccesen Tys Tys.
På denne plade er Sundh ude i grænselandet, det er grimt og forvrænget men også støjende og tyst. Han understøtter Burgess vanvittige små historier, der på en gang minder om både en rapper (skarpheden) og en kafkask digter (den sammenkørte klaustrofobiske underfundighed).
Pladen er en unik spoken word plade, med forrygende tekster, der både udfordrer og underholder.
Aheadahead: www.myspace.com/aheadahead
Jakob Davidsen dannede i 2005 Mangfoldighed og i februar 2006 gik han i studiet med det nimand store internationale band. Det er der kommet en meget original og spændende plade ud af.
Mangfoldighed består af englænderen og saxofonisten Iain Ballamy -kendt fra bla. Food, den svenske trompetist Staffan Svensson -kendt fra Entra og 1300 Oslo, violinisten John von Daler -kendt fra samarbejdet med Povl Dissing, Cellisten John Ehde -kendt som både koncertmester i Helsingborg Symfoniorkester og i projekter med bla. New Jungle Orchestra, trommeslageren Peter Danemo -kendt i jazzmiljøerne på begge sider af Sundet, bassisten Nils Davidsen -kendt for samarbejdet med bla. Tim Berne og til sidst kaplemesteren Jakob Davidsen, der står for kompositionerne, klaveret og div. keyboards.
Musikken er lige så sammensat som bandet. Jazz, klassisk, electronica, folkemusik og sågar en knivspids country er det blevet til. Jakob Davidsen kaster rigtigt mange bolde op i luften, og formår i samarbejde med de andre musikere at holde boldene flyvende, der smides også nogen ud til venstre, for senere at dukke op til højre. Davidsen mestrer den sjældne kunst at bevare overblikket i den meget komplicerede og sammensatte musik, der alligevel bevarer en form for tilgængelighed og åbner op for lytterens nysgerrighed.
Jakob Davidsen kan de kommende dage opleves med Mangfoldighed på Arne B i Svendborg, Copenhagen Jazzhouse og Dexter i Odense.
Jakob Davidsen: www.jakobdavidsen.dk
Hvis Kafka var en rapper der ikke rappede
Indkøb sammen med Osama uden skæg. En lille pige i rødt Pokemon tøj. Det sidste minut før det det sidste minut. Et altopslugende sort hul der ikke vil opsluge dig. To mennnesker der mødes på en kontorudstyrsmesse.
Velkommen til Aheadaheads univers, som du lukkes ind i på CD'en High status and continued success in the ongoing battle for power and prestige. Aheadahead består af Michael Lee Burgess der er fortæller og tekstforfatter og Henrik Sundh der har lavet musikken.
Burgess er amerikaner og har boet i Danmark siden 1998, hvor han bla. har været med til at introducere Poetry slam og The Wordshop, der er en sammensmeltning af oplæsning, performance, koncert og natklub med forfattere, historiefortællere, spoken word, rappere, musikere og DJ's. I 2001 udgav han novellesamlingen Ok, Here's the story.
Sundh er udover at være musiker og komponist, også instrumentsamler,med en svaghed for vintagesynths. Musikalsk har han udfoldet sig i timandsbandet Nowhereland, trioen Autofant og undergrundssuccesen Tys Tys.
På denne plade er Sundh ude i grænselandet, det er grimt og forvrænget men også støjende og tyst. Han understøtter Burgess vanvittige små historier, der på en gang minder om både en rapper (skarpheden) og en kafkask digter (den sammenkørte klaustrofobiske underfundighed).
Pladen er en unik spoken word plade, med forrygende tekster, der både udfordrer og underholder.
Aheadahead: www.myspace.com/aheadahead
torsdag, november 02, 2006
Anderskov på dansk
Det er ikke første gang at en jazzmusiker finder inspiration i Højskolesangbogen, men det er nok første gang, at en jazzmusiker er rejst helt til Mali for at finde ud af hvordan han skulle gøre det. Jacob Anderskov har ikke lavet world music udgave af Sneflokke kommer vrimlende, men er istedet blevet inspireret af folkene i Mali, som er bevidste om hvordan deres egen musik lyder.
På Jacob Anderskovs 9. plade har han for første gang kastet sig over andres materiale, og det er blevet til 11 personlige fortolkninger af sange fra Højskolesangbogen. Den blå anemone, Du danske sommer, Septembers himmel er så blå og Det er idag et vejr er blandt klassikerne som Anderskov har taget under radikal behandling. Hvor NHØP for snart fyrre år siden satte standarden for, hvordan en højskolesang skulle hældes op i jazzaftapning, forholder Anderskov sig overhovedet ikke til den standard. På 6 af pladens numre er det kun Anderskovs klaver suppleret med både Anders Mogensen og Peter Ole Jørgensen på trommer, på fire af numrene er der sammenfald med flere medlemmer fra Anderskov Accident, og ligeså meget blæst, som var det en Accident plade.
Jacob Anderskov udfordrer sig selv, lytterne, musikerne og ikke mindst højskolesangbogen, på en dejlig fri og befriende måde. Timingen er i top, netop som den nye udgave af Højskolesangbogen er kommet, viser Anderskov at man sagtens kan blæse nyt liv i de gode gamle sange, og at det er dem der kan holde til en tur ind over Anderskovs klaver.
Jacob Anderskov: www.jacobanderskov.com
Keith Jarrett i Carnegie Hall
D. 26. september 2005 går Sonningprismodtageren Keith Jarrett på Carnegie Hall's imponerende scene i New York. Han giver sin første solopianokoncert i byen i mange år. Koncerten bliver optaget og er den 14. i rækken af solopianoplader fra Jarretts side. Alle kender The Köln Concert, som er fra 1975 -og hvis man ikke gør, er der en god oplevelse i vente. Det er der også med den nye plade, som på mange måder kan betegnes som en slags opsummering på Keith Jarretts solokarriere. Han spiller frit, han improviserer, han er romantisk, han spiller djævelsk etc. Kender man Jarrett fra den førnævnte kølnerklassiker er der også materiale her, som man nikker genkendende til. Hør Part VII og du er solgt -og pladen er købt. Er man til den mere ekspressive og eksplosive Jarrett er der fornøjelse at hente i Part I & II.
Multiinstrumentalisten Micus
Den tyske multiinstrumentalist Stephan Micus befinder sig i et musikalsk ingenmandsland, han spiller på instrumenter, som få har hørt om før. Han spiller på dem på sin egen måde, og genremæssigt er han et sted mellem world music, klassisk, new age, trance og 5-6 andre genrer. Han har netop udgivet sit 17. album på ECM Records. Pladen hedder On the wing og Micus er eneste musiker på pladen. Ved hjælp af multisporsteknik har han brugt intet mindre end 15 forskellige instrumenter til at frembringe sin dybt personlige og originale musik. Han spiller på guitar og sitar, men også på Hné (blæseinstrument fra Burma), Nay (antik egyptisk fløjte), Sattar (strengeinstrument fra vest Kina) og andre eksotiske instrumenter.
Stephan Micus: www.stephanmicus.com
Succes for ECM kunstnere
Manu Katchés album Neighbourhood er lige blevet kåret som årets album af de tyske pladekritikere. Han får overrakt prisen d. 18. nov. i Berlin.
Stefano Bollanis ECM debut Piano Solo er røget ind på de italienske pophitlister, hvor den er placeret som nr. 41 i denne uge. Bollani har optrådt i diverse TV-programmer, og har ligeledes udgivet romanen La Sindrome di Brontolo, der også har været med til, at skærpe opmærksomheden omkring tredjedelen af Jesper Bodilsens trio.
Stefano Bollani: www.stefanobollani.com