tirsdag, november 08, 2022

Ditte Rønn: Angli Avantgarden (Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum) LP

 

Da den herningensiske tekstilfabrikant Aage Damgaard havde skjortefabrikken Angli i 50’erne og 60’erne inviterede han kunstnere forbi på ophold. Mest kendt er perioden med den italienske avantgardist Piero Manzoni. Men også danske kunstnerne som Paul Gadegaard, Sven Dalsgaard, Svend Wiig-Hansen, Robert Jacobsen og Carl-Henning Pedersen kom forbi og satte deres præg. Aage Damgaard var visionær som få og turde tage chancer. Han var bla. med til, at starte Herning Højskole og skabte restauranterne A Hereford Beefstouw. 

Han var også optaget af sine medarbejdere, syerskerne på fabrikken. Her indgik kunst som en vigtig del af arbejdsmiljøet. Paul Gadegaard udsmykkede den første fabrik i festlige farver og kubistiske former. Musik skulle der også til. Der blev spillet Miles Davis ud af højtalerne på fabrikken. Det har komponisten Ditte Rønn forholdt sig til på albummet Angli Avantgarden. Hun har tidligere skabt musikalske værker til Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i Herning - og da hun har en fortid i jazzen, lægger det hende ikke fjernt, at komme med et bud på en jazzet fortolkning af Aage Damgaard og Angli Avantgarden.

Hun har samlet en original kvartet til indspilningen af musikken. Jesper Bodilsen på bas, Peter Rosendal på klaver, Rhodes og flugabone, Lis Wessberg på trombone og Anders Holm på trommer. Musikken er en hyldest til Aage Damgaards tanker og visioner. Ditte Rønn har ladet sig inspirere af symaskiner, vævemaskiner, den støjende lydkulisse, højskoleånd etc. Helt konkret dukker lyden af symaskiner op undervejs. Anders Holm sidder helt fremme på beatet med swing og præcision. Bodilsen holder sammen på materialet. Rosendal og Wessberg væver fantasifuldt.

Musikken er delt op i 6 dele. Jeg hører den gryende start, nysgerrigheden, ilden, iværksætteriet, vildskaben og til sidst en opløftet afklarethed. Ditte Rønn kommer godt ned i materialet og mulighederne. Hun har med Angli Avantgarden lavet en forrygende hyldest til et forrygende og inspirerende menneske.

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum

Ingen kommentarer: