lørdag, februar 10, 2007

De uddannede og de udannede
Rytmisk Musik Konservatorium har lige udsendt to plader, de ene er med lærere og den anden er med elever. Den ene er med et cover med guldtryk og den anden er i et cover lavet af genbrugspap. Så kan du selv prøve at gætte hvis plade der er med guldtryk.
Lærerbandet Spoiled Child består af rektor og saxofonist Henrik Sveidahl, bassist Jens Skou Olsen, pianist Nikolaj Hess og trommeslager Jonas Johansen. De har lavet en plade, hvor de har tilladt sig den frihed at eksperimentere. Det har vist alle gjort før, og specielt Hess og Johansen har altid bevæget sig meget rundt i det musikalske jazzlandskab. På nummeret Wake up! Go home! spiller de frit for alle pengene og nummeret er også krediteret tre af dem -minus Sveidahl, der heller ikke er med.
Men! pladen er ikke en freejazz plade, det er tværtimod fire musikere der prøver sig selv og hinanden af. Pladen sluttes af med nummeret Water/ECM country og jeps, det er ECM land, en fin og enkel ballade, med elegant sax, klaver og bas, men rytmen klares af et programmeret knasende spinkelt click beat, som man kender det fra feks. Thomas Knak.
Som helhed har de lavet en plade der på fantastisk vis indfanger mange nutidige tendenser og samtidig stritter i alle mulige retninger. Ret godt gået, når pladen som helhed faktisk fremstår som en helstøbt plade.
Den anden plade fra Rytmekons er med Ultraktement, der inkluderer over 30 musikere, der alle har det tilfælles, at de går på Rytmisk Musikkonservatorium. I dagene 29. til 31. august 2005 indspillede de denne plade. Søren Kjærgaard og Kresten Osgood stod i spidsen med kompostioner og arrangementer. Kjærgaard og Osgoods Ikscheltaschel havde haft Ultraktement med på scenen, da de åbnede Roskilde Festivalen. Pladen er et eksempel på, hvad der sker når man udfordrer 30 af landets mest talentfulde musikere. Der er ingen rød tråd, men det er vel heller ikke meningen med en sådan plade. Et fornøjeligt højdepunkt er orkesterets udgave af Olesen-Olesen sangen På Eik Skaløes Plads, hvor sangen starter sådan her: "Står her på Eik Skaløes Plads- Inde fra Konservatoriet lyder velfriseret jazz." Det er nok det eneste Konseravtoriets Stororkester ikke spiller. Der er også blevet plads til Lou Reed sangen Sunday morning, Kermit's It's not easy being green, en Koral af Bach og Come sunday af Ellington.

Abdullah Ibrahim på højskole

Pianisten og bandlederen Martin Lutz har med sin Martin Lutz Group fundet en niche indenfor dansk jazz. Han er meget betaget af den sydafrikanske pianist Abdullah Ibrahim, men får alligevel musikken til at fremstå meget nordisk i lyden og stemningen. Den nye plade Where are the trumpets er ingen undtagelse og dog! Martin Lutz har hyret den herboende italienske Paolo Russo som producer og bandoneonspiller på pladen og det er et klogt træk. Titelnummeret Where are the trumpets, Mr. Ibrahim er nærmest som en opskrift på Martin Lutz's musik. Der er parløbet mellem altsaxofonisten Jacob Rose og tenorsaxofonisten Mads Ole er en vigtig del, mens Lutz's melodisk percussive piano hele tiden ligger lige under saxlaget. Den efterfølgende sprælske Mango tango lyder det mere af Balkan end af Argentina, men det gør jo heller ikke noget. Martin Lutz har en stor svaghed for ballader. Han magter flere sider af de stille melodier, både det svulstige og følelsesmættede, som på Lazy sunday gospel og det nøgne og enkle som på Farewell Niels, en duo mellem Russo og Lutz, der afslutter pladen.
Martin Lutz: www.martinlutzgroup.dk
My Space: www.myspace.com/martinlutzgroup

Hammond.no
Steinar Nickelsen, en mand der er indehaver af sitet www.hammond.no, er ganske rigigt gættet både nordmand og indehaver af et hammondorgel. Nu er han også manden bag en debutplade som danske Calibrated Records udsender. Den indeholder klassisk orgeljazz. Nickelsen lavede pladen sidste år i New York, hvor han havde inviteret den unge norske guitarist Lage Lund, der forsøger at skabe sig en karriere i New York, hvor han allerede har fået fødderne indenfor hos folk som David Sanchez og Seamus Blake. Desuden er den amerikanske trommeslager Ari Hoenig, der allerede har skabt sig en karriere i New York, og som fast mand i Bojan Z's trio.
Hvis kendskabet til orgeljazz begrænser sig til Ibrahim Electric og souljazz, er det godt at lytte til Nickelsen Trios plade Mis en bouteille à New York. Fordi det her er en helt anden type orgeljazz. Nickelsen har ikke travlt og spiller mere i stil med klassisk jazz. Steinar Nickelsen bor i København, og spiller i flere både norske og danske bands.
Steinar Nickelsen: www.hammond.no

Snart fed tirsdag
Mardi Gras er den 20. feb, den store fest hvor New Orleans går fuldstændigt amok i fed musik og muligt andet fedt. En måned senere fra d. 17. marts er der New Orleans fest i Esbjerg, hvor det bla. bliver muligt at høre nogle af New Orleans musikkens absolutte konger, Dirty Dozen Brass Band.
Sangerinden Michelle Shocked har valgt at fejre Mardi Gras med sangen Hardcore Hornography, som man kan downloade gratis fra hendes site.
Harry Connick Jr. har lige udsendt pladen Oh My Nola, hans hyldest til the Crescent City. Den er allerede en uge efter udgivelsen strøget direkte til tops på Billboards Top Jazz Chart. Pladen indeholder bla. Working in a coalmine, won't you come home, Bill Bailey og Jambalaya.
Esbjerg New Orleans Fest: www.enof.dk
Michelle Shocked: www.michelleshocked.com
Harry Connick Jr.: www.hconnickjr.com