onsdag, november 08, 2023

Jesper Zeuthen/Jacob Anderskov/Anders Vestergaard: Nocturnal (ILK) LP/digital >> Jacob Anderskov: Emerald (ILK) LP/digital

Når det bliver nat. Ulvetimen. Duggen falder. Tusmørket. Natdyrene kommer frem. Det tidspunkt har trioen med saxofonisten Jesper Zeuthen, pianisten Jacob Anderskov og trommeslageren Anders Vestergaard sat musik til. På Nocturnal møder vi natstemningerne som de bliver fortolket af trioen. Her er det ikke storbyens puls, neonlyset der skinner i asfalten eller nattens sidste cigaret der ryger fra askebægeret på klaveret. Trioen har for længst forladt jazzklichéernes holdeplads. De er taget ud i naturen, der hvor mennesket ikke er herre over det der sker. Der hvor der sker ting som ikke umiddelbart kan eller skal forklares. 

Det er trioens tredje plade siden 2018. Det er tydeligt at der er et særligt bånd mellem dem. De har en forståelse for hinanden og et nærvær der insisterer på at holde fast i dig, når først du har sat i yndlingslænestolen og skruet godt op for anlægget - om natten.

Jacob Anderskov er også aktuel på en plade i eget navn. Han står i spidsen for en sekstet med blæserne Lotte Anker, Anders Banke og Henriette Groth og Nils Davidsen på bas og cello og Peter Bruun på trommer. Han lægger otte kompositioner ud for dem. De er inspireret af symmetriske organisationsstrukturer fra naturen, som vi blandt andet finder dem i søstjerner, koraller og ædelsten. Den indre symmetri i musikken er måske ikke umiddelbart hørbar. Den er beskrivende for de søstjerner og koralrev som menneskeheden er så utroligt dårlige til at passe på. 

Det er et fascinerende album, hvor stærke improvisatorer skaber en farverig fortælling med struktur.

Bandcamp Nocturnal

Bandcamp Emerald



 

Ingen kommentarer: