søndag, november 13, 2005

NHØP mindes i bog
Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren er forfatterne bag en ny mindebog om alletiders største danske (jazz)musiker NHØP. De har talt med en række personer som stod NHØP nær på forskellig vis. De tre første interviews er med hans søskende, som ligeledes havde musikken tæt inde på livet lige fra starten. Herefter følger nogle af de første musikerkolleger. Ole Kock Hansen -som ret beset er NHØP's barndomsven og ikke kun kollega. Bent Axen som tog ham med i jazzgruppe 60. Alex Riel som han spillede utallige koncerter sammen med i 60'erne på Montmartre. Pladeselskabsdirektøren Nils Winther, som stod bag en nærmest endeløs række af udgivelser med NHØP i 70'erne. Oscar Peterson, som NHØP spillede med siden 1970, og skulle have været på turné med i år. Jonas Johansen, trommeslageren som endte med at blive fast medlem af NHØP efter, at flere var prøvet af.
Der er 18 interviews i den 232 sider smagfulde bog. Bogen er fyldt med billeder taget af Jan Persson, fotografen som fulgte NHØP trofast gennem alle årene. Bogen er en uomgængelig udgivelse for alle os jazzfreaks, men er også interessant for mange andre musikinteresserede.
Bogen udgives af Gyldendal og udkommer d. 14. november.

Sony udgiver samtidigt en dobbelt CD, kaldet Friends forever, som samler en lang række "hits" fra NHØP's karriere. Bla. indeholder den NHØP & Mulgrew Millers udgave af C Jam Blues, som hidtil kun har været tilgængelig på en promotion CD udgivet af Bang & Olufsen. Derudover er der selvfølgelig NHØP's udgaver af kendte danske sange. Et oplagt julegavehit, ligesom bogen.

Jamie Cullum kommer til Danmark
Den vildt populære engelske sanger Jamie Cullum kommer til Danmark i 2006. D. 29. januar spiller han i Vega i København, og dagen efter spiller han i Musikhuset i Århus.Han er lige nu repræsenteret på hitlister over hele verden med sit nye album, Catching tales. Hans højeste placering på den danske hitliste var en 14. plads i midten af oktober.
http://www.jamiecullum.com/gigs/

Japansk fansite om norsk jazz
Engang imellem lander man på de mest besynderlige sider på nettet. I den forgangne uge endte jeg på det japanske site Grinnigtroll.com. Siden beskæftiger sig næsten udelukkende med nyere norsk jazz -som feks. Jazzlands og Rune Grammofons kunstnere. Den er meget up to date, og det mest mærkelige er næsten at jeg ikke er stødt på nogen norske sites som virker så grundige. En skam at jeg ikke kan japansk. Men man kan da nyde billederne fra diverse koncerter i det japanske med bla. Tord Gustavsen Trio, Susanna & The Magical Orchestra og Supersilent.
www.grinningtroll.com

Between a smile and a tear på DVD
D. 6. december kommer Niels Lan Doky's film om Montmartre Between a smile and a tear på DVD. Berlingske's anmelder Kjeld Frandsen kaldte filmen "en meget smuk skildring af et møde mellem syv musikere, der alle har noget på hjerte."

Jazzhitlister
Jazz og den sædvanlige salgshitlister er ikke daglig kost. Lige nu er folk som Jamie Cullum og Michael Bublé repræsenteret på diverse pophitlister. Tidligere i år opnåede Tord Gustavsen Trio en førsteplads på den norske hitliste.
Men jazzen har også sine egne hitlister.
Her er tre eksempler.

Billboard
I denne uge er Diana Krall's nysudgivne juleplade strøget ind som nr. 1 på Billboard Jazz hitliste. Det efterlader en lille tanke hos mig: "Hvem køber dog juleplader allerede nu?".
http://www.billboard.com/bbcom/charts/chart_display.jsp?g=Albums&f=Top+Jazz

HMV Japan
Heldigvis har den japanske udgave af internetshoppen HMV en engelsksproget version, og på deres salgsliste er Krall på en andenplads. Nr. 1 er the pianowonderkid Hiromi.
http://www.hmv.co.jp/bestsellers/index.asp?category=1&genre=800&style=0

Musikmarkt Tyskland
Den tyske jazz hitliste fra Musikmarkt (pladeindustriens) bliver opdateret en gang om måneden. På den seneste fra oktober er Cullum helt i top, efterfulgt af en anden fra jazzens yderste grænser Lizz Wright.
http://www.musikmarkt.de/content/charts/jazzcharts.php3

Ingen kommentarer: