mandag, juni 28, 2021

Yngel: Alun/Greta Eacott: Stuck (One Take Records) LP/DL/stream

 

Som barn lærte jeg via verdenslitteraturen (Anders And & co.), at alun er et stof man kan drysse ud, så sporhunden mister færten og ikke kan finde det den søger. Duoen Yngel med guitaristerne Emil Palme og Taus Bregnhøj-Olesen har netop kaldt deres del af split-pladen for Alun. Yngel har fundet den særlige sten alun skifer på Bornholm. De bruger den til at skabe overtoner på guitaren. De to guitarister sender lyde op og ud i rummet i det 34 meter høje Brønshøj Vandtårn, hvor efterklangen varer op til 40 sekunder. Her hvirvler de elektriske guitarers lyde og klange rundt om hinanden i et berusende sonisk virvar. Emil og Taus har et symbiotisk sammenspil og smelter sammen til et hele.


Den engelske percussionist Greta Eacott står for den anden del af split-pladen. Hun har også indspillet sin musik i Brønshøj Vandtårn. Hun åbner med en rumlende stortromme, der langsomt forsvinder i det høje rum og fortsætter på marimba og diverse percussion. Tempoet og intensiteten øges. Tonerne sætter efter hinanden og indfanges i en aftagende klang. Eacott bruger og spiller med rummet. Det går fra forsvindende tyste klange til frenetisk buldren. 


Pladens hovedaktør er Brønshøj Vandtårn. Det bliver den i kraft af musikernes møde med og brug af rummet. En meget fascinerende og inspirerende oplevelse.

Bandcamp

fredag, juni 25, 2021

The Jazz Seekers: Treasurehunter (AMM) stream

 

Niclas Knudsen er en gudsbenådet guitarist der har opnået heltestatus via bands som Ibrahim Electric og Kalaha. Han har også haft egne projekter der både har bevæget sig rundt om dansksprogede sange eller afro. Jazzen har altid været tilstede.


Aldrig har jazzen - i helt klassisk og konservativ forstand - været lige så fremtrædende som med trioen The Jazz Seekers, hvor han sammen med en af sine gamle kompagnoner fra 90’er bandet When Granny Sleeps, Anders Mogensen på trommer og Mogensens meget tro væbner, bassisten Johnny Åman. De spiller numre fra Duke Ellington og Billy Strayhorn kataloget kombineret med numre fra Knudsen kataloget.


Triobesætningen kan deres jazz og bruger den til, at fortolke numre der er så gennemfortolkede, at der næppe kan siges mere. Det kan der heldigvis. Niclas Knudsen tager en dosis blues med ind det forvejen meget sikre jazzguitarspil. Det kan bla. høres i et nummer som Moonstruck. Der er så meget overskud og glæde i deres musik, der forplanter sig til lytterne.

Jazzseekers

torsdag, juni 24, 2021

Trio X of Sweden: Trad. Arr. (Prophone) >> Maria Kvist Trio: Jämtlandssångarna (Prophone)

 

Jeg kan lige så godt skrive Jan Johansson med det samme. Du ved hvem det er og tænker som det første på LP’en Jazz på svenska. Svenske folkemelodier der fik en jazzet overhaling i 60’erne og en genrejsning i det nye årtusinde, der langt fra har lagt sig.


Hvem er bedre end svenskere til, at forsøge at gøre ham kunsten efter? Her er to velplacerede indspark der får midsommeren til, at bruse i dine blodårer.


Trio X of Sweden har dedikeret deres album Trad. Arr: til den svenske troldkarl. De spiller ligefrem de helt store hits, Visa från Utanmyra og Visa från Rättvick. Trioen gør det i og for sig godt nok. Men er “godt nok” tilstrækkeligt til, at de kan matche Johansson? Det er det selvfølgelig ikke. På den anden side, skal de have ros for modet til at stikke næsen frem med nogle friske nutidige fortolkninger af svenske folkemelodier.



Maria Kvist tager traditionerne lidt videre. Hun har selv skrevet musikken på albummet Jämtlandssångarna. Det er melodier der er skrevet med snuden dybt begravet i den jämtlandske muld. De har en vidunderlig lethed og præsenteres også sådan. Trioen danser sig gennem kompositionerne. Maria Kvist nynner med på åbningsnummeret. På sidste nummer tager hun skridtet fuldt og synger på den lyse sommenatsblues Sommarkind. Det er en jätteskön skiva.

Trio X på Facebook

Maria Kvist på Facebook

onsdag, juni 23, 2021

Jiyu: Caught in the rain at the teashop (Dubsoul Records) LP/DL/stream

 

Det er guitaristen med mere, Emil Jonathan Søegaard der gemmer sig bag aliasset Jiyu. Han har lavet en LP med dyb bas, jazz, ro og døsigt skarpe hip hop beats. Gennemgående musikere på pladen er trompetisten Bo Rande, der gerne bruger lyddæmperen - ikke ulig Miles Davis og saxofonisten Lukas Rande, der eks. også spiller fløjte, som på åbningsnummeret Woman behind sun. Lennart Ginman er med på nogle numre, hvor kontrabassen står stærkt i lydbilledet. Titelnummeret Caught in the rain at the teashop er et sfærisk og stemningsmættet. Den beskriver begyndelsen på albummet for nogle år siden, hvor Emil Jonathan Søegaard var i Malaysia og måtte søge læ på en café under et tropisk regnskyl. 


Vibrafonisten Carsten Skov er med på flere numre. Den filmiske The pinewoods on the mountain der afslutter albummet med Skovs vibrafon, akustisk guitar og en underliggende urolig synth vidner om Jiyu’s store kvaliteter.


Sangerinden Stine Kinck er med på et par numre, hvor Some things never change er min favorit, jazzet guitar, rodede beats og Kincks r’n’b inspirerede sang fungerer godt.


Jiyu’s album er meget anbefalelsesværdig. Det er originalt og rummer lag og elementer, der giver lyst til mange genhør.

Bandcamp

tirsdag, juni 22, 2021

Mythic Sunship: Wildfire (Tee Pee Records) LP/DL/stream

 

Det kan da godt være, at der er mere rock end jazz i Mythic Sunship. Jeg overlader den kedelige diskussion til andre og kaster mig i stedet lige lukt ned i dybet på solskibet. 


Pladens åbningsnummer Maelstroem er i mine ører flænserjazz af den lækre slags. De balancerer på kanterne af krautrockens kompleksitet, lange soli, improv og punket vildskab og energi. Saxofonisten Søren Skov brænder igennem og trommeslageren Frederik Denning buldrer på den fede måde.


Det er vigtigt at tilføje, at det er punklegenden Per Buhl Acs (No Knox etc.) der som mixer har ansvaret for den vellykkede lyd på pladen - ligesom han eks. havde på Pardans’ suveræne Spit and Image fra 2018.


Det er bla. derfor at et nummer som Olympia ikke bliver et helte-epos. I stedet trækkes vi gennem Kasper Stougaard Andersen og Emil Thorenfeldt mudrede guitarridt og står stærkt tilsølede tilbage inden vi skal om på LP’ens side 2. Det er nok her, hvor min favorit på pladen skal findes. Redwood Grove er et manieret og kollektivistisk output, hvor guitarerne, saxofonen og trommerne smelter sammen og bassen sørger for at de finder sammen i en solid psykedelisk lydmur. 


Mythic Sunship er kongerne af dansk kraut. De er kloge og modige nok til at kunne kombinere psychedelica, jazz, rock og punk. Jeg er voldsomt fornøjet.

Bandcamp

mandag, juni 21, 2021

Andreas Toftemark Quartet: A New York Flight (April Records) LP/CD/DL/stream

 

Den fortabte søn er vendt hjem - og virker på ingen måde fortabt.


Tenorsaxofonisten Andreas Toftemark tog i 2015 til New York for, at forbedre sit jazzspil. Han returnerede sidste år, da coronaen lukkede verden og dannede herefter en rasende stærk kvartet - også med unge danske jazzmusikere der har brugt New York til at blive bedre jazzmusikere. Felix Moseholm (bas) og Andreas Svendsen (trommer) er sammen med exil-svenskeren Calle Brickman (piano) og de leverer drømme-backing. Det er også nødvendigt, når Andreas Toftemark placerer læberne på mundstykket.


Der er helt vildt, at en dansk jazzsaxofonist i en alder af 30 år debuterer med sådan en plade. Jeg kendte ham ikke og han har - til mit forsvar - heller ikke spillet i Danmark i årene hvor han boede i New York. Jeg ved ikke noget om hvordan han spillede inden - men for dælan da hvor spiller han fedt nu.


Han kan spille tenorsax med teknisk overskud og finesse. Det bruges til at formidle og fortolke jazzen, hvor der er ro og nærvær. Ballader og Late Night stemning med Blue and sentimental og Autumn in New York. Jeg er begejstret og føler det som om jeg har fået et brev fra Andreas, hvor han fortæller at jazzen er Alive and Well. 

Bandcamp

mandag, juni 14, 2021

Carsten Dahl: Sagn (Exlibris) LP/DL/stream

 

Jeg har ikke tal på de soloplader, lavet af Carsten Dahl som jeg har skrevet om gennem årene. Fælles for den alle er, at der har været noget på spil - og det har hver gang været Carsten Dahl.


Cembalo , præpareret flygel, Deutsche Grammophon, indre uro, stærke stemninger, priser og en lang række solokoncerter har været en del af historien. Heldigvis er pladeselskabet Exlibris på pletten med den nyeste udgivelse. Vi får 24 stykker musik der i alt varer lidt over 40 minutter. Carsten Dahl bruger udelukkende højre hånd til, at spille musikken på pladen der hedder Sagn. Det er improviseret musik spillet i et langt flow. Titlerne hedder eksempelvis D mol eller eller G mol og følger et mønster. 


Det er rolige numre, hvor der er masser af luft omkring de enkelte toner. Luften og rummet omkring de enkelte toner er også musik. Sagn er en af den slags plader der bringer ro til sindet. Sjælen følger med og hjertets puls falder langsomt ned til hvilestadiet. Vejrtrækningen bliver dybere. Her bliver det meget tilstedeværende og giver tydelig mening, at musik er universets helende kraft. Tak, Carsten.

Bandcamp

fredag, juni 11, 2021

Nezelhorns: Sentiment (Barefoot) CD/DL/stream

 

Det er andet album fra kvintetten Nezelhorns. Der er gået otte år siden den første kom. Den danske tenorsaxofonist Nana Pi og den svenske trombonist Petter Hängsel har skrevet musikken, der også spilles af norske Erik Kimestad på trompet og svenskerne Johannes Vaht på bas og Kristoffer Rostedt på trommer.


Nezelhorns spiller eksperimenterende jazz der står ovenpå 60’ernes Ornette Coleman og Don Cherry. Harmonisk frihed og abstraktion blandes ned i et godt swingende groove. Det er en fornøjelse at høre de tre blæsere sammen i strukturerede sammmenhænge, hvor der er skabt luft til frihed og afveje.


Åbningsnummeret med Vaht’s seje bas og Nana Pi’s vilde saxofon er forrygende. Titelnummeret lyder som et brassband der spiller Black Sabbath riffs, hvorefter trommeslageren overtager showet. Det er kendetegnende for Nezelhorns, der har et afvekslende og forfriskende take på jazz, der træder lidt ved siden af hovedvejen.

Nezelhorns

onsdag, juni 09, 2021

Eliot Cardinaux: A living past (The Bodily Press) >> Our Hearts as Thieves: What the wildflower witnessed (The Bodily Press)

 

Den amerikanske pianist og digter Eliot Cardinaux var i Europa, præ-corona i januar 2020, hvor han indspillede to albums, sammen med danske musikere. Bassisten Asger Thomsen som Cardinaux også spiller sammen med i trioen Magpie og altsaxofonisten Jonas Engel, er med på begge albums. 

På pladen i Eliot Cardinaux’ navn spiller Simon Forchhammer trommer. Her præsenteres vi for en række skævt vuggende jazznumre og nogle frie ekspressive stykker, hvor Eliot Cardinaux reciterer sine digte.


Our hearts as thieves er Cardinaux’ band, hvor Etienne Nillesen spiller på udvidet lilletromme. På dobbelt CD’en præsenteres vi for en indspilning fra legendariske The Loft i Köln. I denne free jazzens tyske katedral - der er en lille klub - er der rum for og til kvartettens free jazz. Jonas Engel supplerer altsaxen med klarinet og  modificeret p-trompet og Asger Thomsen tilføjer diverse lydobjekter til basspillet. Cardinaux tager udgangspunkt i digte af tyske Paul Celan, russiske Osip Mandelstam og syriske Adonis. Det er en massivt mentaliserende omgang, der sender lytteren mange steder hen undervejs.

The Bodily Press Bandcamp



tirsdag, juni 08, 2021

Bjarke Falgren: Origin (Falgren) CD/DL/stream

 

Det er vel omkring tyve år siden at jeg oplevede Bjarke Falgren for første gang på en scene. Det var selvfølgelig sammen med Hot'n'spicy hvor det var meget let, at blive glad når man oplevede dem. Gennem årene har han spillet som sideman i mange sammenhænge og for et par år siden lavede han den forrygende duoplade Postcard to self sammen med Sönke Meinen. Han har faktisk aldrig lavet en plade i eget navn.


Før nu.


Den hedder Origin - Oprindelse og pladecoveret, hvor han som barn sidder med violinen og kigger længselsfuldt ud i verden, indikerer så fint, hvor Bjarke kommer fra. Han har samlet musikere, som han er fortrolig med, omkring sig. Musikalsk kommer vi vidt omkring. Han har hentet inspiration i Sverige, Brasilien, Portugal, Afrika, Cuba, Paris og Næstved, hvor han kommer fra. 


Stemningen er god og behagelig hele vejen igennem albummet. Mens jeg lytter, kan jeg ikke lade være med at tænke, at det var godt at jeg inviterede Bjarke og violinen indenfor i stuen. Den gode stemning bliver hængende længe efter, det sidste strøg har forladt højtalerne.

Bjarke Falgren



mandag, juni 07, 2021

Hans Backenroth Q: Parker’s Mood (Prophone) >> Bohuslän Big Band: Chasin’ the bird (Prophone)

 

Den svenske bassist Hans Backenroth indskriver sig nu i rækken over jazzmusikere der har lavet et hyldestalbum til Charlie Parker aka. The Bird. Backenroths første store forbillede - og grunden til at han valgte bassen - Niels-Henning Ørsted Pedersen gjorde det eksempelvis i 1981 sammen med Archie Shepp på albummet Lookin’ at Bird. Selv om Backenroths plade er noget helt andet end NHØP’s, så har de det tilfælles at de ikke forsøger at lyde som en Charlie Parker plade. Backenroth holder sig ikke tilbage for, at sætte dagsordenen med det samme. Han starter ud med at spille introstykket til Au Privave på bassen, inden saxofonen får lov til at tage over.


Han er sammen med den ukueligt sikre Klas Lindquist på altsax og klarinet. Erik Söderlind spiller guitar og Karl-Henrik Ousbäck spiller trommer. De bevæger sig gennem Parker bagkataloget og spiller sikre hits fra mesteren himself; Moose The Mooche, Yardbird Suite etc. De spiller også jazzstandards som Lover Man og What is this thing called love, hvor Parker nyfortolkede dem så mesterligt. 


Det gør Hans Backenroths kvartet også med deres fortolkninger. Det er bebop extravaganza, spillet af musikere der har jazzen i blodet. 



Bohuslän Big Band vil også deltage i fejringen af den fuglede altsaxofonist, der ville være fyldt 100 år i 2020. Her er Klas Lindquist også inde over. Han er tidligere medlem af big bandet og arrangerede numrene til en turné i 2010, hvorfra der også er inkluderet nogle Peter Jensen arrangementer. Hot House er i et formidabelt arrangement lavet af Maria Schneider, da hun var 24 år. Bohuslän Big Band griber opgaven an på klassisk vis. 

Jeg er særligt glad for den fylde som blæsersektionen har. Det kan høres at der er fem af hver i sax, trompet og trombone sektionerne.

Hans Backenroth

Bohuslän Big Band

søndag, juni 06, 2021

Malthe Jepsen: Fluidity (Jaeger Community) CD/DL/stream

 

Malthe Jepsen: Fluidity (Jaeger Community) CD/DL/stream

Har jazzen brug for endnu et soloklaveralbum? Ja! Lige så meget som jazzen har brug for et triojazzalbum eller et med et Big band. Så længe der er musikalske historier at fortælle fra klaveret som vi ikke har hørt før, så vil jeg altid lytte. Det er i særdeleshed tilfældet med med unge Malthe Jepsen der debuterer med Fluidity.


Han danser graciøst på tangenterne og har tydeligvis drukket af jazzens melodiske overflow. Han tager den med ro og trækker vejret. Han lader de enkelte toner fortælle mere end det man umiddelbart hører. 


Det er flydende eller Fluidity som albummet passende hedder. Malthe Jepsen lader diskrete elektroniske effekter blende ind med klaveret. Enkelte gange går han mere radikalt til værks, som på Plains, hvor klaverets lyd “warper”. Da jeg ser på coveret at det er Kasper Staub der har produceret, så giver det god mening. Kasper Staub er på vej i samme retning på triopladen Isolation Tapes, der kom tidligere i år.


Malthe Jepsens debutplade er en seriøst god start på karrieren. Den fortjener en stor anbefaling.

Jager Community

fredag, juni 04, 2021

Hans Ulrik: In a sentimental mood (AMM) stream

Da saxofonisten Hans Ulrik debuterede på plade i 1988, blev den selvfølgelig både udgivet på CD og LP. Nu er tiden en anden - CD'en sælger ikke lige så godt som dengang Hans Ulrik grovhittede med Jazz and mambo i 1998. Hans Ulriks nyeste udgivelse In a sentimental mood er kun tilgængelig på streamingtjenesterne via Anders Mogensens label AMM. Det er også Anders Mogensen der sidder bag trommerne, Johnny Åman tager sig af bassen og Steen Rasmussen sidder ved pianoet. 


De spiller en blanding af originale kompositioner og personlige takes på nogle jazzstandards. Hans Ulrik har karrieren igennem balanceret fint mellem egne ting og suveræne fortolkninger.


Albummet åbner med Welcome, der er en nyfortolkning af Vær velkommen, herrens år. Det er mildest talt et genialt take, hvor Hans Ulrik spiller sopransaxofon. Senere på albummet dukker Se nu stiger solen, op med en sjælefyldt tenorsaxofon fra Hans Ulrik.


Kvartetten har et godt greb på stærke melodier som Michel Legrands You must believe in spring og The summer knows og Lennon/McCartney-klassikeren Norwegian Wood. Anders Mogensens dansende trommespil, Johnny Åmans rolige basspil og Steen Rasmussens smukke klaverspil giver Hans Ulrik et sikkert afsæt til, at bevæge sig rundt i kompositionernes melodiske univers. Hans Ulrik er stadig en af de helt store saxofonister på den danske jazzscene.

Hans Ulrik

 

torsdag, juni 03, 2021

Hasse Poulsen & Thomas Fryland: Dream A world (Das Kapital Records) CD/DL/stream

 

Den danske guitarist Hasse Poulsen har boet i Frankrig siden 1997, hvor han også i de seneste mange år har haft sit primære virke. Han bevæger sig oftest i den mere eksperimenterende del af jazzen, bla. med trioen Das Kapital. Nu har han vendt sig mod en lang række meget (som i meget) kendte melodier, som han spiller på akustisk guitar. Han gik i studiet en december dag i 2019 sammen med trompetisten Thomas Fryland og indspillede albummet.


Albummet er en slags omvendt provokation, når en musiker der er bedste kendt fra avantgarden spiller regulære hits uden, at file dem ned til ukendelighed. Bob Dylan’s The times they are a-changin’ og Oscar Peterson’s Hymn to freedom er velkendte hits fra 60’erne - ligesom John Lennon’s Imagine og Pink Floyd’s Another brick in The Wall er det fra 70’erne. Hasse Poulsen vælger at spille venlige fortolkninger af sange, der helt sikkert har en stor betydning for ham - men det er ikke forventelige fra en guitarist der gerne søger ud mod kanterne. Eller måske er det lige netop forventet, at han går den den uforventede vej.

Hasse Poulsen

tirsdag, juni 01, 2021

Bévort 3: On Fire (Pernille Bévort/Gateway) stream

 

Der er ikke så mange dikkedarer og krummelurer her. Det er direkte “in your face” triojazz spillet nerve og temperament. Tenorsaxofonisten Pernille Bévort tager den ikke med ro - hverken musikalsk eller udgivelsesmæssigt - det er hendes sjette udgivelse i løbet af de seneste 10 år.


Hun er denne gang sammen med bassisten Morten Ankarfeldt og trommeslageren Espen Laub von Lillijenskjold - og det er hendes show. Selvom det er direkte jazz, er der stadig en masse detaljer i musikken. Pernille Bévorts saxofontone har et fyldigt udtryk. Noget hun eksempelvis bruger i rolige numre som Theme for Ernie eller Who Leaves II.


Pernille Bévort er allerbedst, når pulsen er oppe som på åbningsnummeret Looze eller titelnummeret On Fire. Her er det også tydeligt at hun har to forrygende musikere omkring sig, der leverer et sikkert og overskudsfyldte groove. Den tørre og intime produktion klæder musikken godt. Pernille Bévort kører den trygt hjem på On Fire.

Pernille Bévort