torsdag, august 01, 2024

Stefan Pasborg Triiio: Live in Denmark (ILK) LP/digital

 

De er tre af de mest markante musikere på den danske jazzscene i dette årtusinde. På den måde er det ikke helt forkert at kalde det en supertrio, i stil med rockens supergrupper, hvor prominente navne gik sammen i en supergruppe. Trommeslageren Stefan Pasborg står i spidsen for trioen, hvor Carsten Dahl på klaver og Fender Rhodes og Fredrik på tenorsax og fløjte er med. Der er ikke nogen bassist med, hvilket heller ikke savnes. Jeg tror simpelthen, at vedkommende havde stået i vejen for dem.


Alle tre musikere er kendetegnet ved at de er meget aktive - og hele tiden i udvikling. Det kunne have udviklet sig til noget egoistisk rod. Det gør det ikke. De lytter og skaber musikken sammen. Stefan Pasborg har skrevet de fleste af pladens numre. Det er også flere gange tydeligt, at det er trommeslagerplade. Selvfølgelig med nummeret Happy House/Drummers House, hvor Pasborg giver slip og er i centrum. Han kan også lave de fede ensemble-numre, hvor Earth med Dahl på Fender Rhodes, har udviklet sig til lidt af en favorit hos mig. 


Pladen er indspillet på forskellige steder på turnéen som trioen var på, tidligere på året i forbindelse med udgivelsen af deres første plade, som jeg desværre aldrig modtog pressemateriale på og derfor ikke skrev om på bloggen. Jeg har dog lyttet på Spotify og synes umiddelbart at den aktuelle plade er den bedste. Trioen får god energi af koncert-settingen.


Togo af Ed Blackwell fra Old and New Dreams pladen der kom i 1979 (en af de bedste ECM plader), får en flot fortolkning af trioen. Lundin har lavet Wonkey Donkey, der deler sig i to, en fri indledning og en skøn skævt swingende fortsættelse. Carsten Dahl er i Keith Jarrett hjørnet med Little Shadow, der i bedste gospeltradition løfter følelserne helt op i himlen. 


Live in Denmark er et forrygende dokument der kan anbefales til alle dem, der med glæde følger de tre musikere.

Stefan Pasborg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar