tirsdag, september 19, 2006

Danske sjældenheder genudgives endelig
Verve og Blue Note nærmest sprøjter genudgivelser ud i en lind strøm, hvor de sælger ud af deres monsterstore bagkataloger af klassisk jazz fra 50'erne, 60'erne og en lille smule fra 70'erne. Noget lignende kan man ikke sige om dansk jazz. For det første findes der ikke et monsterstort bagkatalog af dansk jazz, for det andet er der stort set ikke genudgivet noget af musikken fra dengang. Det bliver der lavet om på nu.
D. 2. oktober udsender Universal intet mindre end 7 CD'er, hvoraf de 5 ikke har været tilgængelige i meget lang tid. Flere af pladerne har aldrig været udsendt på CD, og de LP'er som har overlevet er blevet dyrere og dyrere. Fælles for alle plader er, at det er Niels-Henning Ørsted Pedersen der bestyrer bassen. Flere af indspilningerne er blandt de allerførste i hans siden hen så store produktion. Vil du vide mere om NHØP's plader, kan du finde en diskografi over 300 af hans indspilninger på www.roundaboutjazz.de

Universal udsender følgende plader:
Jazz Quintet 60: Fontana presenting Jazz Quintet 60
Pladen er indspillet i 1963 og blev kvintettens svanesang. Orkesteret bestod af Allan Botschinsky (trompet), Bjarne Rostvold (trommer), Bent Axen (piano), Niels-Henning Ørsted Pedersen (bas) og Niels Husum (saxofon). Pladen indeholder 7 numre, hvoraf de tre er skrevet af Botschinsky. Ray Pitts var kommet til København i '63 og har en enkelt kompostion på pladen, Waltz for Sharleen, som han skrev til sin datter. Denne plade har været fuldstændigt uopdrivelig siden udgivelsen, og er solgt for adskillige tusinde kroner, til bla. Japanske samlere.

Sahib Shihab and Ensemble with Pedro Biker: The song is you
Pedro Biker var blandt de første oplæsere på TV-Avisen, men inden da havde han haft en karriere som pladevender -60'er slang for DJ og jazzmusiker, hvor han som trommeslager markerede sig i slutningen af 50'erne. På denne plade fra 1966 er han dog sprunget ud som sanger. Materialet er som taget fra Sinatra's eller Bennett's sætliste, med klassikere som Fly me to the moon, The good life, Satin doll etc. Sahib Shihab er leder af ensemblet, hvor der er et stort navnesammenfald med Radiojazzgruppen; Botschinsky, NHØP, Karskov og ikke mindst Kenny Drew som havde arrangeret musikken.

Pedro Biker: Fontana presenting Evergreens in Danish Design
Pedro Biker er her i selskab med Bent Axen (piano), NHØP (bas), Allan Botschinsky (trompet), Sahib Shihab (saxofon) og Bjarne Rostvold (trommer). Det er evergreens som Green Dolphin Street, Stella by Starlight etc. der findes på pladen. Senere i karrieren sprang han ud, som fuldblods dansktop sanger, og havde et megahit med Regndråber drypper i mit hår.

Louis Hjulmand: Fontana presenting Louis Hjulmand
På covernoterne til pladen, citerer journalisten Birger Jørgensen, Don Ellis for at have sagt, at Louis Hjulmand var Danmarks bedste vibrafonist -her er det nemt at være morsom, for var der andre danske vibrafonister, og hvis der var, kendte Don Ellis dem så? Nå, men spøg til side. Louis Hjulmand indspillede dennne plade over 2 sessions, i sept. '62 og marts '63, hvor NHØP på bas og Bjarne Rostvold på trommer var gengangere. Ved den første session var guitaristen Lars Blach ligeledes med. Pladen indeholder både Hjulmands egne kompositioner, bla. den folkemusik inspirerede Mallet dance og standards som Doodlin' og On Green Dolphin Street.

Finn Savery: Fontana presenting Finn Savery
Pianisten Finn Savery er i selskab med NHØP og Alex Riel på denne plade, hvor de giver sig i kast med standardmateriale, som Sweet Georgia Brown og Willow weep for me. Pladen er fra 1963, og Savery havde året før skrevet musikken til teaterstykket Teenager in love.

Max Leth: Quintet Max Leth fyldte 85 år i februar i år, og var som mange husker ofte på skærmen i 70'erne, hvor det netop var NHØP som bestyrede bassen, selv om repertoiret bestod af lettere pop musik. På denne plade fra 1978 er det dog jazzen der står for tur. Denne er som eneste af de her nævnte plader, før udsendt på CD, da den blev genudsendt i 1995.

Ib Glindemann: And his 1963 Orchestra Pladen her blev genudsendt første gang i 2004, og indeholder dydige overraskelser som Gillespies Manteca og John Lewis' Two bass hit.

Nyt fra Tomasz Stanko Quartet
Trompetisten Tomasz Stanko har nu lavet sin tredje plade, med den rent polske trio, bestående af Marcin Wasilewski (piano), Slawomir Kurkiewicz (bas) og Michal Miskiewicz (trommer). Denne gang er de rykket ud af Kongshaugs legendariske Oslo studie, og er istedet taget til sydfrankrig, hvor de har indspillet Lontano i Studios La Buissonne, nær Avignon, med ECM bossen Manfred Eicher som producer. Stankos baggrund som forgrundsfigur på den europæiske freejazz scene kan høres på pladen, men pladen er mest af alt præget af Stankos sans for det stærke og følelsesfyldte balladespil. Deres forrige plade Suspended night var en stor kunstnerisk succes, og Stanko fik slået sit navn fast i specielt USA, med en stor turné. Han var iøvrigt også på besøg herhjemme under Vinterjazzen 2006. Der er blevet plads til en enkelt Krzysztof Komeda komposition, Kattorna fra 1965, hvor Stanko var med på originalen fra pladen Astigmatic
Tomasz Stanko: www.tomaszstanko.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar