fredag, juni 16, 2006

Jazzpris byge
Kort før Copenhagen Jazz Festival starter prisregnen -en lettere byge, over de danske jazzmusikere. Den 29 år gamle Ben Webster pris bliver uddelt d. 5. juli på Husets jazzscene. Sidste år fik saxofonisten Jan zum Vohrde prisen. Det er hemmelighed hvem der får den i år, men ikke nogen hemmelighed hvem der skal optræde i løbet af aftenen. Der blive mulighed for at høre Stefano Bollani trio, Etta Cameron sammen med Ole Koch Hansen og The Ben Webster Surprise Orchestra, som bla. har de tre Jespere: Løvdal, Thilo og Bodilsen som medlemmer.
På Jazz Festivallens første dag overrækkes Palæ's jazzpris, og her er det ingen hemmelighed at Kasper Villaume er årets prismodtager. Sidste år var det en pianist fra en anden generation der modtog prisen, nemlig Niels Jørgen Steen.
Ben Webster fonden: www.benwebster.dk
Kasper Villaume: www.villaume.dk

Motians 75 år fejres
Det tyske pladeselskab Winter & Winter har lige udsendt Paul Motian On Broadway vol. 4 or the paradox of continuity. Den er med til at markere trommeslagerens 75 års fødselsdag, d. 25. marts. Motians store gennembrud kom med medlemsskabet at Bill Evans trio fra 1959-1964. Sidenhen arbejdede han med pianisterne Keith Jarrett og Paul Bley. Fra 1981 og frem har han lavet en lang række plader sammen med Bill Frisell og Joe Lovano. I 1992 startede han Electric Bebop Band, som guitaristen Jakob Bro idag er medlem af. Den nye plade består af en stribe standards, som f.eks I love you Porgy og Born to be blue. Chris Potter (sax) og Larry Grenadier (bas) bakker ham op, og Rebecca Martin (vokal) og Masabumi Kikuchi (piano) er gæster.

Debut fra guitarist
Guitaristen Christian Frank er nok ukendt for de fleste. Han spillede sammen med den svenske pianist Lars Jansson for 6 år siden, siden har han primært beskæftiget sig med blues og Cornelis Vreeswijk fortolkninger, men nu har han taget springet og debuterer med sin første plade i eget navn. Det er en afdæmpet jazzplade, med Franks egne kompositioner. Christian Frank får hjælp fra Søren Bebe (piano), Chano Olskær (trommer) og Thomas Ovesen (bas) på pladen. Du kan lytte til musikken på Franks site.
Christian Frank: www.christianfrank.dk

Interview med Costello og Toussaint
Elvis Costello og Allen Toussaint har lige udsendt The river in reverse på Verve. Toussaint er indbegrebet af en New Orleans musiker. Han har skrevet en lang række klassikere, hvor Working in a coalmine og Everything I do gonna be funky, er blandt de mest kendte. Han har samarbejdet med bla. Neville brødrene og Dr. John. Pladen er indspillet i New Orleans, som nok den første efter Katrina. Musikken er en hyldest til håbet og New Orleans. Amerikansk National Public Radio har for tiden en streamet udsendelse tilgængelig, med interview og en stribe numre med de to musikere.
NPR: www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5461779

DR laver musikleksikon

DR.dk har redesignet deres musikdel og har i den forbindelse lavet et musikleksikon. Der er indtil videre kun lagt 150 navne på. Men der kommer indenfor kort tid, over 1000 nye navne på. Leksikonnet skelner ikke mellem genrer, så under A finder man både Afrika Bambataa (hip hop) og John Adams (klassisk). Ray Anderson, Cannonball Adderley og Albert Ayler er jazznavnene man kan finde under A. Der er enkelte danske navne repræsenteret, som feks. Niels Lan Doky og Lennart Ginman. DR's leksikon er skrevet af DR's egne højtkvalificerede medarbejdere.
Gaffa har også startet sit eget musikleksion. Den er lavet udfra Wikipedia modellen, hvor det er brugerne selv, der skal lave leksikonnet, dog med en vis form for redaktionel styring. Leksikonnet er fjollet udformet, da man skal søge på et navn. En søgning på 10 forskellige danske jazznavne, giver samme besked: "Ingen artikeltitler opfyldte forespørgslen". Det kunne være rart med en alfabetisk søgning, så man f.eks. kunne se hvilke kunstnere der gemmer sig under A. Istedtfor for at man skal søge i blinde. Gaffas leksikon bliver selvfølgelig spændende at følge, men kræver at der er mange brugere som vil skrive artikler, og er der ikke det, så bliver anvendeligheden meget begrænset.
DR's musikleksikon: www.dr.dk/musik/leksikon
Gaffa Pedia: www.gaffa.dk/pedia

Europæisk Real book
The real book nodebøgerne har eksisteret i mange år, og præsenteret musikere for noderne til alverdens udødelige klassikere fra den store amerikanske sangbog. For nylig blev der udsendt en europæisk pendant, af et amerikansk forlag vel at mærke. Den er interessant for både jazzmusikere og -lyttere. Nodebogen præsenterer et bredt udvalg af europæiske komponister, lige fra kendinge som Django Reinhardt og Niels Lan Doky til nye folk som italienske Antonio Farao og polske Michel Tokaj. Den indeholder værker fra over 100 komponister. På linket nedenfor -nu kommer det fede for jazzlytteren, kan du lytte til en ordentlig bunke af melodierne i en streamet udgave. Kom Europa rundt med jazzen!
Sher Music: www.shermusic.com/eurojazz_mp3.htm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar