tirsdag, oktober 31, 2023

Ø - Martin Fabricius, Pernille Ebert, Magnus Mikkelsen: Lav Sol (Martin Fabricius/Zack's Music) digital

 

En vibrafonist fra jazzen, en klassisk blokfløjtenist og en musiker med funk baggrund der spiller på Fender Rhodes. Det lyder som indledningen på en vittighed. Det er det ikke! Og musikken er ingenlunde en joke.

Vibrafonisten Martin Fabricius, som jeg ofte og med rette har rost her på bloggen er gået sammen med blokfløjtenisten Pernille Ebert - der udover den klassiske musik også har rødder i slovakiske musiktraditioner og Magnus Mikkelsen på Fender Rhodes.

Musikken er en behagelig kompagnon. Martin Fabricius’ erfaringer med filmscores spiller en stor rolle. Han er god til at bygge smukke let melankolske stemningsfyldte melodier der omfavner lytteren og vil os det bedste. 

Ebert supplerer blokfløjten med den store beroligende slovakiske hyrdefløjte Fujara. Jeg har aldrig hørt en instrument kombination som den trioen indeholder. Det fungerer overraskende godt. Rhodes og vibrafon er begge instrumenter med lang efterklang og de klæder hinanden sammen med Eberts træinstrumenter der har har en mere tør lyd. 

Trioen kalder sig Ø - og kan med rette ses som en ferie Ø, et fristed i det store uoverskuelige overflow af musik der vælter ud i vores hoveder.

Ø

Jakob Buchanan & Aarhus Jazz Orchestra: Song & Wind (Our Recordings) CD/digital

 

Det er imponerende hvordan Aarhus Jazz Orchestra kan blive ved med at overraske. Indenfor kort tid er der landet to nye plader hos mig, hvor big bandet medvirker. 

På den her, er det med en gammel kending i Aarhus Jazz Orchestra sammenhæng. Han har selv været fast trompetist i orkestret. Nu er  han aktuel med tredje plade sammen med Aarhus Jazz Orchestra. Den første, Requiem fra 2015 gav jeg Jakob Buchanan årets Jazznytpris for. 

Song & Wind bliver fremført af Jakob Buchanan på trompet, Marilyn Mazur på percussion, big bandet og Københavns Drengekor under ledelse af Carsten Seyer Hansen. Musikken er en hyldest til naturens fire elementer. 

Vi bringes godt og meget dynamisk gennem mange forskellige stemninger. Kor, percussion, trompet og big band indtager forskellige roller og taler sammen. Det er et storladent stykke big band musik. Det grænser på mange måder op til den klassiske musik. 

Song & Wind er yderst vellykket og sætter en høj standard. I øvrigt er det dejligt at høre Buchanans trompet så meget som det er tilfældet på pladen. Måske han en dag igen får lyst til at lave jazz i en mindre sammenhæng, hvor hans smukke trompettone får endnu mere plads.

Jakob Buchanan

Teitur & Aarhus Jazz Orchestra: Songs from a social distance (Stunt) LP/CD/digital

 

Det er ikke en periode jeg ser tilbage på med glæde. Som musikelsker var jeg lige pludselig afskåret fra noget af det vigtigste mit liv. At kunne gå til koncerter. Nu er det 3 1/2 år siden at pandemien startede og vendte op og ned på alt. Det er der allerede kommet flere musikalske værker ud af det. 

Færøske Teitur har lavet Songs from a social distance sammen med Aarhus Jazz Orchestra.  Roy Frierich har skrevet teksterne, der har en filosoferende tilgang med en god portion humor. Særligt er et nummer som I touched My face i særklasse. Det handler om at man rører ansigtet og intet andet. Mundbind, virusforskrækkelse etc. Det kommer lige pludselig meget tæt på. Eller hvad med nummeret om at man skal indtaste sit password til Gmail. Inderligt ligegyldigt og pisseirriterende. 

Teitur har skrevet musikken og har haft en intention om at udfordre big band genren, hvilket han løser til fulde. Det er Teitur som man kender ham og så er der lagt et ekstra lag  jazzet skønhed på. Aarhus Jazz Orchestra gør det igen!

Bandcamp



tirsdag, oktober 24, 2023

Danish Music Awards Jazz 2023 - de nominerede

 

Det er uden tvivl et af årets meget imødesete øjeblikke for jazzbloggeren. Offentliggørelsen af listen over de nominerede til Danish Music Awards Jazz. Jeg har flere gange i de seneste år, været uenig i nomineringerne. Det er vel ikke så underligt når man selv hører det meste danske jazz og skriver om meget af den. Så har jeg selvfølgelig en holdning til sådan en liste. I år er det måske den vildeste og bedste nomineringsliste nogensinde! Og jeg har altså ikke i siddet i akademiet i år.

De nominerede er en god blanding af nogle der har fået prisen før og flere helt nye i denne sammenhæng. Kenneth Dahl Knudsens projekt for Swinging Europe med Liberty Orchestra er en god overraskelse blandt de nominerede til årets plade. Ikke fordi at den ikke fortjener det. Simpelthen fordi det er projekt der har fået alt for lidt opmærksomhed i forhold til den høje kvalitet.

At Kosmos Trio er nomineret i kategorien Årets nye jazznavn er en stor selvfølgelighed. Det pudsige er at to tredjedele af trioen, brødrene Harald og Gustav Hagelskjær også er medlem af en anden trio der er nomineret til selvsamme pris, nemlig Mass med saxofonisten Lasse Damsgaard.

De udvalgte plader er udkommet mellem sommeren 2022 og sommeren 2023. Når jeg udvælger årets plader her på bloggen følger jeg kalenderåret. Det er med stor glæde at jeg kan konstatere at fire af de ti, jeg valgte sidste år er med; Kalaha, Anne Efternøler, SVIN og Jakob Bro. 

Aarhus Jazz Orchestra er både nomineret for udgivelsen med Kalaha og den med Karmen Rõivassepp. Cecilie Strange er nomineret sammen med Tingo og for sin egen plade. Anja Jacobsen konkurrerer mod sig selv i Årets plade kategorien som medlem af Selvhenter og for sit eget projekt Frk. Jacobsen. Det meget aktive pladeselskab April Records er nomineret hele elleve gange og mangler kun at være repræsenteret i to kategorier ellers er de med hele vejen rundt. Mon ikke de bliver skuffet, hvis ikke de vinder en kategori eller to. Der er også de to Morten’er der er nomineret. Schantz og Haxholm, der begge har lavet et par af årets virkeligt fede plader. 

Blandt vokalisterne er det intet mindre end mine favoritter Nana Rashid, Hilal Kaya, Karmen Rõivassepp og den nye crooner-charmør Emil Otto der er nomineret. At Marcela Lucatelli har sneget sig med, er kun fedt og vidner om en stor spændvidde og diversitet blandt de nominerede. En anden sanger der også er nomineret, bare ikke i vokal-kategorien - er svenske Claes Jansson der sammen med Christina von Bülow er nomineret i to kategorier for den skønne plade Det regnar i min stad.

Sidste år var festen for første gang uden for København - til gengæld foregik det i den største sal - Musikhuset i Aarhus - nogensinde - det er også der at billederne er fra. Det har givet arrangørerne JazzDanmark blod på tanden, så i år foregår det i Store Vega. Måske ses vi? Jeg er klar til årets bedste jazzfest.








Årets Jazzudgivelse:

Jakob Bro / Joe Lovano - Once Around the Room (A Tribute to Paul Motian) (ECM Records)

Frk. Jacobsen - I HAVEN (Eget Værelse)

Claes Janson & Christina Von Bülow - Det regnar i min stad (Stunt Records)

Kalaha + Hilal Kaya with Aarhus Jazz Orchestra - Tutku (April Records)

Mads La Cour’s Almugi - Stout (WhyPlayJazz)

Liberty Orchestra - Liberty Orchestra #1 (KDK Music)

Mikkel Ploug Group feat. Mark Turner - Nocturnes (Stunt Records)

Morten Schantz Trio - Passenger (April Records)

Selvhenter - MESMERIZER (Hands in the Dark)

Cecilie Strange - Beyond (April Records)


Årets Jazzkomponist:

Richard Andersson NOR feat. Hilmar Jensson - Undo (Hobby Horse Records)

Morten Haxholm - Aether (Zack’s MUSIC)

Claes Janson & Christina Von Bülow - Det regnar i min stad (Stunt Records)

Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra - Ambivalence (Jæger Community)

Cecilie Strange - Beyond (April Records)


Årets Eksperimenterende Udgivelse:

Anne Efternøler & Lige Børn - Anne Efternøler & Lige Børn (Hobby Horse Records)

Lueenas - Lueenas (Barkhausen Recordings)

Henrik Olsson - Hand of Benediction II (Barefoot Records)

Selvhenter - MESMERIZER (Hands in the Dark)

SVIN - Introducing SVIN (Tonzonen Records)


Årets Vokaljazzudgivelse:

Kalaha + Hilal Kaya with Aarhus Jazz Orchestra - Tutku (April Records)

Marcela Lucatelli / Lars Pilgaard / Anders Vestergaard - Necromancy (Abstract Tits Records)

Emil Otto - Ain’t Love a Beautiful Thing (HQ Rec)

Nana Rashid - Music for Betty (April Records)

Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra - Ambivalence (Jæger Community)


Årets Nye Jazznavn:

Kaisa - Circuits (OKTOsounds)

Kosmos Trio - Brev til en ven (April Records)

Mass - shitpigeon (Selvudgivet)

Nana Rashid - Music for Betty (April Records)

TINGO - Kvartetten fra Verdens Ende (GO Danish Folk Music)


Årets Single:

Kalaha - Sara Banderole (April Records)

Kiosk - Paloma (Gateway Music)

Morten Schantz Trio - C U (April Records)

Sunbörn - Dancing in the dusk (Tramp Records)

Tigeroak - Living and Living (April Records)


Årets Tværæstetiske Udgivelse:

Pernille Bévort - Småt Brændbart (Gateway Music)


Ragnhild May - Institutional Critique for Kindergarten (Polychrome / Tabakalera)


Aske Zidore & Anders Lauge Meldgaard - Sange fra i dag (Anyines / År & Dag)

tirsdag, oktober 17, 2023

Matthew Halsall: An ever changing view (Gondwana) LP/CD/DL/stream

Den britiske trompetist Matthew Halsall er blevet mere og mere populær i de senere år. Ikke på en eksplosiv hit-måde. Det er på en stille og langsomt groende måde. Noget der også kendetegner hans musik. Han er aktuel med sit tiende album på 15 år. Han blander jazz, electronica, verdensmusik og det spirituelle på en indtagende måde. 


Det gør han på smukkeste vis på det nye album, hvor han udover trompet også spiller på diverse percussion, bla. nogle specielt fremstillede gonger. Alice Roberts spiller harpe på det meste af pladen. Hvor man kunne frygte at det ville blive luftig omgang eventyrlig alfe-jazz, så har Matthew Halsall styr på virkemidlerne. Han blander sommerfuglene og blomsterne med andre dyr og planter. Det er eventyrlig og nutidig organisk jazz, der kun kan være med til, at gøre Matthew Halsall mere populær.

https://matthewhalsall.bandcamp.com