mandag, oktober 05, 2015

Niels Overgård: 2000 blogindlæg (Jazznyt.com) streaming

Jeg vil starte denne anmeldelse med en beklagelse. Jeg beklager den let afsporede og svært nepotistiske tone. Måske bliver det bare sådan, når skribenten der skal anmeldes er så flagrende og selvsmagende.

Den danske blog Jazznyt med Niels Overgård som eneste skribent, startede for 11½ år siden med at skrive smånyheder fra jazzens verden. Det opdagede jazzmusikere rundt omkring. Så sendte de deres plader til Niels Overgård i håb om at han anmeldte pladen. Da han er en pladesamler af den mere ekstreme slags, passede det ham fint. Til tider har han endda været besat af tanken om at eje alle danske jazzplader der nogensinde er blevet udgivet. Så det var egentlig en fin overenskomst. Han skrev nogle ord om pladen og fik den til evig arv og eje. Da vinylen pressede på i 2014 gav Overgård efter for yndlingsmediet. Han startede nabobloggen jazzogvinyl.blogspot.dk hvor der kun anmeldes vinylplader. 

Fra sofaen i Herning har han skrevet 2000 indlæg der kun har handlet om jazz. Han lytter med et åbent sind og jazzede ører. Efterfølgende sender han overvejende gode vibes afsted mod det danske jazzmiljø. Han skriver om belgisk noise, københavnsk hammondjazz, århusiansk big bandjazz, polsk avantgarde og alt det andet. Det er til enhver tid den danske jazz der er allernærmest hjertet. 

Han har opfundet en jazzpris JAZZNYTPRISEN, som han giver til jazzmusikere, der med stærk kunstnerisk integritet er med til at udvikle og udbrede jazzen. Han har været på det klassiske jazzstævne på Vallekilde Højskole og fået nogle af sine største jazzoplevelser der. Han har været i Holland, Tyskland og skal senere på måneden til Finland i jazzens tjeneste. Han har været til hundredevis af jazzkoncerter og interessen er ikke blevet mindre. 

Han er vel det tætteste man kan komme på langt fra den nyligt afdøde, mangeårige anmelder på Politiken Boris Rabinowitsch - der havde ry af at være en uplettet anmelder der ikke hang ud med jazzmusikerne efter koncerterne. Niels Overgård arrangerer jazzkoncerter på Fermaten i Herning, han er venner med flere hundrede jazzmusikere på Facebook. Han har en næsten leflende stil, hvor han kun vil skrive om den gode jazz - og den er der meget af i hans verden. Niels Overgårds eksplorerende og rodede skrivestil er både en frapperende og besættende oplevelse. Det er en meget anbefalelsesværdig blog. 

Ingen kommentarer: