søndag, februar 26, 2006

Ola från Malmö
Den svenske basunist Ola Åkerman, der bor i Malmø, tager en gang imellem turen over Øresund, hvor han er mødtes med københavnske musikere. Det er der nu kommet en CD ud af; All together now som udsendes af danske Calibrated Records. Ola Åkerman spiller bla. i Wonderbrazz og Tolvan Big Band, men på solopladen tager han udgangspunkt i 60'ernes jazz, hvor det specielt er Miles Davis og John Coltrane der har inspireret. Kasper Villaume tager sig af klaveret, Daniel Franck bassen og Anders Mogensen sidder bag trommerne. Musikken er komponeret af Ola Åkerman, pånær et enkelt nummer. Pladen er af den sjældne slags, hvor det er basunen der er i front som soloinstrument det meste af tiden. Der spilles hardbop, med et groovy sammenspil, hvor Åkerman formår at få det til at svinge mellem de enkelte musikere, bla. kan der opleves nogle forrygende funky forløb mellem Villaume og Åkerman.

McNeely's afskedssuite ud på CD
DR Big Band har gennem tiderne haft mange, både legendariske og karismatiske dirigenter, hvor Thad Jones står som fyrtårnet, med størst betydning for deres kunstneriske udvikling. Men når han først er nævnt kommer man hurtigt til Jim McNeely på listen over de dirigenter som har haft betydning for DR Big Band.
McNeely stod i spidsen for big bandet fra 1998 til 2002, og det er McNeely's afskedssalut til big bandet der nu er kommet på CD. Dedication suite er et værk hvor McNeely’s mål har været, at fremhæve de enkelte musikere i soli og duetter, men også en personlig beskrivelse af den sidste tid han havde i København.
Dette er en CD for big band freaks, som elsker når bunken af musikere, fremstår som en stor levende organisme
DR Big Band: www.dr.dk/bigband

Minh klar til at indtage Danmark
Fra den 28. februar og frem til den 18. marts er Chris Minh Doky på Danmarks turné med sin danske supertrio, bestående af Kasper Villaume på piano og Morten Lund på trommer.
Til august kommer der en ny plade på Blue Note og skulle efter sigende vise nye sider af bassisten Chris Minh Doky.
Chris Minh Doky: http://www.doky.com/

Sonning ude med checkhæftet
Hvert år uddeles der stipendiater til unge musikere fra Sonning Fonden, heraf størstedelen fra den klassiske verden, men der er også nogle jazzmusikere imellem. I år har saxofonisten Magnus Thuelund, pianisten Peter Rosendal og saxofonisten Niels Lyhne Løkkegaard hver modtaget 50.000,- af fonden. Førstnævnte Thuelund er nok det mest ubeskrevne blad, han spiller i bandet Magnify og var med på Swinging Europe turnéen i foråret 2005.
Sonning fonden:
http://www.sonningmusik.dk/
Peter Rosendal:
http://www.peterrosendal.dk/
Niels Lyhne Løkkegaard:
http://www.nielsloekkegaard.dk/

Skandinaviske reminisenser
I oktober kom der i Frankrig en ny plade med Niels Lan Doky, Scandinavian Reminiscence på Label Ames i en serie der hedder Didier Lockwood presente. Pladeselskabet er skabt af Didier Lockwood -violinisten som kunne opleves i Niels Lan Doky's Between a smile and a tear. På pladen bakkes Doky op af Pierre Boussaguet (bas) og Karl Jannuska (trommer).
Pladen blev udsendt i Japan i december måned.
Niels Lan Doky:
www.nielslandoky.com

Mindekoncert for Finn Ziegler
Finn Ziegler hyldes søndag d. 5. marts på Jazzhouse af gamle medmusikanter og elever. Bla. kan Carsten Dahl, Jacob Fischer, Kristian Jørgensen, Christina von Bülow og mange flere opleves på scenen.
Finn Ziegler: http://www.finnziegler.dk/

Inger Marie Gundersen ankommer til Danmark
Hun er norsk, og spillede for første gang i Danmark i den forgangne weekend, alligevel udsender Stunt Records nu hendes debutplade Make this moment. Pladen er solgt i mange eksemplarer i Korea, Japan og Hong Kong, og har haft flere førstepladser på asiatiske jazzhitlister Hun kommer fra den norske by Arendal, hvor hun i flere år har sunget for det lokale big band.
Inger Marie Gundersen:
http://www.ingermarie.com/

Bent J fylder 33 år
D. 1. marts fylder den legendariske Jazzbar Bent J, i Nørregade i Århus 33 år.
Bent J:
http://jazzbarbentj.dk/

90 år og still fiddlin'
Swingkongen mm. Svend Asmussen fylder d. 28 feb. 90 år. Sidste år udkom biografien June nights, hvor man kan få et indblik i hans spændende liv.
Et stort tillykke herfra!

fredag, februar 17, 2006

Liveplade med Nostalgia 77
Sidste år udsendte britiske Ben Lamdin under navnet Nostalgia 77 pladen The Garden. En på mange måder original plade, med en blanding af dansabel jazz, electronica og ikke mindst en god sjat freejazz. Pladen var i udstrakt grad et studieprojekt a la finske Five Corners Quintet, som udviklede sig til et fuldmodent live band, nemlig Nostalgia 77 Octet. Nu er der kommet en liveplade med oktetten. Den hedder Sevens & Eights og er udsendt af Tru Thoughts.
Vil du høre og se bandet, kan du se to livenumre på Nothing to see here’s site. To helt forrygende numre. God fornøjelse!
Nostalgia 77: www.nostalgia77.com

Nothing to see here:
www.nothing-to-see-here.com/n77octet.php
Putte Wickman er død
I 1949 optrådte Klarinetisten Hans Olof "Putte" Wickman i Paris med Parisorkestern, om hvem han senere sagde: "Parisorkestern var faktisk ikke særligt gode. Men de lavede en mageløs og ufortjent succes." Allerede i 1945 blev Wickman dog kåret i en afstemning i avisen Expressen
Putte Wickman døde, 81 år gammel d. 13. februar efter, at han igennem længere tid havde kæmpet mod canceren. Sidstnævnte har dog ikke hindret ham i at turnere lige til det sidste. Herhjemme oplevede vi ham senest sammen med Ernie Wilkins Almost Big Band -dokumenteret på CD'en Kinda dukish fra 2005. Wickman har gennem årene optrådt med adskillige danske kunstnere, bla. Svend Asmussen og Jesper Lundgaard.
Putte Wickman var en af de største klarinetister overhovedet, og fik også stor anerkendelse i USA, hvor han også boede i en periode.
Derudover er det arbejdet med svenske folk som Jan Lundgren, Bengt Hallberg, Arne Domnerus, Lars Gullin, Alice Babs mfl. der har præget hans enestående karriere.

Bazaar fylder 30 år
Bazaar startede i torsdags deres 30 års jubilæumsturné på Tobakken i Esbjerg. De tre enere som har formået at skabe deres helt egen kollektive genre, hvor toner fra hele verden har indfundet sig i Bazaars improvisatoriske univers, er på banen igen. percussionisten Flemming Quist Møller, orgelbetvingeren Anders Koppel og fagot mm. Peter Bastian er ligeledes aktuelle med et nyt album Triology på Cowbell Music. Triology er deres første album i en lang årrække.
Bazaar kommer rundt i det meste af landet.
Cowbell Music: www.cowbellmusic.dk


Ellington i Irak
I 1963 var Duke Ellingtons orkester på turné i Irak, som et led i et CIA styret kup, der senere hen førte til, at Saddam Hussein kom til magten. Antoine Fuqua skal instruere filmen The Jazz Ambassadors som handler om Ellingtons tur til Irak. Morgan Freeman skal spille Ellington.
Turnéen bragte iøvrigt også Duke Ellingtons orkester til Syrien, Iran, Indien og Sri Lanka. Ud af turnéen kom The Far East Suite, som Ellington lavede sammen med Billy Strayhorn.

Osgood på Cornelia Street Café
I torsdags spillede Kresten Osgood sit første af tre job på New York spillestedet Cornelia Street Café. Han skal spille der igen i marts -sammen med saxofonisten Charles Davis og i april. I torsdags var det sammen med Michael Blake, som han også spiller sammen med i Blake Tartare, bassisten Ben Allison, trompetisten Steven Bernstein og tubaspilleren Marcus Rojas.
Cornelia Street Café har før haft danske navne på plakaten –Anderskov Accident spillede der i januar måned. I næste uge kan man opleve hollandske Marc Mommas Global Motion, med danske Nikolaj Hess på piano. I slutningen af marts står trompetisten -og danskeren Poul Weis på scenen. Poul Weis er ikke ukendt på Cornelia Street Café, da han står for booking af musikken.
Kresten Osgood: www.osgood.funky.dk
Cornelia Street Café: www.corneliastreetcafe.com


Ung Jazz....
Så er semifinalerne i Ung Jazz talentkonkurrencen afviklet og de to superfinalister er fundet!
I Loco i Stengade, København var Refraction med Frederik Menzies (s), Anders Mortensen (p), Jesper Thorn (b) og Snorre Kirk (dr) den heldige vinder.
Fra semifanalen i Århus vandt Saft med Mette Rasmussen (s), Kasper Bjerg (key) og Søren Mehlsen (dr).
Finalen finder sted i Copenhagen JazzHouse den 16. marts.

onsdag, februar 15, 2006

KortJazzNyt

Ingen plade fra DR big Band og Jomi Massage
Med udgangspunkt i al balladen omkring Mohammed tegningerne, har bagmændende bag udgivelsen "Jomi Massage møder DR Big Band og Lars Møller – sammen fremfører de en række Skandinaviske Klagesange" valgt at vente med udgivelsen. Teksten og musikken er en politisk og samfundskommenterende sag, med et cover hvor Jomi Massage alias Signe Høirup Wille Jørgensen er iklædt en dannebrogsburka med et hul til munden istedetfor øjnene. I pressemeddelelsen hedder det bla: "'Skandinaviske Klagesange' er et flertydigt og politisk nuanceret værk, som vi på ingen måde ønsker skal bidrage til en hårdere opridsning af nogen som helst form for fronter...Det er et værk, som på ingen måde må blive opfattet som en forsimplet provokation. Men desværre har den samfundsmæssige og politiske debat i de sidste dage taget en sådan drejning, at det synes som om ordet og det nuancerede argument har mistet sin magt." Hele pladen kan istedet streames fra Morningside Records og DR P2 Radium.
Læs mere her: http://gaffa.dk/nyheder/view.php/news_id=14872
Morningside Records: www.morningsiderecords.dk
Radium: www.dr.dk/radium

Mandags big bandet endelig på CD
Niels Jørgen Steens legendariske Monday Night Big Band blev i weekenden foreviget på "lydbånd", da begge deres koncerter på Paradise Jazz Club i Huset i København blev optaget. Cope Records udgiver d. 1. april CD'en Live from Paradise med musik fra koncerterne.
Monday Night Big Band:
http://www.paradisejazz.dk/mnbbpic.html

Hot'n'Spicy skifter navn
Et af de senere års store danske jazzsucceser Hot'n'Spicy skifter i forbindelse med deres næste pladeudgivelse navn til Pillow. Trioen med Bjarke Falgren, Lars Tormod Jenset og Svein Erik Martinsen har begejstret mange med deres udadvendte og glade jazzmusik. Den kommende plade udkommer i løbet af foråret.
Hot'n'Spicy: www.hotnspicy.dk
Pillow: www.pillow.dk

Ugens site
Der findes en sand urskov af jazzrelaterede sites fra hele verden. Mange som er gode, og en del som er mindre gode. Ofte kan man støde på sider som ikke er opdateret siden sept. 2003 eller lign. Fremover vil der hver uge være en anbefaling af et godt jazzsite. Den første er et vaskeægte nørdsite. Siden The International Archives for the Jazz Organ har eksisteret på nettet siden 1996! Det bærer sitets design også præg af, men indholdet fejler intet. Der er oversigter over artister fra hele jordkloden, fra Danmark til Puerto Rico, med jazzorgelet som fællesnævner. Der er lister over pladeudgivelser, og ikke mindst mange MP3'ere i fuld længde. Iøvrigt er vores egen Hammond konge Kjeld Lauritsen kåret som februars "Organist of the Month"
www.iajo.org