søndag, maj 16, 2021

De 10 bedste bøger om dansk jazz - udvalgt af Jazznyt.com

 

Siden jazzen kom til Danmark for 100 år siden er der skrevet adskillige bøger om jazz. Den første, C.E. Bundesens Jazz kom i 1929. Der er siden kommet mange bøger med særligt fokus på den amerikanske jazz og jazzens historie. Her er Erik Wiedemanns Jazz og Jazzfolk fra 1958 i særklasse. Desuden findes der en lang række billedbøger, digte og artikelsamlinger. Oftest handler det om amerikansk jazz og foregår i årene omkring 60’erne


Jeg har valgt at holde mit fokus på bøger om dansk jazz og jazzmusikere. De handler overvejende om noget der er sket for ret længe siden. Det skyldes ikke uvilje mode ny dansk jazz fra min side. Der findes desværre ikke noget om nyere dansk jazz i bogform. Derfor har jeg til sidst lavet en liste over 10 bøger der burde skrives om dansk jazz.


De fleste bøger kan findes antikvarisk eller på biblioteket. God fornøjelse - og brug gerne kommetarsporet til at tilføje dem som du synes mangler.







1. Politikens Jazzleksikon

Politiken 1953-2003


Det var her jeg startede. Min første jazzbog var leksikonet fra 1986. Den er gennemtrawlet utallige gange for oplysninger. Det var fjerde version af leksikonet der kom første gang i 1953. Den første havde kun havde få opslag om danske jazzmusikere. Det ændrede sig løbende i 1962 og 1969. I 1969 var der bla. en diskografi over danske jazzplader. I 1986, hvor Kjeld Frandsen stod i spidsen som redaktør, valgte man at samle de danske musikere til sidst. Over 42 sider kom man fra Niels Abild til færøske Brandur Øssursson. Den seneste kom i 2003 - og mon ikke det bliver det sidste leksikon i den udformning, hvor man i dag har internettet til at finde meget af det som står i et leksikon.

Jeg er dog så old school, at jeg stadig holder meget af disse leksika, hvor ekstremt vidende forfattere har skrevet biografierne. I 2003 udgaven - som Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren stod i spidsen for - er der 28 sider om dansk jazz fra 1950-2003. Der er 66 sider med danske biografier fra Emmanuel Abdul-Rahim til Erik Ørum von Spreckelsen.






2. Jazz i Danmark - i tyverne, trediverne og fyrrerne 1-3 

Erik Wiedemann

Gyldendal 1982


Doktordisputatsen der i 3 dele inklusiv dokumentation og musikeksempler på kassettebånd, graver dybt i de tidlige år i den danske jazz. Fra pionererne over guldalder jazzen til beboppens ankomst til Danmark og en ny æra for dansk jazz. Erik Wiedemann er omhyggelig og tilbundsgående. Det er en af den slags bøger der blæser dig omkuld med et overflødighedshorn af vild viden, om alt det du ikke vidste du skulle vide. En af de store og uomgængelige udgivelser om dansk jazz, der trods en alder på fyrre år stadig holder.













3. Jazz i Danmark 1950-2010

Olav Harsløf & Finn Slumstrup

Politiken 2011


Opfølgeren til Erik Wiedemanns doktordisputats Jazz I Danmark - der fortsætter hvor han slap. Den skal selvfølgelig med på listen over de 10 bedste bøger om dansk jazz. Det er særligt kapitlerne om 70’erne (af Jens Jørn Gjedsted), 80’erne (af Christian Munch Hansen) og 90’erne (af Ole Matthiessen) der får bogen til at shine. Her mødes indsigt, formidling og kærlighed til emnet på fineste vis.

Det er i øvrigt noget af den eneste der findes i bogform om nyere dansk jazz - altså om den danske jazz fra de seneste 50 år.












4. Montmartre - Jazzhuset i St. Regnegade 19, KBHVN K 1959-1976

Frank Büchmann-Møller & Henrik Wolsgaard-Iversen

Jazzsign & Syddansk Universitetsforlag 2008


Montmartre er en legende i dansk jazzliv med historier så mange, at ingen kommer op på siden af spillestedet, der i første inkarnation eksisterede i St. Regnegade i årene fra 1959-1976. Hvordan indfanger man den historie? Hvordan bliver det interessant for dem, der aldrig har sat sin fod på stedet, men gerne vil komme tættere på sjælen. Der er så mange myter, anekdoter og løgnehistorier, der er farvet af, at Montmartre også var et værtshus hvor alkoholiske drikke blev flittigt udskænket - og ikke mindst indtaget. Hukommelsen har det med at blive selektiv på sin egen underfundige måde, når de første pilsnere er drukket.

Bogen er skrevet af Henrik Wolsgaard-Iversen og Frank Büchmann-Møller. Det er en jætte-indsats, de har bedrevet. De har talt med gamle medarbejdere, musikere og andet godtfolk der havde sin gang på stedet. Wolsgaard-Iversen har bla. skrevet musikerportrætterne af de amerikanske musikere, der om nogen var med til at gøre stedet berømt. Büchmann-Møller har skrevet den kronologiske gennemgang af historien, der aldrig bliver kedelig. Bogen er spækket med sjove anekdoter. Den er et mesterværk!



5. Jazz i Reprisen

Jens Jørn Gjedsted

Her & Nu 2016


Jens Jørn Gjedsted fortæller historien om hvordan en række koncerter i biografteatret Reprisen i Holte, under navnet Jazz i Reprisen satte nogle dybe fodspor i den danske musikhistories støv. 

Der blev afholdt 100 koncerter i perioden 1967 til 1970 i en københavnsk forstad, hvor musikerne ikke fik nogen hyre, til gengæld blev de rige på oplevelser. Her kunne man opleve markante personligheder der i de følgende år, var med til at påvirke jazzens udvikling i Danmark. Fra Pierre Dørge til Carsten Meinert.

Den gamle MM redaktør og DR medarbejder, Jens Jørn Gjedsted beretter levende som førstehåndsvidne de mange spændende historier.










6. Cool Scandinavians 

Morten Windelev & Anders Peter Andreasen

Nyt Nordisk Forlag 2008


Hvis du hører til den særlige type af mennesker der bliver erotisk opstemt af at kigge på pladecovers - og hvis det skal være dansk og jazz, så bliver det ikke frækkere end det her.

Pladesamleren og DJ’en Anders Peter Andreasen aka. Soul Anders/DJ Wunderbaum har sammen med Morten Windelev lavet en billedbog med samtlige(!) danske jazz pladers covers i perioden 1950-1970 (minus swing, trad. og underholdningsmusik). Pladerne er ikke lette at finde eller købe, med mindre du har mange penge. Her kan du lade drømmene flyve afsted - mens du lytter til Sahib Shihab & The Danish Radio Jazz Group på Spotify.











7. NHØP

Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren

Gyldendal 2005


Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren har talt med en række personer som stod NHØP nær på forskellig vis. De tre første interviews er med hans søskende, som ligeledes havde musikken tæt inde på livet lige fra starten. Herefter følger nogle af de første musikerkolleger. Ole Kock Hansen. Bent Axen som tog ham med i jazzgruppe 60. Alex Riel som han spillede utallige koncerter sammen med i 60'erne på Montmartre. Pladeselskabsdirektøren Nils Winther, som stod bag en nærmest endeløs række af udgivelser med NHØP i 70'erne. Oscar Peterson, som NHØP spillede med siden 1970, og skulle have været på turné med samme år som han døde. Jonas Johansen, trommeslageren som endte med at blive fast medlem af NHØP efter, at flere var prøvet af.

Bogen er fyldt med billeder taget af Jan Persson, fotografen som fulgte NHØP trofast gennem alle årene. Bogen er en uomgængelig udgivelse for alle NHØP-fans.






8. Alex Riel Manden bag trommerne

Hans Barfod

Saxart 2010


Han sad bag trommerne på Montmartre i 60'erne, hvor Dexter og Webster var blandt kongerne. Ved mange af koncerterne spillede han sammen med NHØP og Kenny Drew. Sidstnævnte brød sig ikke om Riel, hvilket Riel i bogen ikke skjuler var gengældt. Bill Evans spillede han sammen med flere gange. Han spillede både med Savage Rose, Sebastian, symfoniorkester, Cirkus Revyen, Riel/Mikkelborg Kvintetten, V8 etc. Den tidligere Jazz Special redaktør Hans Barfod kommer tæt på legenden.














9. Jesper Thilo Man ska’ ku’ se komikken

Erik Moseholm

L&R Fakta 2000


Kombinationen af Erik Moseholm, der har skrevet og saxofonisten Jesper Thilo der fortæller om sit musikalske liv, er blevet til en særdeles underholdende og morsom bog. Thilo har det allerbedst i den jazz, hvor det swinger. Han har spillet klassisk og underholdningsmusik. Han har spillet med radioens big band og via Arnvid Meyer spillede han med en lang række af de amerikanske jazzkoryfæer. Det er her, hvor bogen er på toppen. Thilo har en god hukommelse og sans for de sjove anekdoter. 

“I en jamsession med saxofonisterne Paul Gonsalves og Dexter Gordon synes Don Byas, at han faldt lidt igennem og insisterede på at spille NØGEN! 

“I wanna play naked”, råbte han og begyndte at tage skjorten af. Det lykkedes ham også, hvorefter en venlig person forhindrede ham i at gennemføre forehavendet 100%

Det er nu ærgerligt, for så havde historien været bedre.

Men der er altid nogen, der skal ødelægge det, når der endelig er ved at ske noget!”





10. Right out of Kansas City

Cim Meyer

Stunt 2008


Jazz Special redaktøren Cim Meyer har skrevet bogen om sin far, Arnvid Meyer. Han var muligvis ingen gudsbenådet trompetist, men havde nogle fænomenale evner som organisator, kontaktskaber og ikke mindst øre for hvad der holdte rent musikalsk. Ude i landet og i København var der bud efter orkestret med gode danske jazzmusikere. Ofte havde de op gennem 60'erne en gæstemusiker med; Don Byas, Benny Carter, Harry Sweets Edison, Coleman Hawkins, Brew Moore, Charlie Shavers og selvfølgelig Ben Webster. Bogen er et fantastisk dokument over en periode dansk jazz, der har sat sig dybe spor. Den inkluderer 5 CD’er og en enkelt DVD.









10 bøger om dansk jazz der endnu ikke er lavet

  1. Debut Records
  2. Biografier: Palle Mikkelborg, Marilyn Mazur, John Tchicai, Kresten Osgood, Jakob Bro
  3. ILK, Loco, Sunship, Barefoot, Mandagsklubben, Klub Primi, Mayhem - vildskaben i dansk jazz
  4. Free jazz i Danmark 1962-2022 - 60 år!
  5. Jazzstævner - Vallekilde, Summer Session, Brandbjerg
  6. Jazz i provinsen
  7. Stunt Records 1983-2023 - fyrre år!
  8. Dengang jazzen kom på konservatorium
  9. Danske jazzudgivelser gennem hundrede år 1924-2024 - fra lak til Spotify
  10. Danmarks Radio og jazzen

Ingen kommentarer: