mandag, februar 22, 2016

August Rosenbaum: Rhizome (Hiatus) LP

August Rosenbaum har valgt at gå i en anden retning, end hans debut-plade Beholder og den efterfølgende trioplade indikerede. Her kunne en karriere som en ny og håbefuld ung dansk jazzpianist med inspiration fra Keith Jarrett være startet. Det gjorde den ikke. Rosenbaum var i samme periode også begyndt at dykke ned i avantgarden. Sammen med saxofonisten Lars Greve og legenden Sven-Åke Johansson lavede han i 2013 den bemærkelsesværdige avantgardeplade All Romantic. 

Rosenbaum og Greve havde også en trio sammen med trommeslageren Mads Forsby - der bevægede sig omkring en fri avantgardistisk æstetik. Siden har Forsby under navnet Illdjin og Greve med albummet Breidablick lavet nogle bemærkelsesværdige soloalbums, hvor elektroniske klange og farver blandes med organisk materiale.
August Rosenbaums nye album Rhizome er en fortsættelse af det udtryk. Det er moderne avantgarde, der bryder med faste forestillinger om avantgardens utilgængelighed. 

Rosenbaum samarbejder med electronicamusikeren Mike Sheridan og førnævnte Forsby og Greve på albummet. Musikken er bygget op over en periode, hvor Rosenbaum har spillet på Sónar, Copenhagen Jazzhouse og Statens Museum for Kunst. At musikken er indspillet live og efterfølgende redigeret giver musikken en lyttemæssig tekstur med både glatte og ru overflader. Rosenbaum er først og fremmest pianist, hvilket bliver meget tydeligt på side 2 skæringen Weave. Her skaber de andre musikere klangflader som Rosenbaum lader pianoet spille ovenpå. Det er både fascinerende og omvekslende. Greve og Forsby stikker også deres veludviklede kunstneriske snuder frem undervejs og viser hvem de er. Forsby er godt fremme på titelnummeret Rhizome. Greve træder i karakter hen mod slutningen af Weave. 

Rhizome er musik der befinder sig i slægtskab med Nils Frahm og The Necks. Avantgarde, improvisation og electronica er grundlaget for en afvekslende og smuk plade. Jeg kaldte i 2013 forgængeren Heights for et af årets jazzhøjdepunkter. Denne gang udbygger jeg og kalder Rhizome for et af årets musikalske højdepunkter. Pladen er udgivet på vinyl af det lille selskab Hiatus. Udgivelsen er meget veludført.

Ingen kommentarer: