lørdag, januar 22, 2005

Jazznyhed

Thelonious Monk skrev i 1933 en skolestil om aviser. Hvis du gerne vil læse den, kan du købe originalen på auktion. Søndag d. 20. februar afholder auktionshuset Guernsey's Legends of Jazz auktion i Jazz at Lincoln Center's Allen Room. Et af de absolutte topnumre må være en altsaxofon fra 1947, en King Super 20, som tilfældigvis var lavet specielt til Charlie Parker, med Parkers navn indgraveret. Gerry Mulligan, John Coltrane og Benny Goodman er andre legender du kan komme nærmere ved at købe deres instrumenter. Du kan se mere om auktionen ::HER:: Monk's skolestil starter iøvrigt sådan her: "Everyone should read good newspapers because it is educational, not with scandals and crimes but good educational facts." Du kan læse mere om auktionen ::HER::
Jazzpladeanmeldelser er ikke noget der så ofte finder vej frem til avisernes spalter. men så er det jo godt at vi har nettet.
Politiken er en af de få dagblade overhovedet som anmelder jazzplader, du kan finde et udpluk af deres anmeldelser ::HER::
De norske og svenske avisers websites har ofte mange pladeanmeldelser, også med jazz, og endda en del danske kunstnere. prøv f.eks. Svenska Dagbladet ::HER:: SvD giver Dahl/Andersen/Heral's seneste CD 6 ud af 6 stjerner.
Dagens Nyheters pladeanmeldelser (skivrecensioner) finder du ::HER:: De skriver bl.a. om Brötzmann/Friis Nielsen/Uuskyla's seneste CD: "Mycket av den sträva kraften på "Medicina" beror dock på Fries Nielsens elbasspel. Det gurglar och river, ibland så att man knappt hör tonerna utan egentligen bara rörelsen och luften som flyttas. Paradoxalt nog med tanke på musikstilen är det precis så Prince alltid har velat att basen ska låta."
På norske VG's site er der imponerende mange anmeldelser ::HER:: Dog er de fleste af dem popanmeldelser, men de giver da Cæcilie Nordby's Paris/london 4 ud af 6 stjerner.
På en anden norsk avis' site Aftenposten ::HER:: kan man f.eks. se at Ulf Wakenius' Forever you har fået 6 ud af 6 stjerner og at Jan Erik Kongshaug ikke bare studietekniker for ECM records, men rent faktisk også har udgivet en plade, All these years, som får 6 ud af 6 stjerner. Han spiller iøvrigt guitar.
Danske Gaffa har Ivan Rod, som deres faste anmelder af jazzmusik. Han har det seneste år givet folk som Anita Baker, Keith Jarrett, John Abercrombie, GinmanBlachmanDahl og Michel Camilo topkarakterer.
DR Jazz ::HER:: skal have ros for at priorotere den danske jazz højt i sin anmeldersektion, hvor det er folk som Kresten Osgood, Fredrik Lundin og Ictus der får topkarakterer.
Det var nok med tipsene i denne uge. jeg fortsætter i næste uge, hvor jeg vil sætte fokus på de amerikanske anmeldersites.

Ingen kommentarer: