onsdag, januar 31, 2018

Kasper Staub Trio: Strøg (Jaeger Community) stream

Det er ikke et ukendt greb at benytte indenfor musikindustrien, at udgive et album uden forvarsler. Megastjerner som Drake, Beyoncé, Radiohead og Jay Z har gjort det. Når man er så stor, så er det selvfølgelig en smart markedsføringsmetode, fordi det skaber overskrifter i underholdningsmedierne. 

Jeg har selv lige offentliggjort en liste med over 100 nye danske jazzudgivelser der kommer i 2018. Her er der ikke nogen der bliver overraskede. Nu trækker jazz heller ikke overskrifter i underholdningsmedier, så det giver nok ikke nogen mening at lave en "Drake" i dansk jazz. Dansk jazz er i det hele taget ikke drevet af, at skulle give mening rent markedsføringsmæssigt. Men det skal da ikke afholde en jazzmusiker fra at afprøve fænomenet. Det giver da i det mindste titlen som ugens album på P8jazz to uger efter og en anmeldelse på Danmarks eneste jazzblog "allerede" en måned efter udgivelsen.

Nytårsaftensdag udgav Kasper Staub Trio deres 3. album som en overraskelse. Trioen spiller små minimalistiske melodier med popkvaliteter. Staub spiller piano og har skrevet musikken. Han er sammen med Jens Mikkel på bas og Anders Vestergaard på trommer. Trioen har eksisteret siden 2010 og det er deres tredje udgivelse. Kasper Staub rendyrker de enkle, sangbare melodier, der som regel holder sig indenfor den klassiske popmelodilængde. Når melodierne spilles af trioen sker der noget og mere end det som popmusik kan. Sanseligheden er drivkraften. De tre musikere finder sammen i en kollektiv indsats, hvor de puffer til hinanden i samspillet. Strøg er en helt særlig og original udgivelse der fortjener at blive hørt af mange. Indtil videre er den kun ude på streamingtjenesterne. Planen er, at den skal komme på vinyl til efteråret. 

Vi har at gøre med et album der både indeholder umiddelbare hits som Aero og de mere eftertænksomme sager som An ocean from here. Det er meget let, at anbefale denne udgivelse. 

tirsdag, januar 30, 2018

Juxtaposition (Nakama) LP/CD/DL/stream >> Nakama: Worst Generation (Nakama) LP/CD/DL/stream

Fra det norske pladeselskab Nakama Records udkom disse to plader i de sidste måneder af 2017. Det var den tredje plade i 2017 på selskabet med den østrigske improsanger Agnes Hvizdalek, der har boet i Norge siden 2008. Den første plade med Hvizdalek var en tre kvarter lang soloplade. Det er vokalekvilibrisme kørt ud i ekstremerne. Sammen med Juxtaposition er hun indblandet i et ikke-hierakisk møde mellem fire musikere eller lydkunstnere. Det er et inferno af smerte, støj, feedback og fuglelyde. Magnus Skavhaug Nergaard sørger for at styre mixet af lyde, så de alle kommer til at stå lige i udtryk og farver sanserne med elektronstøj.

På den anden plade er Hvizdalek sammen med bandet Nakama, der ligesom pladeselskabet ledes af bassisten Christian Meaas Svendsen. Han har samlet en kvintet med nogle stærke kunstnere fra den norske impro-scene. Det punklignende pladecover udtrykker det modsatte af det, som vi hører på pladens første nummer, The Lucky Few, der er et lavmælt undertryk af eksplosive stemninger. Sådan fortsætter det også med Baby Boomers, hvorefter vi kommer til Gen X, der træder i karakter og vel egentlig også aldersmæssigt passer på gruppens medlemmer. Pladens to sidste numre er Millenials og Plurals. Her går det fra det voldsomme til en mere fragmenteret og løstgående retning. Worst Generation er betagende akustisk impronoisejazz.

mandag, januar 29, 2018

Svensk Jazzhistoria vol. 11 Jazz Cosmopolit (Caprice) 4CDbox

Den første kom i 1979 og den seneste kom i 2005. Nu foreligger Svensk Jazzhistoria vol. 11 endelig. Med undertitlen Jazz Cosmopolit handler det om svensk jazz i perioden 1970-1979. Over fire CD’er præsenteres vi for et bredt udvalg af svensk jazz i perioden. 62 numre på 5 timer og et kvarter er en massiv omgang. Alligevel er det ikke et sekund for meget. De omhyggeligt udvalgte numre afspejler lyden af svensk jazz i et for superspændende og udviklende årti. Her er både funky fusion, free jazz, big band, traditionel jazz, orgelmadness og meget andet. 

Dog er der forbavsende lidt af det som vi i dag kalder nordisk jazz. Den folkemusik inspirerede jazz fylder ingenting i årtiet efter at Jan Johansson lavede Jazz på Svenska og 25 år inden Esbjörn Svensson Trio bryder igennem. Eller det vil sige lytter man godt efter, så er den der. Nok allermest tydeligt på Jan Garbarek og Bobo Stenson Trio’s Witchi-Tai-To, der ellers er et nummer skrevet af indianeren Jim Pepper. Nordmanden Garbarek får her grundlagt noget af den lyd, som han senere bliver berømt for sammen med Keith Jarrett og de to andre fra Stensons trio; Jon Christensen og Palle Danielsson. Den her indspilning er atypisk i forhold til de fleste numre på pladen, da det kun er Stenson og Danielsson der er svenskere. 

Hvis den her boks var lavet med dansk jazz fra 70’erne, ville der medvirke rigtigt mange amerikanske musikere. Det er ikke tilfældet med svensk jazz i 70’erne, hvor alle med få undtagelser er født i folkhemmet. En af undtagelserne er den tyrkiske trommeslager Okay Temiz, der både medvirker på nummeret med Sevda og hans egen gruppe Oriental WInds. Der er også den ikke tidligere udgivne perle med Monica Zetterlund og den amerikanske pianist Steve Kuhn, i en radioindspilning af nummeret If You could see Me now.

De fire CD’er er propfyldt med godter. Her er f.eks. en ikke tidligere udgivet indspilning med orgelduoen Takt & Ton, der på lidt under tre minutter blæser taget af det rødmalede svenske træhus. Indspilningen er fra 1973 og med Lars Jansson ved Hammond-orglet. Så er der Rena Rama med Lennart Åberg på fløjte, der spiller det indiske nummer Batiali. Åberg medvirker også på boxens allerbedste funknummer Funky Roots sammen med gruppen Häxmjölk. Et af mange numre, der vækker min indre cratedigger og pladesamler. Gennem den her boks opdager jeg flere nye sager, hvor et enkelt nummer ikke er nok - jeg vil have den oprindelige udgivelse på LP.

Jeg får også bekræftet at Eje Thelin Group er noget af det bedste i svensk jazz i 70’erne og at Egba og Kornet stadig er favoritter. Så er der de gamle helte fra de forgående årtier. Bernt Rosengren, Bengt Hallberg og Lars Gullin der alle spiller med big bands. Så er der Per Henrik Wallin Trio, Iskra og ikke mindst Lokomotiv Konkret der får sat en tyk streg under det høje niveau som svensk free jazz også havde i 70’erne.

Det er ikke noget problem at anbefale denne boks. Den er nærmest et must for jazzhistorie interesserede lyttere, med et blødt punkt for svensk jazz. Ikke kun pga. musikken men også for den 190 sider store og meget informative bog der følger med boksen. Det eneste minus ved denne boks er, at man som dansk jazzinteresseret bliver vildt misundelig på svenskerne. Hvorfor findes der ikke en lignende udgivelse på dansk?

fredag, januar 26, 2018

Tropiques: Enso (Headspin Recordings) CD/DL

En CD med et 50 minutter langt nummer er ikke noget der udløser en LP udgivelse, hvor anbefalingerne går på maksimalt 22 minuutter pr. side eller afspilninger på streaming-tjenesterne, hvor den heller ikke er tilgængelig. 
Det er den svenske trompetist Goran Kajfes der står bag gruppen Tropiques, der med albummet/nummeret Enso har skabt en 50 minutter lang rejse. Han har samlet et band med bassist og makker fra bl.a. Fire! Orchestra Johan Berthling, tangentspiller og makker fra Angles 9 Alexander Zethson og trommeslager og makker fra Fire! Orchestra og div. Kajfes plader Johan Holmegard. 

Musikalsk er vi lidt på de samme breddegrader som Goran Kajfes Subtropic Arkestra og måske allermest X/Y albummet fra 2010. Vi får nogle organiske jazzklangflader, der væves sammen med trancenderende grooves. Goran Kajfes er en meget original og unik jazzmusiker på den nordiske jazzscene. Der skal en helt særlig evne til, at bygge et nummer op over de 50 minutter som albummet varer. På trods af lange næsten enslydende forløb, sker der konstant nogle små ændringer, noget som bl.a. kendes fra minimalistisk musik. Kajfes favner dog bredere og mere dynamisk end minimalismen. Jeg er begejstret og er ret sikker på, at andre Kajfes fans også vil være. Den svenske anmeldernestor Jan Gradvall kaldte den i anmeldelsen i Di Weekend ligefrem for årets bedste musikoplevelse i 2107.

onsdag, januar 24, 2018

Kjetil Jerve/Tim Thornton/Anders Thorén: Circumstances (AMP Music) CD/DL/stream

Ny norsk triojazz er en af mine store favoritnicher indenfor jazzen. Her mener jeg trio som i klaver, bas og trommer. Espen Eriksen Trio er min helt store favorit. Ellers er det også værd at nævne Moskus, Kjetil Mulelid Trio og In The Country. Nu er der atter poppet et navn op, som er værd at holde øje med. Pianisten Kjetil Jerve, som jeg for lidt over et år siden roste i forbindelse med albummet New York Improvisations, hvor saxofonisten Jimmy Halperin bl.a. medvirkede. Jerve er yderst aktiv på den norske jazzscene. I løbet af det sidste år har han medvirket på yderligere tre plader, som jeg har anmeldt på bloggen. 

Kjetil Jerve laver ikke fjeldjazz. Han er i det hele taget meget lidt inspireret af det nordiske. I stedet er han tydeligt inspireret af amerikansk jazz, som jeg også konstaterede i forbindelse med New York Improvisations. Han har sammen med den engelske bassist Tim Thornton og den svenske trommeslager Anders Thoren lavet et lyrisk og lækkert vellydende jazzalbum. De spiller bl.a. Bill Evans' Time Remembered og Cole Porters Everything I love. Pladen blev lavet sidste år, ved en 2½ time lang session i Rainbow studiet i Oslo. Det er nok også derfor at trioen har fået lyst til at spille 54 Duncan Terrace, en komposition af Allen Holdsworth, der døde et halvt år før indspilningen. Albummet Circumstances er omstændigheder, hvor mulighederne for at skabe god triojazz gribes. 

tirsdag, januar 23, 2018

Anouar Brahem: Blue Maqams (ECM) LP/CD/DL/stream

Den tunesiske oud-spiller Anouar Brahem har siden 1989 udgivet 10 plader for ECM Records, hvor han bl.a. har samarbejdet med Jan Garbarek, John Surman og Dave Holland. Sidstnævnte medvirker også på Brahem's nyeste album Blue Maaqams, hvor den engelske bassist får følgeskab af pianisten Django Bates og trommeslageren Jack DeJohnette.

Det er der kommet et meget stærkt og smukt album ud af. Brahem byger ubesværet bro mellem den arabiske verdens klassiske musik og jazzen. Pladens titel Blue Maqams er en reference til det arabiske modale musiksystem, hvor vi i jazzen som regel refererer til Miles Davis' Kind of Blue, når snakken falder på modaljazz. Albummet er med alle sine farver og dybder, alligevel det mest udadvendte og lettest tilgængelige album, som Anouar Brahem har lavet. Hvis du tænder på det her album, så er der flere andre Brahem albums, du bagefter kan kaste dig over, f.eks. The astounding eyes of Rita.

fredag, januar 19, 2018

Django Bates’ Belovéd: The Study of touch (ECM) CD/DL/stream

Trioen opstod dengang Django Bates var professor på det Rytmiske Musikkonservatorium i København. Her var den svenske bassist Frans Petter Eldh og den danske trommeslager Peter Bruun elever dengang. Bates er ikke kendt for, at være særligt stringent eller let at indramme. Måske er dette album, der hvor han er mest samlet.

Og han samler op. Trioen startede som en sted, hvor de tre musikere dyrkede og udforskede Charlie Parkers musik. Der er også blevet plads til et enkelt nummer fra Parkers repertoire, nemlig Passport der stammer fra Bird and Diz albummet fra 1950 og er fra en session uden Dizzy Gillespie. Det er den slags bebop der får solen til at stå op. Boppen er også med som blind passager i trioens veloplagte version. Her er både Bates og Eldh inde over med nogle musikalske kommentarer til nummeret.

Resten af pladen er Bates' originale kompositioner, hvor fire af dem var med på trioens debutalbum fra 2012. Han befinder sig godt med Eldh og Bruun, der forstår at understøtte Bates' personlige take på jazzen, hvor der både er romantik og spræl. Ambitionsniveauet er højt og holder heldigvis på albummet der er udgivet af ECM Records.

torsdag, januar 18, 2018

Lubos Soukup Quartet featuring Lionel Loueke: Zeme (Animal Music) CD

Den tjekkiske saxofonist Lubos Soukup har boet i Danmark siden 2010 og har udgivet et par albums, mens han har boet her. På det nye og tredje album har han inkluderet en prominent gæst, som han mødte på SummerSession på Vallekilde Højskole for nogle år siden. Den afrikanske guitarist Lionel Loueke er perfect match for Lubos Soukup, der ikke lægger skjul på sin Wayne Shorter inspiration.

Efter en lille turné med Soukups kvartet gik Loueke i studiet med dem og medvirker på 6 af pladens 9 numre. Når man inkluderer Lionel Loueke på en plade, så får man en komplet pakke. Guitaristen fra Benin er en eklektisk musiker der formår, at mikse f.eks. George Benson med vestafrikanske musiktraditioner, hvor vokal og guitar hænger sammen i et hele. Det er den rolige ballade Shikara et godt eksempel på. Loueke får på magisk vis transformeret sit spil fra det afrikanske til det amerikanske og tilbage igen. Det ville være for simpelt at kalde Loueke for en afrikansk George Benson, dertil er han alt for sofistikeret. I øvrigt tænker jeg også mere på Pat Metheny, når jeg hører nummeret C.

Lubos Soukup har med Zeme lavet sit hidtil bedste album. Der er tighte sager som Falling Star, hvor Lubos Soukup's saxofon er den ild, der kommer af de gnister som musikerne spreder. Bassisten Morten Haxholm er en fornøjelse, at høre  med det præcise og autoritative spil. Trommeslageren Morten Hæsum er den eneste der har medvirket på alle Soukups plader og er sammen med den tyske pianist Christian Pabst med til, at give det sidste til Soukups velspillende kvartet. Zeme er med andre ord en vellykket, nutidig og melodisk jazzplade.

onsdag, januar 17, 2018

Signe Bisgaard: Never Ending Shanghai (Kong Orange) LP/stream

Det er nogle måneder siden, at jeg modtog albummet her på vinyl, men det er altså først nu at jeg får skrevet om den. Det er egentlig underligt. For det er med mit yndlingsbigband Blood Sweat Drum + Bass, der oven i købet spiller musik af Signe Bisgaard som jeg før har været oppe, at ringe over. Det handler ikke nødvendigvis om kvaliteten af musikken. Det handler også om, at der hele tiden ligger en stak på 50 plader, der venter på at blive anmeldt. Der er nogen der ryger bag i køen, uden nærmere forklaring. Det her var en af dem.

I det medfølgende pressemateriale kan man læse, at musikken er skrevet med udgangspunkt i den digitale tegneserie Pigen fra Shanghai. Tegneserien kan læses på iPad eller computer. I tegneserien møder vi pige Luping i 1927 i Shanghai. Tegneserien er en del af et større projekt og indgår som undervisningsmateriale lavet til folkeskolen. I 20’ernes Shanghai havde en lille hvid overklasse ophobet store formuer, hvor kapitalister og gangstere delte rovet. Det er en del af historien. Tegneserien bruger mulighederne som iPad eller computeren giver i forhold til små animationer og andre kreative løsninger. Det fungerer godt sammen med de flotte og stilrene tegninger. Når man sidder og bladrer i serien, er der også underlægningsmusik på siderne. Her kommer Signe Bisgaard ind i billedet.  

Det er den musik som vi møder på LP’en Never Ending Shanghai. Musikken er delt op I to, på hver sin LP side. SIde 1 starter med Morning Dance og side 2 starter med Shanghai Rain. Det udvidede big band under ledelse af Chappe har guitaristen Mark Solborg med som gæst, desuden medvirker Girls in Airports trommeslageren Victor Dybbroe, som tredje trommeslager i det 24 mand store ensemble. Det er stor musik, der former sig en symfoni, hvor der bygges op og skabes stemninger. Musikken er mindre brutal og elektronisk end det man ofte har hørt fra Blood Sweat Drum + Bass. Det klæder dem helt sikkert. Bisgaard er god til, at bevare overblikket i musikken og kommer rundt omkring alle musikerne. Det er stemningsfuld musik, der ikke prøver at illudere et eller andet kinesisk tingeltangel musik, men i stedet er et selvstændigt vellykket værk.

Der findes også en tilhørende app, som består noget grafik, der er som snydt ud af et computerspil fra halvfemserne. Jeg forstår ikke helt, hvad det går ud på, da det ikke på nogen måde komplementerer musikken. Musikken er til gengæld særdeles vellykket og klarer sig som en selvstændig udgivelse.

tirsdag, januar 16, 2018

Laser Nun: Brother (Insula) LP/DL/stream

Det er et par år siden, at jeg skrev om duoen Laser Nun’s første udgivelse, der var et kassettebånd. Denne gang er duoen, der består af guitaristen Lars Bech Pilgaard og trommeslageren Anders Vestergaard, rykket over på vinyl. Laser Nun er en kompromisløs noisejazzduo, der med elementer fra eksperimenterende rock og free jazz eksperimenterer med instrumenternes mindre pæne sider. Lars Bech Pilgaard er en feedbackvirtuos, der dyrker de lyde der ellers normalt forsøger at blive undgået i den pæne rock. Han rendyrker det grimme, så det får et nyt og vitalt liv. Feedbacks som en forlængelse af et nummer er ikke ukendt i rocken, det er bare ikke så tit, man får lov at nyde et feedbackklimaks ud over en hel pladeside, hvor der bygges op til en afslutning af orgasmelignende dimensioner… Uden egentlig at afslutte.

Pladens to sider byder på to forskellige sessions, Silver og Like Color to the concrete. Anders Vestergaard kan spille trommer på den der trashede og udsplaskede måde, som mange punktrommeslagere helt sikkert drømmer om at kunne spille, men ikke er i stand til. Lars Bech Pilgaard og Anders Vestergaards musikalske kommunikation er afgørende for at Brother lykkedes så godt. Det er noisejazz i verdensklasse.

mandag, januar 15, 2018

August Rosenbaum: Vista (Tambourhinoceros) LP/DL/stream

På torsdag spiller han på Lille Vega i København med band. Det er den foreløbige kulmination på August Rosenbaums seneste albumudgivelse, der af flere medier er udråbt som et af de bedste albums i 2017. Vista er Rosenbaums 5. plade siden debuten Beholder fra 2010. Dengang havde han lavet en jazzplade med stort J i New York med Jakob Bro og amerikanske musikere. I de mellemliggende år har han både lavet avantgarde og electronica. Han har som medlem af Quadron og Rhye arbejdet tæt sammen med produceren og komponisten Robin Hannibal. Denne gang er det Hannibal der er med på en Rosenbaum plade. Vista har undertitlen A Score in Search of a Movie, hvilket er meget passende for et album, der bl.a. trækker på inspiration fra både Ryuichi Sakamoto og Nils Frahm.

Pladen indeholder mange stærke filmiske numre, hvor pladens hit, Calling Out med Philip Owusu er et late night soul nummer med et stænk James Blake over sig. Der er den funky Skin, hvor Lars Greve er med sax. Der er Credo med auto tune vokal, hvor Gustaf Ljunggren supplerer med lap steel. Nummeret er i øvrigt også udgivet med Coco O. på vokal. Vista er et gennem ambitiøst udspil, hvor Rosenbaum gør sig fri af genrer og laver et album, der fortjener at blive hørt af mange. Det bliver et album der kommer til, at holde mange år frem og muligvis som et højdepunkt i Rosenbaums karriere. Er du til nattens soulede electronica, hvor regnen og røgen er med til, at skabe stemninger af kærlighed, ensomhed, melankoli og håb, så er Vista stærkt anbefalelsesværdig.

søndag, januar 14, 2018

Johannes Gammelgaards ABC: Kærligheden (Johannes Gammelgaard) CD/DL/stream

Det er så rent, ligefremt og uspoleret. Det lyder som om det kommer direkte fra hjertet uden filter og effekter. Albummet Kærligheden er Johannes Gammelgaards ABC's debutplade. Saxofonisten Johannes Gammelgaard har skrevet musikken på pladen. Han har et tydeligt udgangspunkt i folkemusikken og højskolesangbogen. Det blandes op med den jazz der er fri og åben. Det er selvfølgelig ret originalt. Problemet er at det også meget let kan gå rivende galt. 

Det gør det næsten ikke. De få gange, hvor det går galt, bliver det en del af charmen, en del af musikken.
Gammelgaard spiller på tenorsax og får hjælp af Jeppe Hjøllund på trompet, Nana Cecilie på sang, Jens Bang på trombone, Jonas Andreasen på baritonsaxofon, Daniel Robinson på piano, Jens Mikkel på bas og Johannes Berg på trommer. Kærligheden er et modigt album, hvor Gammelgaard går gammelkendte veje, men sætter et nyt syn på dem. Hvis du ikke forstår hvad jeg skriver, så læs denne titel, på pladens sidste nummer: "Du er så sød, når du har syltetøj på tænderne." 

Det er dejligt med en plade, hvor man eftrelades med en følelse af, at man har lyst til, at tage til koncert med dem, allerede i aften.

lørdag, januar 13, 2018

Malte Dueholm Trio: Idyllendal (Malte Dueholm Trio) DL/stream

Den unge danske guitarist Malte Dueholm har udgivet EP'en Idyllendal. Det er hans debutplade, som han har lavet sammen med Peter Price på bas og Sara Mouritsen på trommer. Det er jazz fra samme stemningshylde som Jakob Bro. Hvilket ikke er så underligt, da han også har haft Bro som solounderviser. Det er jazz af den slags, hvor svævende nordiske inspirerede ballader, som Salmecykel får blidt modspil af titelnummeret Idyllendal, der rummer nogle avantgardistiske farver lige under den pæne overflade.

Idyllendal er et meget velkomment debutudspil, der præsenterer tre helt nye (for mig) musikere på bedste vis.

fredag, januar 12, 2018

Fredrik Lundin: 5 go adventuring again (Stunt) LP/CD/DL/stream

Det er længe siden, at han har udgivet et album i eget navn. Der er kommet adskillige plader der bærer hans navn i samarbejder med bl.a. hustruen Trinelise Væring, Peter Danemo og Christina von Bülow, siden han stod i spidsen for Lundin Overdrives Leadbelly plade i 2004. På det nyeste udspil er det Fredrik Lundin der er chefen. Ham der alene har lavet og arrangeret musikken. 

Han har også sammensat et stærkt orkester der er med til at løfte musikken ud i verden. Den polske trompetist Tomasz Dabrowski, svenskerne Petter Hängsel på trombone og Joel Illerhag på den ombyggede kontrabas bazantar med resonansstrenge og danskeren Anders Provis på trommer.

Lundin tager navnemæssigt udgangspunkt i bogen De 5 og spionerne, der på engelsk hed 5 go adventuring again - en bog der i øvrigt blev filmatiseret på dansk. Jeg har ikke set filmen eller læst bogen siden jeg var barn, men erindrer begge som vildt spændende og lidt uhyggelige. Det er Fredrik Lundins plade også. Han bruger musikken til at iscenesætte historier. 

Historier, hvor der er plads til improvisation og de enkelte musikeres stærke musikalske personligheder, noget han fortæller om i coveret. Der er gennemgående en mørk stemning, ikke depressiv eller trist, på pladen. Han starter med The Hound of Baskerville, med tågen ude på heden. Man kan kun høre vindens susen, ellers er der helt stille. Men noget skal til at ske… Fredrik Lundin bygger en spænding op og lader den heldigvis også forløse en gang i mellem. Som på Dodging Bullets, hvor man fornemmer, at der er en John Coltrane med på flugt. Grænselandet Borderland er ufremkommeligt og et billede på det der giver mening og det der absolut ikke gør.

5 go adventuring again er stærke sager, et album der vokser ved hver lytning. Der stilles krav til dig som lytter, hvis du vil med ind i Lundins fortælleunivers. Tager du med, venter der store oplevelser.

torsdag, januar 11, 2018

Sonja LaBianca: About Room Room to be Rooms (Eget Værelse) LP/DL/stream

Til DMA Jazz 2017 var Sonja LaBianca ikke bare nomineret, hun vandt også kategorien Årets nye navn. Det kan man så også sige, at hun var for mig, for jeg havde ikke hørt pladen. Jeg kendte ganske vist Sonja LaBianca fra Selvhenter, men havde ikke hørt solopladen. Det har jeg så nu og sidder tilbage med åben mund og og polypper. 

Det er overvejende solosaxofon, med supplement, vi får at høre på pladen, der aldrig står stille eller løber tør for nye nuancer eller dimensioner. Der er de helt rene solosax numre som Marguerite, hvor det kun er rummet og mikrofonen der får lov at farve lyden. Her passer pladetitlen godt til musikken. På Marguerite er der masser rumklang på lyden. Det er der ikke på den efterfølgende For Asger, hvor hun spiller duet med saxofonisten Asger Hartvig. 

Pladens åbningsnummer Neighbourhood er et roligt solostykke med en lavfrekvent buldren underneden, som en fjern fest eller en vaskemaskine i kælderen, der bevæger sig over i nogle klangflader med et stille klaver henover. På India Song eksperimenterer LaBianca med effekter, klange og muligheder med saxofonen i et beroligende rum. Percussionisten Jaleh Negari far Selvhenter er med på nummeret Gongs. Pladen lukker ned med The Late Aubade, en duet med cellisten Cæcilie Trier, hvor de har en fascinerende og klangmæssig ligevægtig samtale.

Sonja LaBianca har lavet et åbent album som hun dedikerer til saxofonmesteren Roscoe Mitchell. Det er ikke uden betydning, da hans musikalske ånd kigger forbi flere gange undervejs. Pladen er flot statement fra af en den danske jazzscenes helt unikke talenter. 

onsdag, januar 10, 2018

Papa Kotji: Macho Drom (Papa Kotji) LP/DL/stream

Det er gypsy- eller sigøjnerjazz uden så mange dikkedarer. Det er frem med spaden og tryllerier med strengene begynder. Det er enkelt og lidt råt. Det er Papa Kotji. En københavnsk sigøjnerjazztrio der består af tre erfarne musikere der har fundet et samlingspunkt om den jazz, som Django Reinhardt næsten har patent på. Papa Kotji er dog ikke en Django tribute trio, de vil noget andet, ud over at de selvfølgelig spiller et par Django numre: Si Tu Savais og Troublant Bolero. 

Andreas Ugorskij og Jacob Kolkur deles om rytme- og lead tjansen på guitaren, mens Jesper Lund Jakobsen spiller på en bas balalajka. Ugorskij og Jakobsen kender hinanden fra Klezmofobia, her spiller Jakobsen også på sin oversize balalajka, der er med til, at give Papa Kotji et unikt og anderledes sigøjnerjazz udtryk. Det er ikke så frankofilt, mere en slags østeuropæisk jødisk sigøjnerjazz. Det er lige fra åbningsnummeret Fru Kristoff til Ugorskijs skønne Ugorskij Swing en skøn og stemningsfuld plade, der er indspillet i Sweet Silence studiet med Flemming Rasmussen ved kapperne og selvfølgelig er udgivet på vinyl. Papa Kotji har sans for detaljerne og bliver aldrig buldrende. Følsomheden får fuldt afløb på afslutningsnummeret Buditje.

tirsdag, januar 09, 2018

Il Signo: Birthday (Gotta Let it Out) LP/DL/stream

Den meget smukke version af Ennio Morricones Farewell to Cheyenne, der her bare kaldes Cheyenne er en af den slags numre, der får mit hjerte til, at smelte. Der er så mange historier i det mikrokosmos, som trioen skaber. Det er heldigvis gældende for resten af pladen, der både rummer numre der er let at gå til og andre sager med mere brug for dybde og eftertænksomhed. Hvis trioen Il Sogno er et udtryk for jazzens tilstand på Det Rytmiske Musikonservatorium, så ser det rigtigt godt ud. Musikerne har alle gået på konservatoriet sammen, hvorfra de blev færdige for et par år siden. 

Trioens medlemmer er den italienske pianist Emanuele Maniscalco, der efterhånden har 30 albums på samvittigheden, herunder et par ECM-udgivelser med gruppen Third Reel, hvor han er percussionist. Han er sammen med den polske bassist Tomo Jacobson, der har boet i Danmark i snart 10 år og bl.a. har gjort sig bemærket med et soloprojekt, hvor han har lavet 12 udgivelser på et år. Den sidste i trioen er trommeslageren Oliver Laumann, der bl.a. medvirkede på Rasmus Oppenhagen Krogh’s skønne Distill fra 2017.

Trioen bringer deres ophav i spil i musikken. Maniscalco kommer med de italienske traditioner og operaen. Jacobson kommer med romantikken, mens Laumann med sine åbne afroamerikanske rytmer kommer med det sidste. At alle tre boede i København på indspilningstidspunktet farver også musikken. Den paneuropæiske trio har indspillet musikken i Brescia i Italien. Det er jazz, der bringer stærkt melodisk materiale i spil. Der er løse ender der ikke samles op. Der klarheder der tøjres. Birthday er intet mindre end en anbefalelsesværdig trioperle, til den åbne og nysgerrige jazzlytter.

mandag, januar 08, 2018

Kommende Jazzudgivelser 2018

I 1968 udkom der kun en håndfuld danske jazz LP'er. Heriblandt var boxsettet Dansk Guldalder Jazz og LP'en Carsten Meinert Kvartets To You. 50 år senere, en uge inde i det nye år, er det muligt at sætte navn på 100 nye danske jazzudgivelser der forventes at komme. Der er meget at glæde sig til. 

Den relativt ukendte sangerinde Janne Mark udgiver sit andet album, Pilgrim på det store tyske pladeselskab ACT. Benjamin Koppels navn dukker op på 6 nye udgivelser. Der er debutplader fra bl.a. Claudia Campagnol, Aloft Quartet og Casper Nyvang Rask. Efter 7 års venten er der endelig nyt med Martin Lutz Group. Michael Blicher og Dan Hemmer er på turné i fjernøsten i forbindelse med udgivelsen af deres andet album sammen med trommelegenden Steve Gadd. Indra Rios-Moore skal følge sin 2 år gamle internationale plade op, med endnu et sats i det internationale. Kendinge som Maria Faust, Chris Minh Doky og Pierre Dørge er også albumfriske. 

Der er med andre ord ikke noget der tyder på, at 2018 bliver et kedeligt år for dansk jazz. Og helt ærligt, synes du at det er svært at overskue? Så følg med her på bloggen. Her er både overblik og anbefalinger. God fornøjelse.

JANUAR
Martin Lutz Group: In Denmark, I was born ()
The Bob Nova Project: Golden Sun (Gateway) 
Mames Babeganush with Strings (Gallileo)
Benita Haastrup Trio: Jazzhouse Jazz (Gateway)
Aloft Quartet: First Year (AMP) m. Simon Balvig, Rasmus Sørensen
Mads Egetoft/Frederik Fog/Kristian Saarup/Anton Langebæk: Bastion (Kollektiv Sæson)
Tomo Jacobson: Solo no. 11 (Gotta Let it Out)
Rasmus Kjærsgaard Lund: Solo no. 12 (Gotta Let it Out)
Fire!: The Hands (Rune Grammofon)
Vic Juris: Eye Contact (Steeplechase)
Chris Byars: New York City Jazz (Steeplechase)
Reggie Workman & John Tchicai: Witch's Dream (TUM)
Bergen Bigband & Dag Arnesen: Norwegian Song IV (Odin)
Oddgeir Berg Trio: Before Dawn (Ozella)
Elliot Galvin: The Influencing Machine (Edition)
The Chick Corea Steve Gadd Band: Chinese Butterfly (Universal)
John Surman: Invisible threads (ECM)
Bobo Stenson Trio: Contra La Indecisión (ECM)
Thomas Stronen & Time Is A Blind Guide: Lucus (ECM)
Mulo Francel: Mocca Swing (ACT)
Laila Biali (ACT)
Jazz At Berlin Philharmonic VII: Piano Night (ACT)
Diego Pinera: Despertando (ACT)
Nils Frahm: All melody (Erased Tapes)
Chris Dave And The Drumhedz (Blue Note)
Dr. Lonnie Smith: All in my mind (Blue Note)
Myra Melford Trio: Alive in the house of saints vol. 2 (Hat Hut)
Michael Adkins Quartet: Flaneur (Hat Hut) m. Larry Grenadier og Paul Motian
Samuel Blaser Trio: Taktlos Zürich 2017 (Hat Hut) m. Marc Ducret og Peter Bruun
Markus Eichenberger & Daniel Studer: Suspended (Hat Hut)
Wes Montgomery: In Paris: The Definitive ORTF Recording (Resonance)

FEBRUAR
Morten Haugshøj Group: The Street Doctor ()
Maria Faust Machina ()
Blicher Hemmer Gadd: Omara (C-Nut)
Peter Jensen & DR Big Band: Crystal Palace (ILK)
Ornithopter: Tordenkaffe (Jaeger Community)
Ghost Flute & Dice: Kropsbygning (Mika
Janne Mark: Pilgrim (ACT)
Simon Spang-Hanssen & Middle Earth w. Maher Mahmoud: Midnight again (Alisio)
Chris Minh Doky: Transparency (Red Dot) m. Peter Rosendal og Jonas Johansen
IKI: Oracle ()
Ingrid Hagel Group: TBA () m. Martin Fabricius, Andreas Markus og Michael Dalgas
Atomic: Six easy pieces (Curlings Legs)
Elephant 9. Greatest show on earth (Rune Grammofon)
Helge Lien & Knut Hem: Hummingbird (Ozella)
Verneri Pohjola & Mika Kallio: Animal Image (Edition)
Snowpoet: Thought You knew (Edition)
Olegario Diaz: I remember Chet (Steeplechase)
Gary Smulyan: Alternative Contrafacts (Steeplechase)
Julian Lage: Modern Lore (Mack Avenue)
Paier Valcic Quartet: Cinema Scenes (ACT)
GoGo Penguin: A Humdrum star (Blue Note)
Paolo Fresu Devil Quartet: Carpe Diem (Tuk)

MARTS
I Think You're Awesome: Kiss Your darlings (Jaeger Community)
I Think You're Awesome: The Kiss Your Darlings Acoustic EP (Jaeger Community)
Benita Haastrup: Mørke Fjell (Gateway) m. Jens Skou Olsen, Kaare Munkholm
Uffe Steen Trio & Vestbo Trio: Doppler Effect ()
Jesper Bodilsen: Pieris (Stunt) m. Marco Mezquida, Martin Maretti Andersen
Makiko Hirabayashi Trio: Where the sea breaks () m. Marilyn Mazur, Klavs Hovman og gæst Jakob Buchanan
All Too Human: Vernacular Avantgarde (Ayler Records) m. Peter Bruun, Kasper Tranberg, Simon Toldam og Marc Ducret
Niels Viggo Bentzon & The Contemporary Jazz Quartet: Third Stream Music (Centrifuga) genudgivelse
Indra Rios-Moore: Carry my heart (Impulse!)
Lasse Sannerud: EP ()
Roberto Bordiga: Holm (Insula)
Eyolf Dale: Return to mind (Edition)
Solveig Slettahjell: Live at Victoria (Jazzland)
Ivo Neame: Moksha (Edition)
Juan Andrés Ospina Big Band: Tramontana ()
Marcelo Woloski: Mondo á conocer ()
Miles Davis & John Coltrane: The Final Tour: Copenhagen, March 24, 1960 (Sony) første officielle udgivelse af den legendariske koncert
Miles Davis & John Coltrane: The Final Tour: The Bootleg Series, Vol. 6 (Sony)
Joe Magnarelli: Magic trick (Steeplechase)
Brian Charette: Groovin' with big G (Steeplechase) m. George Coleman
Greg Burk: The Detroit Songbook (Steeplechase)
Andreas Schaerer: A Novel of Anomaly (ACT)
Stefan Schulze: Silva (WhyPlayJazz)

APRIL
Jakob Thorkild Trio: Devotional (Kontentum)
FUSK: The jig is up (WhyPlayJazz) m. Kasper Tom
Mads la Cour's Almugi: Hule (WhyPlayJazz) m. Lars Greve, Kasper Tom og Mariusz Prasniewski
Tomo Jacobson/Maria Laurette Friis/Emanuele Maniscalco+Kärlin Auzins: Split (Gotta Let it Out) Kassette
William Parker: Lake of Light (Gotta Let it Out)
Pablo Held Trio: Investigations (Edition)
Craig Brann: Lineage (Steeplechase)
Ronnie Cuber : Ronnie's trio (Steeplechase)

MAJ
Pierre Dørge: Soundscapes (Steeplechase)
Yngel: TBA () m. Emil Palme og Taus Bregnhøj
Samuel Hejslet: TBA ()
Espen Eriksen Trio with Andy Sheppard: TBA (Rune Grammofon)
Dinosaur: Wonder Trail (Edition)
Enemy: Enemy (Edition) Petter Eldh
Jason Palmer: At Wally's vol. 1 (Steeplechase)
Mark Soskin: Upper West Side Stories (Steeplechase)

JUNI
Bangin' Bülows Nice Jazz Quartet: Let's get weird ()
Allegra Levy: Looking at the moon (Steeplechase)
Jason Palmer: At Wally's vol. 2 (Steeplechase)
Tim Garland: TBA (Edition)
Roller Trio: TBA (Edition)
Anthony Braxton: Quartet (Willisau) 1991 Studio, Part 1 (Hat Hut)
MAtthew Shipp: Symbol Systems (Hat Hut)
Silvan Schmid Quintet: At Gamut (Hat Hut)

JULI
Slowly Rolling Camera: TBA (Edition)
Julian Argüelles Tetra: TBA (Edition)

AUGUST
Esben Brandt Trio: TBA ()

SEPTEMBER
Francesco Cigna Trio: TBA m. Adam Nussbaum
RioJAZZ4: TBA () med Morten Ankarfeldt, Christina von Bülow, Cassius Theperson, Caio Marcio Santos

NOVEMBER
Kenneth Dahl Knudsen: Tété () m. Uri Gurvich, Brian Massaka, Rodolfo Zuniga

UDEN DATO
Anders Holst: TBA () solo akustisk
Benjamin Aggerbæk og Amalie Riis: TBA dansksproget plade
Casper Nyvang Rasks Slow Evolution Ensemble: TBA () Efterår
Christina von Bülow: TBA () med Palle Danielsson, Elliot Zigmund, Pelle von Bülow
Claudia Campagnol: TBA (Giant Sheep Music) sent forår
CLT med Casper Nyvang Rask, Lars Fiil og Terkel Nørgaard
Colley Koppel Colloquium: TBA (Cowbell) m. John Patitucci, Ralph Alessi. Satoshi Takeishi
Elina Sulkunen: Sonority () inden sommer
Event Horizon: TBA (Chant Records) Randi Pontoppidan og Greg Cohen. Forår
Foyn/Hess/AC/Sommer: Willow () m. Live Foyn Friis, Nikolaj Hess, AC, Daniel Sommer, Lubos Sokup
Frk. Jacobsen: TBA (Eget værelse) digital forår, vinyl efterår
Heaven; IAPOE () m. Henrik Pultz Melbye
Hviskende Varder: TBA () med Rógvi á Rogvu og Kim Kristensen
Jacob Anderskov: Kinetics (ILK) på vinyl, tidligere kun digital
Jakob Davidsen & LIFT: Silence Trio (ILK). Efterår.
Jasmine Chen: TBA () Kinesisk sangerinde sammen med Nikolaj Hess, AC, Mikkel Hess
Jens Christian Kwella & Torben Bjørnskov: TBA () m. Ulf Bandgren og John Stowell som gæster. Sommer/efterår
Jens Christian Kwella & John Stowell: TBA. video og album.
Jeppe Zeeberg: TBA () solo
Jerome Cooper & Kresten Osgood: TBA (ILK)
Karmen Rõivassepp Quartet: TBA () m. Simon Eskildsen, Adrian Christensen og Daniel Sommer. Tidlig sommer
Katrine Suwalski & Dela Botri: TBA ()
Kenny Werner: The Art of the Quartet (Cowbell) m. Scott Colley, Benajmin Koppel og Jack DeJohnette
Koppel Colley Blade Collective: TBA (Cowbell)
Koppel Colley Blade Collective: TBA (Cowbell) m. symfoniorkester; Anders Koppels værk Mulberry Street Symphony
Kresten Osgood Kvintet: TBA (ILK)
KØS: TBA () med Maria Dybbroe. Sommer
Lars Fiil Frit Fald: TBA () Efterår
Lasse Jacobsen: A painted beginning (TBA) trommeslagerdebut m. Thomas Fryland, Axel Johansson, Magnus Hjorth, Jesper Bodilsen.
LIFT: TBA () m. Randi Pontoppidan og Sissel Vera Pettersen. Sommer
Live & The Jazzcats: My favorite standards () Live Foyn Friis
Live Foyn Friis: TBA () med hendes gamle kvartet
Live Foyn Friis & Thomas Torstrup: Værfast () 
Lots of Basses: TBA (Gotta Let it Out)
Lund/Pultz Melbye: Plays baritone saxophones (Svala/Aether Productions)
Magnus Thuelund: Angel form the South (Fresh Sound New Talent) m. Ralph Alessi, Nasheet Waits, Nikolaj Hess, Graig Earle, Marc Mommaas
Maniscalco/Bigoni/Solborg: TBA (ILK) indspillet i Teatro Grande i Brescia, Italien
Martin Fabricius Trio: TBA ()
Martin Schack Jazz på dansk: TBA () m. Morten Lund, Morten Ramsbøl, Michale Olsen
Mette Nadja Hansen: TBA () vokaldebut i løbet af året.
Mikkel Mark: Healing (ILK) genudgivelse på vinyl
Nicolaj Majland Trio: TBA ()
NYRE Trio: TBA () m. Jonas Johansen, Kristian Tangvik og Jørgen Teller
Peter Rosendal & The Orchestra: TBA (Stunt)
Randi Pontoppidan: TBA () solo. Sommer
Rasmus Kjærsgaard Lund/Tomo Jacobson: TBA (Gotta Let it Out)
Røgsignal: TBA () Efterår
Sidsel Storm: TBA () midt på året
Steen Rasmussen Quinteto Feat. Joyce Moreno, Josefine Cronholm, Leo Minax ao. (Stunt)
Sun Araw & Tomo Jacobson: TBA ()
SVIN: TBA (Mom Eat Dad)
Søren Kjærgaard: TBA (ILK)
Søren Sko/Benjamin Koppel: On Cole (Cowbell) m. Morten Lund, Jesper Bodilsen, Eythor Gunnarsson
Søren Siegumfeldt: TBA (Stunt) efterår
Teeth m. Müntzin/Filipsen/Berre. Efterår
Terkel Nørgaard: Reverse Museum Remixes () remixes af bl.a. Lord Akton. Forår
The Baby Zebras: Deportee () m. Live Foyn Friis, Spejderrobot og Henrik Marstal
The Contemporary Jazz Quintet: Actions 1966 • 67 (Centrifuga) genudgivelse
The New York Connection; TBA (Cowbell) m. Kirk Knuffke, Ben Monder, Benjamin Koppel, Thommy Andersson, Johnathan Blake
Tomo Jacobson: The Music of Chess (Gotta Let it Out) bog med musik. Efterår.
Torben Snekkestad/Søren Kjærgaard/Tomo Jacobson: TBA (Gotta Let it Out)
Ulrik/Swallow/Johansen with strings (Stunt)
ZAV: TBA (ILK) med Zeuthen, Anderskov, Vestergaard. Sommer.

Niels Wilhelm Knudsen Quartet m. Thomas Hass, Kathrine Windfeld, Michael Dalgas er på vej i studiet

Mathias Heise indspiller plade med DR Big Band i løbet af foråret

Morten Ramsbøl indspiller plade med Jacob Karlzon, Julian Argüelles, Reinhold Reini Schmölzer, Igmar Jenner

Jesper Bodilsen, Morten Lund og Makiko Hirabayashi indspiller med Enrico Rava for ECM

Martin Kollerup Sørensen Trio med Anders Persson og Morten Ankarfeldt indspiller plade i februar, der kommer til efteråret. 

Jakob Sørensen Bagland går i studiet i løbet af foråret for at indspille nyt.

Jakob Dinesen har netop været i studiet med Carsten Dahl og Nikolaj Torp Larsen for at indspille en plade.

Abekejser har lige været i studiet for at indspille en plade.

Selvhenter arbejder på nyt materiale til et album.

Pladeselskabet Eget Værelse udgiver sammen med Passive/Aggressive et lille tidsskrift, med tekster og billedmateriale der belyser den kollektive og individuelle kompositionsproces, samt forhold til musikindustrien og livet som komponist/musiker generelt.