søndag, februar 10, 2013

Xylop: Xylop (Gateway) >> Thomas Albæk Jakobsen's Flux: Relationships (Fluxmusic)


To nye nordjyske jazzprojekter, der begge er kvintetter. Forskellen består i mere end, at det ene band ledes af trommeslageren og det andet af guitaristen. De har i øvrigt også inkluderet det noget oversete bogstav X i begge bandnavne.

Guitaristen Jens Fiskers gruppe Xylop med bl.a. Jakob Mygind på sax og Jakob Sørensen på trompet spiller ukompliceret og ligefremt. Jens Fisker vælger at gøre det direkte. Kompositionerne og arrangementet af musikken lægger op til enkle afviklinger af de fine melodiske kompositioner. De enkelte musikere lever op til kravene og spiller flot. Der er elementer af 50'ernes jazz og andet godt som feks. bossa. En god plade. Men hvorfor kalder de sig Xylop. Ud over at de er sikre, at man rammer dem i første hit, hvis man googler dem. Navnet er for fjollet til den ellers gode musik. Det samme gælder det grimme cover der slet ikke passer til musikkens æsteticitet.

Relationships er trommeslageren og igangsætteren Thomas Albæk Jakobsens nyeste projekt. Han har tidligere bl.a. stået bag JazzNord Ensemblet. Han har samlet et band med musikere der har udgangspunkt i Nordjylland. Han kalder projektet for Flux og har klogeligt nok sat sit eget navn foran, da der for et par år siden var et andet danskbaseret jazzband der kaldte sig for Flux. Thomas Albæk Jakobsen er meget ambitiøs og har lavet en plade med avanceret musik. Det stiller krav til de enkelte musikere. Her skal specielt Ole Visby have ros for et afvekslende og veloplagt spil på både tenorsax, klarinet og basklarinet. Her er specielt nummeret Inception pt. 1 et glimrende eksempel, hvor Visby spiller på klarinet. Thomas Albæk Jakobsen skal have ros for, at kaste sig ud i et så krævende projekt. Det stiller omvendt også krav til lytteren om  at følge med, når først musikken spiller. Her faldt jeg desværre af nogle gange undervejs.

Ingen kommentarer: