tirsdag, juli 07, 2015

Leo Mathisen: Long Shadows 1947-51 (Little Beat Records)

Det er et imponerende stykke arbejde der nu afsluttes. Den ottende CD i entusiast pladeselskabet Little Beat Records' Leo Mathisen serie bliver den sidste. De startede i 2006 med Song of Souvenirs, der dækkede Mathisens tidlige karriere. Herefter er der udsendt CD'er med kendte og ukendte Leo Mathisen skæringer. Det er pionerarbejde af den bedste slags. De er kommet bredt omkring i Mathisens karriere. Det betyder desværre også at den sidste i serien, bliver den musikalsk svageste.

To ting belaster Mathisen i slutningen af fyrrene. Alkoholen og beboppen. Mathisens alkoholproblemer var begyndt inden beboppen blev født, så det er - uden at gå for dybt ind i det - nok den primære grund til Mathisens kunstneriske og personlige deroute. Han var presset på flere fronter. Han mistede det faste engagement på München i 1949, hvor han havde fejret så mange successer. Inden da havde han familien og orkesteret med i Belgien, hvor han blev snydt og mistede penge. Det hjælper heller ikke på karrieren at flere faste folk omkring ham får engagement andre steder. Han synger selv og det lyder simpelthen jammerligt, når han synger på engelsk. Han kan ikke gemme sig bag humoren længere. For det er ikke sjovt det der foregår. Dårlig omtale af koncerter hjælper heller ikke på rygtet. I 1953 er han på antabus og har et soloengagement på restauranten Chr. d. X. Han drikker tre snaps inden han skal på scenen. Han besvimer og kommer herefter aldrig til at optræde igen. Han tilbringer sine sidste 16 år på hospitaler og psykiatriske plejehjem. Fra at have været den mest populære skikkelse på den danske jazzscene forsvandt han. Ikke ind i glemslen. Han var stadig populær og der udkom diverse opsamlingsplader med Leo Mathisen. Men entertaineren Leo Mathisen var borte.

Little Beat Records fortjener en ærespris for deres arbejde. På trods af en presset økonomi, har de holdt et højt kvalitetsniveau hele serien igennem. Diskografisk akuratesse og spændende noter, er sammen med den nænsomt restaurerede musik forbilledlig.

Ingen kommentarer: