søndag, december 18, 2005


Hvordan lugter jazz?
Det er i hvert fald ikke af sure ølsjatter og overfyldte askebægre når Karsten Kjems Quintet går på Jazzhousescenen d. 21. jan. De har duftkunstneren Joel Leonard med på scenen. Kvintetten tager udgangspunkt i Art Blakey Messengers lyd fra 60’erne, og Joel Leonard vil understøtte musikken med sin dufte. Hvis et nummer er fra sydamerika, vil duftene bære præg heraf. Inden koncerten vil stedet blive imprægneret med Leonards dufte, og koncerten er af gode grunde røgfri.Orkestret består udover Karsten Kjems på trommer, af Kasper Villaume på piano, Bob Rockwell på saxofon, Hendrik Jørgensen på trompet og Jacob Thors på bas.
www.kjems.com
www.joelleonard.com

NHØP Hyldes i Tivolis Koncertsal
D. 31 januar afholdes der mindekoncert for Niels-Henning Ørsted Pedersen i Tivolis Koncertsal, og bliver dermed en af hovedbegivenhederne under Vinterjazz 2006. Koncerten bliver en rejse i NHØPs musikalske univers, og vil være ledsaget af video-hilsner fra en række internationale jazzmusikere, bl.a. Oscar Peterson, Phil Woods m.fl. Disse udsagn vises på storskærm mellem de enkelte musikalske liveindslag, som byder på en eksklusiv perlerække af internationale jazzkapaciteter i form af guitaristerne Ulf Wakenius og Philip Catherine, pianisterne Mulgrew Miller og Tania Maria, trommeslagerne Alvin Queen, Al "Tootie" Heath og Bill Stewart. Ligeledes vil saxofonisten Chris Potter kunne opleves i forbindelse med en allstar-gruppe under ledelse af bassisten Chris Minh Doky, som altid har haft NHØP som sit store forbillede. Også NHØP's barndomsven Ole Kock Hansen er blandt de danske medvirkende, derudover vil Palle Mikkelborg, Marilyn Mazur, Kim Sjøgren, Cæcilie Norby, Alex Riel, Søs Fenger, Jesper Lundgaard, Jonas Johansen samt DR's Big Band kunne opleves. Den svenske sangerinde Lisa Nilsson er vært for koncerten og hun vil også bidrage musikalsk i løbet aftenen. Koncerten bliver til i samarbejde mellem Copenhagen Jazz Festival og DR, der også optager koncerten til både P2 og DR2.


The Danish Jazz link session
Søndag d. 29. januar invaderes Amager Bio af danske jazzmusikere i et omfang, som næppe er set mage før. Steffen Damsgaard fra Havnsø Jazzparadis har taget initiativ til dette arrangement for musikere og koncertarrangører. Musikerne præsenterer sig med showcases fra 4 scener. Stilmæssigt spændes der bredt. Her er nogle af kunstnerne som man kan høre: Jacob Fischer, Ben Besiakow/Christina von Bülow, Simon Spang-Hansen Rainbow Spirit, Thullabandullaband, Maiken Ingvordsen Trio, Nulle & Verdensorkesteret, Leonardo Pedersens Jazzkapel, Lars Winther Trio, Mais Uma, Helle Henning Kvintet, Jens Winther European Quintet, Thomas Clausen Brazilian Quintet, Peter Rosendal Trio, Thomas Fryland and the Ellingtonians, JazzKamikaze, Morten Schantz Segment, Claus Waidtløw Group, Martin Lutz Group og The End 2.0. Der vil også blive præsenteret flere bluesbands.
Man behøver dog ikke at være koncertarrangør for at komme, da der er også adgang for almindeligt publikum.
www.jazzparadis.dk

Jazz på svenska
Titlen på den bedst kendte svenske jazzplade med Jan Johansson. Men nu også et jazzsite af høj kvalitet. Markus Axelsson har lavet en ”dagbog” over de plader han køber. Den er interessant, fordi manden har noget på hjerte, han skriver personligt om pladerne. Der er ingen tvivl om at hans kommentarer er kompetente og brugbare. Hvordan måles det bedst? Det er vel når man får lyst til at købe nogle af pladerne han skriver om. Desuden indeholder den Top5 lister fra flere svenske musikere, bla. Fabian Kallerdahl. Interview med Fredrik Nordstrøm og Jonas Kullhammar etc.
www.jazzpasvenska.se

Mr. Taste fylder 75 år
Trommeslageren alias Ed Thigpen fejrer sin 75 års fødselsdag på Jazzhouse d. 28. dec. med Ed Thigpen Rhythm Features og Jam session. Hans karriere har bragt mange højdepunkter, hvor medlemskabet af Oscar Peterson Trio er det mest kendte. Men inden da havde spillet med Cootie Williams, Dinah Washington, Lennie Tristano, Johnny Hodges og Bud Powell. Efter han forlod Peterson Trioen i midten af 60’erne kom han med i Ella Fitzgeralds band. I 1972 slog han sig ned i København, hvor han siden har undervist mange danske trommeslagere. I de senere år har han lavet plader for Stunt, hvor den seneste Scantet #1 er fra 2004.
www.edthigpen.com

Nyt fra Paul Motian

Paul Motian har en ny plade ude i januar på ECM. Den er selvfølgelig ekstra interessant med danske ører, da vores egen Jakob Bro er med på guitar. Derudover består bandet bla. Chris Cheek og Tony Malaby på sax. Pladen hedder Garden of eden.

Rigmor Gustaffson hylder Michel Legrand
Sidst vi hørte fra Rigmor Gustafsson var på pladen Close to you, hvor hun hyldede Dionne Warwicks samarbejde med Burt Bacharach. Sange som de fleste kan nynne med på. Endnu en gang har hun valgt en mester ud i nynnebare melodier, franskmanden Michel Legrand. Blandt Legrands melodier fnder vi What are you doing for the rest of your life og You must believe in spring. Pladen er også en tilbagevenden til samarbejdet med Nils Landgren. Pladen hedder On my way to you og udgives af ACT Records.
www.rigmorgustafsson.com

The Bad Plus til Danmark og Sverige
Intet mindre end 6 koncerter bliver det til i Sverige og 2 i Danmark til marts –på Jazzhouse og Train (med Bugpowder som support), når jazzbandet som i den grad kan skille vandene, The Bad Plus kommer til Skandinavien. Senest udgav de Suspicious activity, hvor de lidt atypisk kun har et covernummer med på pladen. Det er så til gengæld en af de mere aparte, nemlig Vangelis' Chariots of fire. Men The Bad Plus er ikke bange for at gøre noget der er lidt anderledes. I øvrigt kan du læse om Kresten Osgoods møde med bandet til en koncert i New Jersey, hvor hovednavnet var Ornette Coleman, på Dansk jazzforbunds site:

http://dansk.jazz.dk/page.asp?mnID=6102&l=1
og The Bad Plus har også et stykke om deres møde med legenden –Coleman ikke Osgood på deres weblog:
http://thebadplus.typepad.com/dothemath/
www.thebadplus.com

Ingen kommentarer: