fredag, februar 02, 2018

Morten Haugshøj Group: The Street Doctor (Morten Haugshøj) LP/CD/DL/stream

Så er den århusianske hardhitter, guitaristen Morten Haugshøj på banen igen. Han er ikke hård i sit spil, til gengæld er han kompromisløs og barsk i et teknisk krævende jazzspil, der lugter mere af New York end Østjylland. Han har samlet en gruppe omkring sig der kan svare igen og leve op til de musikalske krav som Haugshøj stiller. Trommeslageren Anders Mogensen befinder sig som en fisk i vandet. Trommespillet er fyldt med overskud og masser af punch. Saxofonisten Jesper Løvdal spiller på så højt et niveau, at han ville overleve adskillige numre ved en jamsession i New Yorks downtown. Bassisten Thomas Sejthen er Mr. Steady himself. Det er ham der sørger for at gruppen i deres fabulerende spil, hele tiden holdes på banen. Den sidste mand i gruppen er også den yngste. Det er pianisten Simon Gorm Eskildsen, der ifølge denne blog lavede et af de bedste danske jazzalbums i 2017 og i øvrigt også var med på anmelderen Jakob Bækgaards liste over årets bedste albums på All About Jazz.

Street Doctor er et jazzalbum med form, et jazzalbum med stil. Det er klassisk jazz af den kontemporære slags, hvor en melodi er udgangspunkt for skabelsen af et nummer, der vokser frem af gruppens evne til at mødes om musikken. De skiftes til at byde ind med soloer og leverer et formfuldendt sammenspil. 

Morten Haugshøj har skrevet al musikken på pladen, pånær Pent-Up House af Sonny Rollins. Han har et godt tag om kompositionerne. Der er balladene She amazes me og Waltz for Oskar (med akustisk guitar). Så er der de numre, hvor ørerne skal helt op på tæerne for, at følge med, der hvor Haugshøj presser gruppen. Det er f.eks. titelnummeret The Street Doctor, Bastardo og Boulerine. Der er også gælden til inspirationskilderne Barney Kessel og Wes Montgomery, hvor der betales tilbage i den dejlige Blues for Barney & Wes.

Mellem os sagt, så er det fedt med en jazzplade, hvor det er den klassiske jazz med rødder i beboppen der er i spil. Det er selvfølgelig ekstra fornøjeligt, når det er så vitalt og velspillet. Pladen udkommer senere på vinyl og da det er Simon Gorm Eskildsen der har lavet coveret, så er den vist værd at vente på.

Ingen kommentarer: