mandag, oktober 04, 2021

Lis Wessberg: Yellow Map (April Records) LP/CD/DL/stream

 

Det er ikke hverdagskost at jazzmusikere eller musikere i det hele taget, debuterer i eget navn når de er på den anden side af 50 år. Hvis det sker, så har de som regel lavet noget tidligere som bandleader eller lignende. Lis Wessberg er en undtagelse på så mange fronter, at det ikke er værd at bruge plads på i denne anmeldelse. Under alle omstændigheder er hun debutant og en meget erfaren en af slagsen. Har du bare fulgt en smule med i dansk jazz, så kender du bla. basunisten Lis Wessberg fra Steen Rasmussens forskellige bands.


Albummet åbner blidt og roligt med de tre numre The Strip, The Ancient Road og In your absence - der er pladens mest jazzede nummer og dedikeret til percussionisten Jacob Andersen, som hun har spillet med i mange år. Hun er stilsikker og har styr på virkemidlerne. Der er så meget mere end jazz i Wessbergs inspirationer, hvor diskret elektronik og effekter også er med. Chimes er det tunge nummer, hvor effekter sender Lennart Ginmans bas i heavy-land. 


Der er flere favoritter på pladen - og blandt dem er Sister M så vild! Marilyn Mazur medvirker på balafon. Der er blandet flere overraskende elektroniske lyde ind undervejs i nummeret med en pulserende rytme. Lis Wessbergs mand, Steen Rasmussen sidder ved tangenterne og bevæger sig steder hen, hvor jeg aldrig hørt ham før. Jeppe Gram er sidste mand i den utroligt velspillende kvartet. 


Yellow Map hører til blandt årets helt store danske jazzudgivelser - og får en kæmpe anbefaling herfra.

Lis Wessberg Bandcamp

1 kommentar: