tirsdag, juli 02, 2013

Aarhus Jazzfestival - Jazznyt Kommentar


Festivalplakater er et herligt gammeldags statement, hvor der gøres opmærksom på eksistensen af begivenheden. Roskilde Festival-plakaten går den klassiske vej, hvor de store navne får de største bogstaver. Aarhus Jazz Festival har også en plakat ude i det offentlige rum. Da jeg så den, blev jeg bekymret. Bekymret fordi jeg ikke anede hvem hovednavnet var. Scott Robinson (US) står øverst på plakaten.

I pressemateriale fra festivalen står endvidere: "I år kan Aarhus Jazz Festival fejre 25 års jubilæum med over 260 koncerter på mere end 30 spillesteder – og med gratis adgang til det meste. I åbningsåret 1989 var de internationale navne Stan Getz, Kenny Barron, George Benson, McCoy Tyner, Joe Zawinul, Arturo Sandoval og Clark Terry. Siden har vi holdt fast i at præsentere både lokale, nationale og internationale navne, således også i år. Scott Robinson (US) er årets artist in residence og kan høres hver dag under festivalen."

Hvem er den Scott Robinson, man nævner i samme åndedrag som Getz og Zawinul? Et wikipedia-opslag henviste til et boyband-medlem fra en gruppe der hedder Five...næppe den Robinson der kommer til Aarhus. Lidt mere søgning og jeg fandt frem til den rette Robinson. Han har lige udgivet et bassaxofon trioalbum. Det viser sig at Robinson er en alsidig saxnørd, der spiller på alle mulige og umulige saxofontyper og mere til. Han er bl.a. medlem af det udemærkede Maria Schneider Jazz Orchestra. Men derfra og så til at give ham hovednavnsrollen. Det er da useriøst. Han er ganske vist i byen under hele festivalen, hvor han bl.a. giver workshops og spiller koncert i Sallings Bistro. Her spiller han sammen med Uffe Steen og Jens Jefsen. To Aarhus-legender, der havde været mere passende som plakatnavne, når man nu ikke har et rigtigt hovednavn.

Aarhus Jazz Festival er givetvis presset på økonomien og holder på 25. år heroisk fast i festivalen. Tidligere kaldte de sig Aarhus International Jazz Festival. Det internationale er fjernet og man har rettet blikket ind ad mod det lokale. Der er passende danske favoritter som Cæcilie Norby, Sinne Eeg, Nulle og Jungleorkestret på plakaten. Der er spændende musikere som Adam Baldych og Leszek Mozdzer fra Polen. Bluessangerinden og guitaristen Bonnie Raitt har såmænd også sneget sig på plakaten. Hun er den ene ud af tre "store" koncerter i Musikhuset. Norby er den anden. Den sidste er med den ukendte amerikanske sangerinde Kat Edmonson fra Austin, der også spiller på North Sea Jazz i Holland. Apropos North Sea. Her finder man navne som Branford Marsalis, Jose James, Kurt Rosenwinkel, Marcus Miller, Robert Glasper og Steve Swallow. Desuden er der højdespringere som Herbie Hancock, Sonny Rollins og Ron Carter. Hvorfor har de ikke hyret Branford Marsalis i Aarhus eller Robert Glasper?

Aarhus Jazz Festival byder på mange spændende danske navne, primært fra Aarhus-scenen. Det kan i allerhøjeste grad undre at, man ikke sætter Aarhus Jazz Orchestra, der spiller 4 koncerter i Ridehuset eller Indra der spiller i Domkirken på plakaten.

Den eksperimenterende jazzscene er også blevet meget mere usynlig i programmet end den nogensinde har været. Hvor er f.eks. Jazzjuice og Sunship?
Det er en bekymrende tendens for en festival, der udstyret med de rette visioner, sagtens kunne udvikle sig i en bedre retning. 
Det er Aarhus der skal være kulturhovedstad i 2017. 
Indtil da, vil man tilsyneladende drosle ned og afvikle. 
Det er for sølle! 

Ingen kommentarer: