onsdag, december 20, 2023

Mark Solborg: Babel (ILK) LP/digital

 

Der findes pladeudgivelser der går hele vejen i forhold til det fysiske udstyr. Lars Greves Dødedans med aluminiumscover lavet af Ingvar Cronhammar var i særklasse. I et mere menneskeligt prisleje finder man Mark Solborgs nye udgivelse, der helt uden konkurrence er den flotteste danske vinyludgivelse jeg har haft mellem hænderne i flere år. Et trefløjet cover i kraftigt pap med 2 vinylplader og et hæfte. Mark Solborg har stået for layout og grafik - ligesom han altid gør med sine udgivelser, hvor den seneste , den tre år gamle bog- og musikudgivelse Tungemål ligeledes var meget gennemført.

Babel bygger videre på Tungemål og filosofien fra det projekt. Babel er en kompositorisk undersøgelse af musikalske sprog og samtaler mellem mennesker. Han har allieret sig med Susanna Santos Silva på trompet, Francesco Bigoni på klarinet, Anders Banke på basklarinet, klarinet og altfløjte, Simon Toldam på piano og keyboard og Peter Bruun på trommer. De supplerer alle med bånd og Mark Solborg er med på guitar og elektronik. 

Handler myten om Babylon om at gud skabte kommunikativ forvirring for at kunne kontrollere mennesket eller skabte gud måske frugtbar diversitet? Det er det som Mark Solborg undersøger på albummet Babel, hvor musikerne bevæger sig mellem stramme kompositoriske arrangementer og improvisatoriske friheder.

Mark Solborg har dansk-argenstinsk baggrund og har arbejdet rundt omkring i verden. Han er nysgerrig på hvordan sprog og modersmål har betydning for kommunikationen mellem mennesker En samtale der overordnet bliver stadigt mere vigtig, hvis vi skal kunne løse de problemer vi står overfor som samfund og art. Det er grundlæggende ret uskyldigt når man tænker over det. Men meget svært i virkeligheden.

Hvis vi kan tale sammen, så kan vi bedre mødes og forstå hinanden. Musikken er her billeder på, at mennesker kan tale sammen. Det er sådan jeg vælger at tolke det. Jeg ved godt at vi har en verden, hvor der på mange fronter kommunikeres afsindigt dårligt. Konflikten mellem Israel og Hamas. Ruslands invasion af Ukraine. De bekymrende og ignorante holdninger til jordens klimasammenbrud. End ikke her, kan menneskeheden mødes gennem sprog og forståelse. Eller hvad?

Jeg lytter til Mark Solborg og siger tak for en musikalsk stund, hvor der er plads til at tænke over tingenes tilstand. 

Bandcamp



mandag, december 18, 2023

Årets Bedste Danske Jazz Udgivelser 2023

 

Det er tyvende gang, at jeg her på bloggen  laver en liste over de bedste danske jazzplader der er udkommet i løbet af året. 


Jazzbloggeren er i den fantastiske situation, at det har været en umanerligt hård nød at knække i år. Simpelthen fordi der har været alt for mange, som var helt indlysende kandidater. Jeg stod med en liste på 27 kandidater - og der er mange jeg har sorteret fra, hvor det har gjort ondt på mig. 


Jeg laver listen for at sprede det lykkelige budskab om al den gode danske jazz der findes. For at give de mange musikere der kæmper nat og dag for deres musik, et sidste skub. Jeg vil skabe mere kendskab til den gode musik. Tjek de nedenstående udgivelser. De står i alfabetisk rækkefølge. 


Jeg holder pause med Jazznytprisen i år. Den vender forhåbentlig tilbage i fremtiden.


Tak fordi du følger bloggen - og tak til dansk jazz - hvis du trænger til inspiration, så kan du også lytte til Jazznyts playliste med de 50 bedste danske jazznumre i 2023 på Spotify


Pladerne er opstillet i alfabetisk rækkefølge og klikker du på dem, kan du læse hele min anmeldelse af pladen.



Akton feat. Terkel Nørgaard: Entirely Gradually (Super Bad Disco/Pasteelo) 

Den er original og sindssygt godt tilrettelagt. Jeg kan ikke nævne andre danske plader, der minder om dette velskabte møde mellem instrumental hip hop og jazz.



Cecilie Strange: Beyond (April Records) 

Der er en tryghed og venlighed. En tone der maner til ro. Cecilie Strange er i musikken. Hun folder saxofonens lyd ud om os - hun favner lytteren. Det er her, hvor man mærker mennesket med saxofonen.



KALEIIDO: Places (Exopac Recordings) 

Det nye album er lige præcis det som jeg havde håbet på - og mere til. De bevarer sig selv i deres ukonventionelle og dybt originale måde at skabe musik på. Anna Roemer og Cecilie Strange 



Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra: Ambivalence (Jager Community)

Det virker naturligt for Karmen Rõivassepp at bevæge sig mellem forskellige stilarter. Spørgsmålet er måske nærmere om hun overhovedet bevæger sig. Det behøver hun ikke. Hun er det hele og bruger det til, at lave et formidabelt big band album.



Kiosk: Drift (Kiosk) 

Det er ikke påklistrede ord eller recitation til jazzede toner. Det er ord der smelter sammen med musikken, der udover det jazzede har mange skønne popelementer og spacede ophobninger af musikalsk desperation.



Nana Rashid: Music for Betty (April Records) 

Det er et album, hvor drama, store følelser og melankoli er i højsædet. Nana Rashid er tilstede i numrene. Hun kan mærkes. Hun er i kontakt med teksterne og musikken.



Nausia: Good Intentions (Plader uden grænser)

Det er ikke for store ord, at kalde Good Intenstions for en ny dansk jazzklassiker. Så det gør jeg. Og ja, de har lavet et album som ingen andre har lavet før.



Rasmus Oppenhagen Krogh: Until then (April Records)

Jeg får noget med det samme. Der er det genkendelige der lægger sig i overfladen. Så er der det andet, der placerer sig nedenunder og rumsterer i sjælen, lang tid efter at jeg har lyttet til musikken. 



Selvhenter: Mesmerizer (Eget Værelse) 

Fraværet af melodi og fokus på et knækket insisterende groove, blæserne og elektronikken understreger med al tydelighed, at Selvhenter ikke ligner andre.



Vingborg/Valencia: What grows grieves (Turn it Over Records)

De er ikke ude på at revolutionere noget - men kommer alligevel uforvarent til at gøre det. På deres egen stille måde fører de den nordiske jazztradition og tone ind i en ny tid.


søndag, december 17, 2023

Jan Kaspersen Quintet: Music and madness (Storyville) CD/digital

 

Når jeg har skrevet om Jan Kaspersen i de senere år har det været om nogle meget eksperimenterende udgivelser. Det er han også god til. Men Jan Kaspersen satte nogle dybe og afgørende spor i mit unge liv, da jeg hørte ham fortolke Thelonious Monk. Jeg faldte i gryden og blev der. 

Når han vælger at lave en plade som den her. Så bliver jeg meget varm om hjertet. Music and Madness - musik og galskab. Kaspersen ved lige præcis hvordan det skal kombineres. Med Monk på den ene skulder og Bud Powell på den anden sidder han ved klaveret og lader musikken swinge. Be Bop. Vær Bop. Og det kan han. Han spiller bebop sammen med et hold åndsfæller.

Saxofonisterne Simon Spang-Hanssen og Fredrik Lundin er en superkombi. Ole Rømer på trommerne er en veteran i Kaspersen-regi. Men bassisten Niels Ryde er ny hos Kapsersen. Det korte af det lange er at det er rigtig dejlig jazzplade. Hvis du gerne vil overbevises, så kan du starte med Monk and Bud in Zoo.

Jan Kaspersen

lørdag, december 16, 2023

Mads Tolling featuring The Mads Men: Cool Yule (Madsman Records) CD/digital

 

Så er der kommet julepost fra Californien. Violinisten Mads Tolling med de danske aner har udgivet et julealbum. Hans karriere i det amerikanske strækker sig over mange år. Hvor indsatser som fast sideman hos Stanley Clarke  og 2 Grammyer sammen med Turtle Island String Quartet aftvinger respekt. Han har været fast mand i Grateful Dead legenden Bob Weir’s Wolf Bros i de senere år.

Sammen med sin faste gruppe The Mads Men, bestående af Colin Hagan på piano, Gary Brown på bas og Eric Garland på trommer skaber Mads Tolling jazzet julestemning. Han spiller et bredt udvalg af julemelodier. På loftet sidder nissen… er eksempelvis omkranset af My Favourite Things og Santa Baby. Det er mødet mellem det nordiske ophav og den amerikanske nostalgi der er udgangspunktet. 

Mads Tollings “hommage” til Svend Asmussen er en velvalgt kombination af Asmussen The Little Mermaid og Wonderful Wonderful Copenhagen som Danny Kaye gjorde berømt. Tolling har arven fra Asmussen med i den musikalske bagage - men er også sig selv. Der er også en tydelig indflydelse fra folk-musikken i Tollings musikalske snelandskab. Som et spøjst sidekick er Sonny Fredie-Pedersen (kendt fra TV) med på Louis Armstrong-klassikeren Cool Yule. 

Det er en hyggelig juleplade som sagtens kan ledsage indtagelsen af gløgg og klejner. Tolling er en old school spillemand der aldrig forfalder til det sukkersøde eller ligegyldige.

Mads Tolling

fredag, december 15, 2023

Vingborg/Valencia: What grows grieves (Turn it Over Records) LP/digital

 

Det er en af den slags plader jeg har set frem til i meget lang tid. Jeg overværede kvartetten med pianisten Hannah Vingborg i front for halvandet år siden udenfor Team Teatret i Herning. De spillede under håbløse forhold. Naboen, et klassisk brunt værtshus, havde et kopirockband til, at spille i baggården. Det larmede - men solen skinnede og Vingborg/Valencia ville det de var kommet for. 

De sejlede direkte ind i mit hjerte. Jeg stod sammen med kommunens rytmiske konsulent og han kunne straks se potentialet i kvartetten og hjalp dem i gang. Det gik hurtigt fra nogle demoindspilninger til indspilning af det album, der nu er landet på min pladespiller. 

Hannah Vingborg er sammen med guitaristen Christian Valencia I front. Han har et underspillet vildskab i guitaren, der passer godt sammen med Hannah Vingborgs klaverspil. Selvom udgangspunktet er jazzen og i særdeleshed den nordiske slags, så har kvartetten et ubundet forhold til traditionerne. De er ikke ude på at revolutionere noget - men kommer alligevel uforvarent til at gøre det. På deres egen stille måde fører de den nordiske jazztradition og tone ind i en ny tid.

Albummet er proppet med hits som Begyndelsen og Jeg drømmer om at dele et hav med nogen. Jon Askjær på flygelhorn medvirker bla. på nummeret Pilgrimmen og er med til at give albummet det sidste skub i retning af en kæmpestor anbefaling herfra.

Turn it over Records

onsdag, december 06, 2023

DMA Jazz 2023 - Kvindernes aften

Der var stor bredde i årets felt af nominerede udgivelser til årets Danish Music Awards for jazzen. Det foregik for første gang på Vega - med tilhørende branchedag på Lille Vega og efterfest sammesteds.


Var bredden stor var det til gengæld de smalle og eksperimenterende udgivelser der løb med de fleste statuetter. Aftenens første pris gik til Macela Lucatelli, der vandt i vokaljazzkategorien. Hun var en udpræget dark horse i et ellers bredt felt med tyrkiske toner, croonersang, estisk sang og min favorit Nana Rashid, der tog revanche i årets nye navn kategorien og i allervildeste grad med en sceneoptræden senere på aftenen, hvor hun sammen med trioen Little North lagde salen ned med mindeværdig og stærk optræden. Okay, det var lige godt en overraskelse, at Marcela Lucatelli tog vokaljazzprisen i et meget umage felt, hvor hun var outsideren. 


Der var kvindernes aften på Vega. Stjernen Marilyn Mazur på percussion og stjernefrøet Viktoria Søndergaard på vibrafon mødtes i en nykomponeret duet, hvor man sagtens kunne høre at det var Mazur og Søndergaard, der stod på scenen. De lod deres musikalske personligheder skinne. 



Karmen Rõivassepp er flyttet hjem til Estland, hvor hun er begyndt at læse psykologi, efter at have boet mange år i Aarhus. Inden hun flyttede nåede hun at lave den formidable plade Ambivalence sammen med Aarhus Jazz Orchestra, der sikrede hende prisen som årets jazzkomponist - og det er måske lige præcis den pris der bedst rammer Karmen Rõivassepps virke. Hun er en stor sanger - men kan også komponere til big band, så det lyder som hendes tredje eller fjerde big band plade.


En anden kvinde med base i Aarhus er Camilla Dayyani, der gennem flere år har arrangeret Bazarjazz i forstaden Gellerup. Hun fik Jazzdanmarkprisen - en pris givet til en unik liveoplevelse. Hun konstaterede i takketalen at selv om vi lever i en fucked up verden, så kan der godt skabes spændende og udviklende jazzprojekter i et boligområde, hvor mange har det svært og nogle lever på kanten. 



Duoen Kaleiido var på hjemmebane, da de begge bor på Vesterbro. Med deres aktuelle Elements plade i ryggen, spillede de et intenst og meditativt stykke musik. Cecilie Strange fra duoen var nomineret i flere kategorier, med egen plade og med folk-jazz bandet Tingo - men måtte gå tomhændet hjem.



I årets singlekategorien var det endnu en kvinde, der kom-så-og-sejrede. Anna Prinds fra Tigeroak fik sammen med duomakkeren Laurits Møberg prisen for nummeret Living and Living, der i allerhøjeste grad er et singlenummer. En vaske ægte banger, hvis du spørger mig.


Aftenens vært var Karen Mukupa fra P8jazz, der også har en  karriere som rapper, hvilket hun demonstrerede flere gange i løbet af aftenen.


Men var det kun kvinderne der var i fokus? Nej, P8jazz ildsjæls prisen gik til en tydeligt overvældet og lykkelig bestyrelsesformand  Michael Charles Gaunt fra Østersøjazz Festival i Neksø.


Den skæve kategori Årets tværæstetiske udgivelse gik til Aske Zidore og Anders Lauge Meldgaard for den kombinerede app/musikudgivelse Sange fra i dag.


Bassisten Richard Andersson lavede sidste år solokonceptalbummet U•Synlig med fortolkninger af synstolkninger af billeder. Lyset blev slukket i Vegas sal og efter lidt indledende publikumsuro kom der fokus på Richard Anderssons solobas. Jeg lukkede endda øjnene så jeg heller ikke se lysdioder og anden øjestøj fra scenen. Så var den der også. Forbindelsen til Richard Anderssons musik.



SVIN tog prisen for årets eksperimenterende udgivelse. Den havde jeg, allerede sidste år på min liste over årets bedste danske jazzudgivelser. De DMA nominerede udgivelser går fra sommeren 2022 til sommeren 2023, mens jeg på bloggen følger kalenderåret. SVINs kompromisløse og stædige tilstedeværelse er forbilledlig. SVIN-guitaristen Lars Bech Pilgaard havde allerede været på scenen med Marcela Lucatelli, da hun vandt og kunne også være det sammen med Frk. Jacobsen, der var nomineret i hovedkategorien.



Aftenens sidste pris var den store og vigtige, årets bedste jazzudgivelse. Den gik til Selvhenter i et stærkt felt med ni andre plader inkl. Frk. Jacobsen, Jakob Bro og Cecilie Strange. Sonja LaBianca startede ud med at spørge om Selvhenter egentlig var jazz. Det behøver de ikke at gå og spekulere på. Det er jazz af den slags der flytter og rykker grænser i jazzen. En fuldstændigt velfortjent pris til en gruppe, der også fik udtrykt deres holdning til folkemordet i Gaza og tidligere havde eksploderet på scenen med en transcenderende optræden.


Prisen blev overrakt af tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der i veloplagt stil med lige dele sjov og alvor nærmest fik lagt en ansøgning ind som vært til DMA showet næste år. Da den tidligere esbjergenser gik af scenen, kunne en anden, der også havde trådt sine barnesko i Esbjerg indtage scenen. Daimi indtog ikke kun scenen. Hun indtog salen med nærvær og old school showmanship. Med et sejt swingende Louisiana Jazzband var det en god finale. Er det ikke på tide, at JazzDanmark arbejder for et comeback til Birgit Lystager efter at vi hørte Gitte Hænning sidste år?


Natten var endnu ung og det var arrangørerne af efterfesten også. De unge fra Jazzhouse i Kolding lavede lys, lyd (egne DJ’s) og larm (de havde inviteret Kalles Worldtour). Fedt når en gruppe unge mennesker finder et fællesskab omkring jazzen og spreder deres begejstring, så selv Københavnerne undrer sig. 



Endnu en gang tak til JazzDanmark for at holde DMA showet. Der var meget der fungerede godt. Vega er godt sted - både til branchedag, fest og efterfest. 


Jazzen glimrede vel kun med sit fravær under det oplæg om musikjournalistikken som jeg overværede om eftermiddagen i forbindelse med branchedagen Jazz+. Et oplæg der burde være iført et sørgebind. Informations (iøvrigt rigtigt gode) anmelder Louise Rosengren præsenteredes som en der både skriver om Bonnie Raitt, en anden ikke-jazz-spillende kvinde jeg ikke kan huske navnet på og så lige Frk. Jacobsen, der også var nomineret i kategorien Årets Jazz Udgivelse. desuden deltog Sanne Krogh Groth fra det akademiske tidsskrift Seismograf, der beskæftiger sig lige så perifert med jazz som Information. Så var der lige den nye redaktør for Jazzspecial, Mads Kornum, der ikke kommer fra jazzen - men fra voksenmusikhjemmesiden Side33.dk, hvor Folkeklubben er helte og free jazz og hip hop er ikke-eksisterende. Fremadrettet hedder det ikke længere Jazzspecial men All That… og skal nu beskæftige sig med meget mere end jazz. 


Det var ikke et emne, at jazzen bliver stedmoderligt behandlet af medierne, inklusive Information, Seismograf og Side33. Jazzen er presset i medierne - og de inviterede i panelet svarede aldrig på hvorfor jazz tilsyneladende er så uinteressant at beskæftige sig med. Oftest handlede det om tidernes ugunst. Er det jazzen der er udygtig eller hvordan? Det var der desværre ingen der spurgte til.

onsdag, november 22, 2023

Bilal Irshed & Lars Fiil: Connections (Irshed/Fiil Records) digital

 

De har hver for sig vakt stor opmærksomhed hos mig. Pianisten Lars Fiil gennem I Think You're Awesome og egne projekter som eks. Fiil Free. Palæstinensiske Bilal Irshed på oud har gjort gennem sin egen trio og bla. sammen med Blood Sweat Drum'n'bass.

At de har fundet sammen er på mange måder et stærkt musikalsk statement. Der skal ikke herske nogen tvivl om at Bilal Irshed er en virtuos på oud. Det arabiske strengeinstrument finder så smukt sammen med Lars Fiils klaver, der mere end nogensinde lyder inspireret af det nordiske.

Pladen er en blanding af improvisationer, en smuk libanesisk popsang fra starten af 70'erne, den gamle danske salme Se, nu stiger solen af havets skød og egne kompositioner. Deres fælles forståelse for den fine melodi er udgivelsens store gave. De møder hinanden åbent og fordomsfrit og skaber musik der lyder af begges ophav.

Bandcamp

tirsdag, november 21, 2023

Per Texas Johansson: Den sämsta lösningen av alla (Moserobie) >> Per Texas Johansson: Orkester Omnitonal (Moserobie) >> FLEN & Per Texas Johansson: Välkommen till (FLEN)

 

Den svenske saxofonist Per Texas Johansson er en af de helt store nutidige jazzmusikere hinsidan. Det understreger han på det kraftigste med simultanudgivelserne; Den sämsta lösningen av alla og Orkester Omnitonal. På den førstnævnte er han sammen med seks andre musikere mens den anden er med 19 medvirkende musikere og en dirigent til at styre slagets gang. Pladerne er indspillet med en måneds mellemrum og har elementer hvor de ligner hinanden og alligevel er det noget andet

Per Texas Johansson er en multiblæser. På Den sämsta lösningen av alla spiller han både på obo, engelsk horn, klarinet, basklarinet, kontrabasklarinet, tenorsaxofon og fagot. Han spiller sammen med musikere som han tidligere har spillet med i forskellige sammenhænge. Det er klart at instrumenter som vibrafon og lapsteel træder tydeligt igennem. Ellers er det mere lyden af et ensemble, der hersker når man hører musikken.

Omnitonal er ikke decideret big band musik. Hvis det skal kategoriseres som noget, så er det vel nærmere noget der kan kaldes moderne kompositionsmusik, hvor der både er klassisk, avantgarde og jazz tilstede. Der er masser af struktur i musikken, der vælges bare ikke lette løsninger. Idéen har fra starten været at det skulle som hvis Bela Bartok og Igor Stravinsky var bestilt til at lave musik til Benny Goodman og Woody Herman. Det er ikke musik der åbner op for en masse improvisation. Til gengæld er der nok af udfordringer og fantasi i musikken.

Jeg har sneget en tredje plade med. Det er den dansk/svenske kvartet FLEN og deres opfølger til EP’en fra 2021. Denne gang er de udvidet med Per Texas Johansson på tenorsax, basklarinet og fløjte. Han passer godt ind i deres musikalske univers, der lugter af 60’ernes mere udforskende jazz og hvor jeg tænkte USA med den forrige, så lyder det mere af Europa denne gang. Der tages nogle chancer som holder. Det er en god idé at de har fået Per Texas Johansson med denne gang.

Texas Bandcamp

Flen Bandcamp

mandag, november 20, 2023

Bryg Bryg Bryg X Bjarke & The Beerbellys Ølbum: Drink ‘n’ listen experience (Bryg Bryg Bryg/Bjarke & The Beerbellys) øl/digital

Jazz og øl har meget til fælles. De er begge særdeles fornøjelige og kan skabe en fest. Det er noget som nanobryggeriet (mindre end et mikrobryggeri) Bryg Bryg Bryg og Bjarke & The Beerbellys (større end en jazztrio) tager til helt nye dimensioner med fællesudgivelsen Ølbum.

Bryggeriet har lavet ni forskellige øl der besvares af ni numre, som Bjarke & The Beerbellys har lavet til hver øl. Det hele kommer i en nummereret kasse med øl og QR koder så man kan lytte til musikken mens øllen indtages. 

Sjældent har jeg haft så stor en fest i forbindelse med en anmeldelse - og nej jeg drak ikke alle ni øl på en gang. Til gengæld fik jeg en oplevelse, hvor jeg nok blev bekræftet i, at det smagte af øl og lød af jazz. Men det var med et twist - og knapt så forudsigeligt som man kunne forledes til at tro. Bjarke & The Beerbelly’s har et udspring i den traditionelle jazz men vil så meget mere. Det er trompetisten Bjarke Nikolajsen der står i spidsen for bandet. Han har også været med til, at lave øllen. The Beerbellys er desuden Aske Drasbæk på sax, Mads Rahbek på sax og klarinet, Ole Åkerman på trombone, Henrik Silver på sousaphone, Jakob Thomhav på banjo og lapsteel og Casper Mikkelsen på trommer.

Ølbummet indledes med Slå først, der er en hyldest til de dejlige danske film fra 60’erne. Stemningen er partyjazzet. Øllen, der er af typen Saison har et umiskendeligt indslag af lime og ristet kokos, særligt den sidste ingrediens var et positivt overraskende indslag på en frisk og ikke kvalm måde. Der er fire øl af typen Lichtenhainer - og her rammer Bryg Bryg Bryg plet hver gang. Cuban Bikini med egetræ, portvin og rom, Tumult med egetræ, portvin og multebær og den helt forrygende Kaffeknallert med egetræ, portvin og kaffe. Lichtenhainer er øl af sourtypen, med en røget smag. Den originale Beerbellys øl, The Seductive Bellboy, er sidste nummer på Ølbummet, nummeret er skøn lummergøj og øllen er også en Lichtenhainer. Jeg er fan! Så hjælper det godt på indtagelsen at numrene er dejligt udknaldede og skøre. Her er Kaffeknallerten en kæmpefavorit. 

Bazark er det persiske indslag, en Saison med ingefær, hvor slangerne har tæmmet slangetæmmeren. Der er også blevet plads til et par Stouts og den nordiske Amma, der er en mjød, hvor der både er ribs, blåbær, brombær, solbær og hvid chokolade. En sand dessert på dåse.

Ølbummet er på alle måder supergennemført. Musikken er fuld af overskud og glæde og øllen er et fornøjeligt mundeventyr. Indpakningen med kassen og grafikken på dåserne er drøngode. Der er tegneseriehumor og masser af farver. Ølbummet er helt i egen kategori og får en kæmpestor anbefaling herfra. Den udkommer kun i 150 eksemplarer, så du må hellere skynde dig at bestille Ølbummet.

Tomo: What is jazz?, toise/- (Gotta Let it out) LP/digital

 

Den i Danmark bosiddende polske musiker Tomo Jacobson har I en årrække huseret i udkanten af jazzen i mange forskellige eksperimenterende projekter. Han er også manden bag pladeselskabet Gotta Let it out, hvor han har udsendt en split-LP med sig selv i hovedrollen. Den ene plade(side) hedder What is jazz? Og den anden hedder toise/- Selv om det drejer som en en LP, så har hver pladeside fået hvert sit katalognummer. 

Tomo Jacobsen benytter sig af en række billige Yamaha keyboards og trommemaskiner fra firserne - og to ældre optagere fra Fostex, en digital og kassette. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Tomo benytter sig af instrumenterne på en måde, som man næppe havde forestillet sig i Yamaha udviklingsafdeling i Japan i firserne.

Det er synthpop vendt ud af sin egen digitale svøbe. Som hvis instrumenterne var blevet træt af altid at spille det forudsigelige pop og gjorde oprør. Der vendes op og ned på konventionerne. TOMO kategoriserer selv musikken som lo-fi, Nu-80s, ADHD, ASD, inside-out, ultimate-stoner, proto-dance, naiveté, electro-shamanic, spiritual, toddler-jam, magical realism og space-emo. Det kan ikke udtrykkes mere præcist.

Pladen er til dig der trænger til en plade der vender op og ned på det hele. En plade med eksperimenterende elektro improv. 

Bandcamp

fredag, november 17, 2023

Andreas Toftemark Quartet featuring Gerard Presencer: La Gare (April Records) LP/CD/digital

 

I efterårsferien var jeg et smut i København. Jeg var så heldig, at Niels Jørgen Steens Monday Night Big Band spillede på Huset. Her var Andreas Toftemark med i en respektindgydende saxofon-sektion. Han spillede med stor autoritet og coolness. Meget passende for en saxofonist der næsten lige har fået Bent Jædig Prisen

Det kan man også sige om hans egen kvartet, hvor han er aktuel med andet album. Han indtager naturligt pladsen som bandleader, hvor han får backing af rytmegruppen fra et andet af April Records’ succesbands, OTOOTO. Calle Brickman på klaver, Mathias Petri på bas og Andreas Svendsen på trommer. Det er inspireret af 60’ernes amerikanske jazz som den kunne lyde i New York eller for den sags skyld Paris, hvor Andreas Toftemark mange år senere har boet og spillet. Det er den balladefyldte jazz der står stærkt.

Her har Andreas Toftemark inviteret den engelske stjernetrompetist Gerard Presencer med på albummet. Presencer spillede i en periode i DR Big Band og flyttede i den forbindelse til København. Han er stoppet i big bandet - men bor stadig i København. Det er en mindre genialitet at hyre Presencer ind som gæst på pladen. Jeg kommer til at tænke på Art Farmer undervejs, når Presencers lyriske tone flyder - og så bliver det ikke meget bedre i min bog. 
La Gare er en skøn jazz-jazz plade i meget høj standard. 

Bandcamp

torsdag, november 16, 2023

Øyunn: Live at Munch (Øyunn/Midnight Confessions) LP/digital

 

At jeg skriver om Øyunn alias Siv Øyunn Kjenstad på en jazzblog betyder ikke at Øyunn kun skal opfattes som jazzkunstner. Hun er så meget andet. Den norske trommeslager, sanger og komponist har boet i København i en del år. Her har hun bla. medvirket i en del teater og spillet med Efterklang. Første gang jeg hørte hende var som stand in trommeslager i I Think You’re Awesome for en del år siden og senest var det med Swan Lee. Som helt ung spillede hun allerede med folk som Bugge Wesseltoft og Jon Balke - hun er i øvrigt datter af den norske saxofonist Tore Brunborg, som hun også har spillet med.

Nu er hun endelig aktuel med en plade i eget navn. Her synger og spiller hun trommer. Simon Littauer tager sig af det elektroniske, I Think You’re Awesome bagmand Jens Mikkel er med på bas og Jakob Eri Myhre er på trompet og elektronik. Pladen er indspillet på Munch museet i forbindelse med Ultima Festival i Norge, sidste år. Musikken er gennemarrangeret og står meget stærkt. Universet er indiepop med jazz. Når hun synger tænker jeg ikke tænker jazz. Hendes stemme er helt andet sted. Hun har styr på teknik og pitch og finder meget let sammen med Jakob Eli Myhres trompet på eks. Why am I doubting. Det er et af mine favoritnumre. Nu er hun også chefen og trommeslager, så selvfølgelig er der blevet plads til et trommemellemspil, hvor det er ret tydeligt at hun er i særklasse som trommeslager. Hun spiller og nærmest danser på trommerne i det mellemspil. Take me out er en anden favorit. Det er indiepop af den funklende slags. Der er så mange nuancer i hendes vokal. 

Det er en stærk debut, der kun giver forhåbninger om mere fra hende af samme originale slags.

Facebook

onsdag, november 15, 2023

Bentzon BIG Brotherhood (Do it Again Records) digital

 

Det er meget lang tid siden, at Bentzon Brotherhood har huseret i mine ører. Så dukkede denne pludselig op i Messenger, hvor Nikolaj Bentzon skrev at han lavet et album med Bentzon BIG Brotherhood. Det lød for godt til, at være sandt. Men det var sandt. Funky jazz ligesom Bentzon Brotherhood spillede den, “bare” udvidet med big band. Den største forskel på Bentzon Brotherhood og Bentzon BIG Brotherhood er at big bandets blæsere har overtaget de fleste af Nikolaj Bentzons udfoldelser på keyboardet. Der er væg-til-væg blæs. Det funky groove varetages af bassisten Kaspar Vadsholt der altid har været med i Brotherhood’en, Tira Skamby på percussionn, Jeppe Holst på guitar og det unge århusianske stjernefrø John Riddell på trommer. Der er 13 blæsere med erfarne kræfter som Vincent Nilsson og Peter Fuglsang.

Nikolaj Bentzon kalder selv albummet for Steely Dan meets Herbie Hancocks Headhunters. Der er ligefrem numre der peger direkte i den retning. Nummeret Donald and Walter har fået navn efter Steely Dan bagmændene. Der er også et nummer der hedder Big Band Sisters - men her tænker jeg mere på Dancing in the street end Babylon Sisters. Nikolaj Bentzon har en stor musikalsk bagage hvor funken er en stor del. Big band har også fyldt meget, særligt fremtrædende, da han var med i DR Big Band. Klassisk musik er også en del af hans virke. Den sender han en morsom hilsen til med Radetzky Dismarch, der indledes ligesom Strauss’ Radetzky March, men hurtigt kører af vejen og bliver lækkerfunky. Min absolutte favorit er uden tvivl den langsomme Lone Skum, hvor Nicolai Schultz spiller en superfed fløjte - han dukker heldigvis op flere gange med fløjten. Det er ikke kun i gamle dage der er hentet inspiration. Særligt trommeslageren Louis Cole og Jacob Mann Big Band kan man høre inspiration fra.

Konklusionen er ganske enkel. Bentzon BIG Brotherhood har lavet en røvrystende god jazzfunk plade. Der er kun en fejl og det er at den ikke kommer på vinyl. Min pladespiller ville have elsket den.

Bandcamp

tirsdag, november 14, 2023

Rumpistol: Going Inside (Raske Plader) LP/digital

 

Det er den sidste plade i Rumpistol alias Jens B. Christensens trilogi af plader, der startede med After the flood i 2020 og blev fulgt op af Isola i 2022. Going Inside er den sidste plade, hvor Rumpistol har vendt blikket og tankerne ind ad efter, at han i mange år lavede udadvendt beatsinflueret elektronisk musik. Han startede med den rolige musik efter en sygdomsperiode med stress, hvor han var tvunget til, at fokusere på noget andet og nyt. At han så modigt og gavmildt deler oplevelserne med os gennem musikken er stort.

Maria Jagd på violin og Line Felding på cello har været med på alle pladerne, ligesom Kristian Hofmann på lapsteel. De er alle tre en vigtig del af Rumpistols lyd, hvor Jens B. Christensen ofte bruger klaveret og supplerer med modular synth. Den nye plade er mere fyldig også stor i lyden. Der er kommet lidt flere musikere med på mange af numrene. Kammeraterne fra Kalaha, Emil de Waal på trommer, Anders Stig Møller på bas og Niclas Knudsen på guitar er med på flere numre, hvor særligt Be Open med Anders Stig Møllers båndløse bas skal fremhæves. Et af pladens helt store numre er uden tvivl Now, der lader os svømme væk i en smuk melodi.

På pladens innersleeve har Jens B. Christensen brugt plads til, at fortælle om psykedelisk terapi , en nyere terapiform indenfor psykiatrien, hvor man bruger psilocybin-svampen i små kontrollerede doser i terapien. Albummet er inspireret af the Copenhagen Music Program for psilocybin assisteret terapi. Jens B. Christensen har med inspiration derfra inddelt pladen i tre faser; en opstignings fase, en top fase og en nedstignings fase. Du kan også bare læne dig tilbage i stolen, skrue godt op for anlægget - der er en lækker lyd på pladen - og tage den med ro. En flot finale på trilogien. Hvordan kommer Rumpistol mon videre herfra?

Bandcamp

mandag, november 13, 2023

Astrid Engberg: Trust (Creak inc) LP/digital



 Hun står foran pladesamlingen med den datter der er kommet til verden, siden hun udgav forrige album Tulpa for tre år siden. Keyboardet står lænet op ad væggen og pladespillerne er inden for rækkevidde. Hun udbygger det som hun skabte på det forrige album. Elektronisk jazzet moderne soul, der ikke tager den letteste vej. Der sker en masse undervejs. Hun synger, spiller keys og har programmeret. Men hun er også god til, at finde sammen med nogle inspirerende samarbejdspartnere. Denne gang medvirker amerikanske Miguel Atwood-Ferguson på fire numre på elektrisk violin. Han har et imponerende CV som sideman fra Ray Charles til Thundercats. Det er dog hans hyldest til J.Dilla Suite for Ma Dukes fra 2010, der står som noget helt særligt. Det var også den, der var grunden til Astrid Engberg kontaktede ham under pandemien og han svarede positivt tilbage. Han er ikke uden grund i at numre Chains og Living Contemplation løftes et ekstra stykke.

Det samme kan man også sige om de folk hun har hentet i det lokale. Jonathan Jull Ludvigsen (trommer) og Jonas Cook (keys) fra hedengangne Athletic Progression, Sfen Meinild (fløjte) og Tobias Wiklund (trompet) er blandt gæsterne. Astrid Engberg bruger effekter på stemmen, så den fylder mere og går nye veje. "I’m not free while any woman is a prisoners - even though her chaens are different from mine" siger Esther Wanyama på Chains, der ikke er et af de lette numre på pladen, der er til gengæld noget der sætter sig. Maria Dybbroe medvirker på I should care og giver kant til pladen. Det er fedt og et godt element sammen med de mere tilgængelige numre som eksempelvis Spirits Came told med, hvor Engbergs faste samarbejdspartner Anders Bo Eriksen bl.a. medvirker på tuba.

Trust er et rigtigt album, en samlet oplevelse gennem Astrid Engbergs tanker og oplevelser om at blive mor og om menneskets skrøbelighed. En stor oplevelse og en værdig opfølger til Tulpa.

Bandcamp

fredag, november 10, 2023

Mette Juul: Celeste (Prophone/Naxos) CD/digital

 

Det er sjette udgivelse i eget navn siden 2010 som sangerinden, komponisten og guitaristen Mette Juul nu sender på gaden. Hun har på alle udgivelser holdt et højt niveau og den nye er ingen undtagelse - måske er den endda den bedste plade fra Mette Juul. Det er der mange grunde til. Hun har samarbejdet med den erfarne amerikanske guitarist Mike Moreno og svenske Lars Danielsson der både spiller på bas og cello på pladen. Mike Moreno udgav for et år siden albummet Standards from film, hvor han åbnede albummet med Beautiful Love, der bla. optræder i 1932-filmen The Mummy. Det er den samme sang som Mette Juul åbner sit album med - og det er let at høre parallellerne, særligt i arrangementet og samtidig er den noget helt andet hos Mette Juul. 

Mike Morenos guitar finder naturligt sammen med Mette Juuls stemme. Her er Eden Ahbez’ Nature Boy et særligt godt eksempel. Mette Juuls nøgne klangfulde sangforedrag står sikkert og i balance sammen med Mike Morenos akustiske guitar. Lars Danielsson tjekker ind senere i nummeret på melodica og celeste. Der er en moden ro i Mette Juuls stemme. Prøv feks. at lyt til pladens afsluttende nummer Where You’ve never been, som Juul har skrevet sammen med Thomas Fonnesbæk. Der er både drama og spænding i stemmen - aldrig på en højstemt fjern måde. Der er en tilstedeværelse i sangen der kan mærkes. Celeste er en særdeles vellykket vokaljazz plade, der placerer Mette Juul solidt i dansk jazz.

Mette Juul

EFTERSKRIFT

Da anmeldelsen af pladen var lagt op, modtog jeg en mail fra Mette Juul, der var glad for den positive anmeldelse. Hun havde dog en enkelt bemærking. Nature Boy er ikke med Mike Moreno på guitar - men med Mette selv. En kompliment til hende selvfølgelig. Det ændrer ikke på, at Moreno og Juul mødes så godt i musikken. Prøv selv at tjekke efter.

torsdag, november 09, 2023

Rasmus Oppenhagen Krogh: Until then (April Records) LP/CD/digital


 Det er poetisk jazz som Rasmus Oppenhagen Krogh præsenterer os for på sit nye album. Poetisk jazz er i min verden, jazz hvor man fortæller noget direkte og samtidig har nogle subtile elementer i musikken. Det er med til at give mere end det som man hører på overfladen. Musik som lagrer sig i en og giver stof til eftertanke. Som giver plads til filosofiske tanker. 

Rasmus Oppenhagen Krogh giver mig en lignende oplevelse, som når jeg læser digtere som Søren Ulrik Thomsen eller Peter Laugesen. Han giver mig noget med. Jeg får noget med det samme. Der er det genkendelige der lægger sig i overfladen. Så er der det andet, der placerer sig nedenunder og rumsterer i sjælen, lang tid efter at jeg har lyttet til den. 

Han har samlet et stjernehold omkring sig på sit tredje album. Simon Toldam på keys, Lars Greve på sax og klarinet, Anders AC Christensen på bas, Victor Dybbroe på percussion og Jakob Høyer på trommer. De er med til at omsætte hans fine og enkle melodier på mesterlig vis. Lyt til You eller How U look, så er du overbevist. Det er en af årets helt store plader.

Bandcamp