mandag, marts 27, 2006

Dronningen på slagtøjet
Marilyn Mazur har gennem årene revet mange koncertgængere med, når hun har giver koncert over det ganske land. At hun også har spillet med Miles Davis, Wayne Shorter, Jan Garbarek og flere andre fra den internationale jazzelite gør ikke historien om hende ringere. Filmmanden og jazzskribenten Chr. Braad Thomsen har lavet portrætfilmen Queen of percussion om Marilyn Mazur der havde premiere i fredags. I filmen vises Mazur i en lang række sammenhænge, sammen med hendes egne orkestre Primi Band, Future Song og Percussion Paradise, sammen med Miles Davis og under indspilningerne til den nye CD for ECM Records, hvor Jan Garbarek er med.
Marilyn Mazur:
www.marilynmazur.com

Ed Thigpen på fusion
Det er måske lidt for voldsomt at kalde det opbrud, men det er tæt på. I starten af 70’erne skulle der puttes effekter på stort set alle instrumenter. Selv Svend Asmussen kom til at lyde som violinens svar på Jimi Hendrix. For at illustrere det var der også sat ild til violinen på coveret til LP’en Ressource fra 1973. LP’en var et samarbejde mellem Svend Asmussen og den amerikanske trommeslager Ed Thigpen, som på daværende tidspunkt lige havde slået sig ned i København. De blev bakket op af svenskeren Kjell Öhmann på orgel og Mads Vinding på elbas. LP’en er nu tilgængelig igen, sammen med pladen Ed Thigpen’s Action-Reaction. Stunt har genudsendt herlighederne på en dobbelt CD. Den sidstnævnte plade er lige så meget en Palle Mikkelborg plade. Musikken er tidstypisk forrygende funky fusion –Miles Davis er ikke langt væk.
Ed Thigpen:
http://www.edthigpen.com/

Tivolis jazzfestival 2006
For nylig kunne blev det afsløret at Niels Lan Doky sammen med Pat Metheny åbner Tivolis festival. Nu er hele programmet klart. Jamie Cullum som tidligere i år besøgte Århus og København med stor succes, kan opleves på Plænen. Tivolis Big Band gentager succesen fra 2004, hvor de optrådte sammen med Dee Dee Bridgewater, derudover er big bandet på scenen sammen med pianisten og sangeren Esben Just.
Djanzz, DR Radiobørnekoret og Ken Gudman pristageren Moussa Diallo tager sig af de yngre gæster i haven.
Tivoli:
http://www.tivoli.dk/

torsdag, marts 09, 2006

Pat Metheny afholder masterclasses i København
I dagene fra d. 4. til d. 7. juli er Pat Metheny Trio i København, hvor de afholder workshops og masterclasses på Rytmisk Musik Konservatorium.
Det er resultatet af et stort benarbejde sat i gang af jazzpianisten Niels Lan Doky, der har personlig forbindelse til Pat Metheny.
”Jeg har kendt Pat Metheny igennem de sidste 17 år”, siger Niels Lan Doky, og fortsætter: ”De fleste ved, at han er en fabelagtig musiker og komponist. Jeg ved også, at han er et utroligt generøst, udadvendt og vidende menneske med stor lyst- og en formidabel evne til at øse af sine erfaringer til unge musikere - en stor kuntner, der har noget på hjerte.
Vi kan glæde os til at møde ham og vi var utroligt heldige med at finde et hul i kalenderen. Det her er en enestående mulighed for at møde en kunstner, som jeg er sikker på at rigtig mange vil gå efter”.
Pat Metheny Trio, med Christian McBride på bas og Antonio Sanchez på trommer spiller d. 6. juli i Tivolis Koncertsal. Dagen efter starter Copenhagen Jazz Festival med en opsigtsvækkende koncert med Niels Lan Doky and the Danish All Star Band with special guest Pat Metheny. Bag det lange bandnavn gemmer der sig en overraskende konstellation bestående af Pat Metheny, Niels Lan Doky (piano), Alex Riel (trommer), Palle Mikkelborg (trompet), Marilyn Mazur (percussion), Tomas Franck (saxofon) og Jesper Lundgaard (bas). Koncerten afholdes på Plænen i Tivoli fredag d. 7. juli.
Pat Metheny:
www.patmethenygroup.com
Niels Lan Doky: www.nielslandoky.com
Rytmisk Musik Konservatorium: www.rmc.dk

Kasper Villaume i Østen
Kasper Villaume har lige været i studiet, hvor han har færdiggjort triopladen Sun, som udkommer til sommer. Den udsendes eksklusivt i Japan af Marshmellow Records, som tidligere har udsendt Estate, en plade med Villaume, der ligeledes kun udkom i Japan.
Kasper Villaume:
www.villaume.dk

Ibrahim Electric ud i verden
Ibrahim Electric hører uden tvivl til et af de mest travle jazzbands herhjemme, men det forhindrer dem ikke i tage ud i verden. I løbet af det kommende forår er de bla. i Estland, Letland og Litauen sammen med Liudas Mockunas. Senere tager de op til Norge og spiller på den store Vossa Jazz festival, sammen med med Kjetil Møster –hvor man i øvrigt også kan opleve Bill Frisell, Acoustic Ladyland, Lizz Wright, Zawinul Syndicate og mange flere. Til maj gælder det Berlin og til juni er det Thailand som står på programmet
Ibrahim Electric:
www.ibrahimelectric.dk
Vossa Jazz: www.vossajazz.no

DMA Jazz Awards 2006 Nomineringer
Årets nominerede til DMA Jazz Awards er netop blevet offentliggjort. Når man ser på listen over de nominerede er der ikke megen lugt af hengemt museumsmusik over dem. Ingen af de nominerede har endnu passeret de 40 år –udover Sam Rivers som er med på Kresten Osgoods Violet violets, men han er jo også amerikaner.


Årets danske jazzudgivelse:
Jakob Bro: Sidetracked, Loveland Records
Jakob Dinesen: Lady With A Secret (Jazzpar Project 2004), Stunt Records
Kresten Osgood, Sam Rivers, Ben Street: Violet Violets, Stunt Records

Årets nye danske jazznavn
Joakim Frøystein (udgivelse: Sugarghost: Sweet Secrets , ILK)
Mikkel Hess (udgivelse: Hess Is More: Tip Top Dynamo, Music For Dreams)
Søren Kjærgaard (udgivelse: Søren Kjærgaard Trio: Amfebia, ILK)

Årets danske vokaljazzudgivelse
Anne Kierulff: Beneath The Rising Moon, Calibrated
Katrine Madsen / Svante Thuresseon: Box of Pearls, Stunt Records
Sekten: Annars Är Det Tyst, ILK

Årets danske cross-over jazzudgivelse
Jakob Bro: Sidetracked, Loveland Records
Hess Is More: Tip top dynamo, Music For Dreams
Sugarghost: Sweet Secrets , ILK

Årets nye internationale jazzudgivelse
Keith Jarrett, Radiance, ECM
Marc Johnson Shades Of Jade ECM
Wayne Shorter Beyond The Sound Barrier Verve / a Universal Music Group

Derudover vil der til prisfesten blive uddelt tre særpriser: IFPI giver en særlig hæderspris til et jazzmenneske, der har sat sit præg på dansk jazzliv igennem et langt virke. P2's jazzredaktion overrækker P2 Jazz Prisen til et yngre talent, der samtidig får stillet en studieproduktion til rådighed og selvfølgelig er der overrækkelsen af den legendariske pris Årets danske Jazzplade 2006, som er valgt af Jazzspecials læsere.
Prisoverrækkelserne bliver akkompagneret af et live-musikprogram med blandt andre Marc Johnson, Katrine Madsen og Palle Mikkelborg. Master Fatman er aftenens vært på scenen.


Ugens site
New York og jazz er for mange to ting der ikke kan adskilles. New York har været hovedkvarteret for den progressive jazz siden 20'erne. Mange mener dog at de har mistet pusten i de seneste 20-30 år, men hvis man besøger sitet www.downtownmusic.net bliver man mindet om alle de fede navne som huserer i New York netop nu. Sitet er spækket med billeder taget af russeren Peter Gannushkin. Han har taget billeder siden 2000 i jazzmiljøet og der ikke noget der tyder på, at han tilbringer ret mange aftener hjemme foran fjernsynet. Her er billeder af gamle europæiske freejazzere som nyligt afdøde Derek Bailey og Misha Mengelberg, store stjerner som Bill Frisell og Sam Rivers, en lang serie af billeder med Kresten Osgood og Michael Blake. Ellers er der billeder med Matthew Shipp, Oliver Lake, Roswell Rudd, William Parker, Anton Fier og rigtigt mange med Jim Black. Peter Gannushkin har også en blog på sitet, men den står på russisk.Tag en tur til New York, eller tag en tur til Gannushkin's site.
Downtown Music: www.downtownmusic.net

John Scofield på Dexter
Guitaristen John Scofield er i Odense d. 27. marts, hvor han gæster byen med musik fra det seneste album What I say, The music of Ray Charles. Med på scenen har Scofield, John Benitez på bas, Gary Versace på Hammond B3 og Würlitzer (selvfølgelig), Steve Hass på trommer og ikke mindst den fremragende sanger Dean Bowman. Bowman har siden midten af 90'erne været medlem gruppen Screaming Headless Torsos.
John Scofield: www.johnscofield.com

mandag, marts 06, 2006

Mere ligesom Blake Tartare
Saxofonisten Michael Blakes danske band Blake Tartare udsendte sidste år den første CD i Danmark, den havde været tilgængelig i USA i et stykke tid. Dog blev den først for nylig anmeldt i Down Beat, hvor den fik topkarakteren 4 stjerner. Nu er opfølgeren allerede klar, More like us som udsendes af Stunt Records.
Det er selvfølgelig Søren Kjærgaard på piano. Kresten Osgood på trommer og Jonas Westergaard på bas, som Michael Blake har haft med i studiet. Denne gang har der også været plads til nogle enkelte gæster. Maria Laurette Friis, som til dagligt synger i Tys Tys, Guitaristen Jeppe Kjellberg, som bla. huserer i avantdisco projektet Whomadewho, trompetisten Steven Bernstein, som Blake og Osgood spillede sammen med for et par uger siden i New York, guitaristen Teddy Kumpel, som også medvirkede på den forrige Blake Tartare plade og Cellisten Jane Scarpantoni, som de seneste par år har spillet sammen med Lou Reed.
Pladen indeholder egne kompositioner og bla. også to numre fra hver sin ende af jazzhistorien, Maria af Coleman Hawkins og Happy old yoy af Blakes gamle arbejdsgiver fra The Lounge Lizards John Lurie.
Billedet af Michael Blake og Kresten Osgood er taget fra en vildt forrygende fotoserie lavet af Peter Gannushkin, du kan finde hele serien på Gannushkin's site www.downtownmusic.net hvor du også finder fotoserier med bla. Tin Hat, Marc Ribot, Matthew Shipp, William Parker og andre fra New York avant garde scenen.

Michael Blake: www.michaelblake.net

Gotan Project albumaktuelle til april
Det er efterhånden lang tid siden at Gotan Project udsendte deres debutalbum La revancha del tango. De har brugt tiden på at turnere massivt, lave et DJ mix album, og udsendte sidste år en koncertDVD. D. 11. april udkommer der endelig et nyt album med de franske tangodrenge. Lunatico indeholder 12 nye numre og udsendes af Ya Basta!/XL Recordings.
Gotan Project: www.gotanproject.com

Koop redder jazzen
Svenske Koop udsendte i 2001 pladen Waltz for Koop, og opnåede stor succes med specielt sangen Summer sun, der var inkluderet på alverdens lounge compilations.
De to svenskere Oscar Simonsson og Magnus Zingmark, der udgør duoen er i gang med at lave opfølgeren, der udkommer engang i løbet af sommeren, de beskriver indspilningerne som kaotiske og musikken som nogle korte sange, der vil redde jazzmusikken.
Koop: www.k-o-o-p.com

Big Band battle
DR Big Band og BBC's Big Band støder sammen i et såkaldt big band battle. Det sker ved to koncerter i Musikhuset i Århus og Radiohusets koncertsal. Kampformen har været kendt siden 30'erne, og i 60'erne blev den ekstra kendt, da Duke Ellington og Count Basie stødte sammen. De vil også blive hyldet ved koncerterne. Som ekstra krydderi ved koncerterne optræder den amerikanske sanger Kurt Elling. Alle hans 6 udgivelser på Blue Note er blevet grammynomineret, og han er desuden altid i top ved Down Beats og Jazztimes kritikerafstemninger.
DR Big Band: www.dr.dk/bigband

Maria Schneider til Århus
Den amerikanske dirigent, komponist og arrangør Maria Schneider står i spidsen for det Jydske Musik Konservatoriums Big Band ved en koncert d. 17. maj i Musikhuset i Århus. Maria Schneider udsendte i 2004 pladen Secret in the garden, på det kunstnerejede selskab Artistshare. Den fik en Grammy sidste år.
Maria Schneider: www.mariaschneider.com