fredag, september 01, 2017

Frands Rifbjerg Quintet: Songs and Melodies (Gateway) CD/Download/Stream

Han er inkarneret Saab bilist, han er søn af forfatteren Klaus Rifbjerg og så er han en formidabel jazztrommeslager. De fleste kender nok Frands Rifbjerg fra triosamarbejdet med Carsten Dahl og Lennart Ginman, hvor de har lavet fem plader og spillet en masse koncerter sammen. Det er første gang han springer ud i kapelmesterrollen på plade. Han har samlet et drømmehold med Søren Kjærgaard på piano, Kasper Tranberg på trompet, Anders "AC" Christensen på bas og Marie Fisker på vokal og guitar. 

Pladen åbner med Drums for KT og KT aka Kasper Tranberg kvitterer med lækreste mute trompet på den opfølgende standard Bless your heart. De enkelte musikere har hver medbragt en komposition. Marie Fisker står for Close me in, der stammer fra en otte år gammel EP. Der er søvnig charme og formidabelt tilbagelænet Rifbjerg trommespil. Han kommer lidt længere frem i stolen på Kasper Tranbergs Voodoo, hvor Miles Davis’ 60'er kvintet kigger med fra kulissen. Anders AC Christensens Jamil er en af mine absolutte yndlinge, som AC tidligere har indspillet sammen med Hess-brødrene. I stedet for at blive pleaset med det forventelige, så serverer kvintetten den i en højst overraskende udgave, hvor AC spiller en solobasintro på to minutter inden de andre sætter ind. Det er først til allersidst at den smukke melodi fuldføres. Søren Kjærgaards Ballad No. 4 er pladens løse hund. Den var med på Kjærgaards plade Syvmileskridt fra 2014. Igen er det ophavsmanden der får lov til at åbne og folde nummeret ud.

Marie Fisker medvirker også på tre andre numre. På When I fall in love er der ikke et øje tørt. Bob Dylans It ain’t me babe er med roots og folk. Her stråler Fisker i særlig grad. Det er så smukt. Men det er ikke den der får præmien som pladens højdepunkt. Det er den afsluttende Søvnig som en flue, som er fra 1964, hvor Birgit Brüel sang den i revyen Hva’ ska’ vi lave. Den snurrige blues er selvfølgelig med tekst af far Klaus og Jesper Jensen og med musik af Bent Axen. Sikke en finale på et i forvejen skønt album. Det er ikke svært at anbefale denne plade. Det er jazz af den ekstremt velspillede og veloplagte slags.

Ingen kommentarer: