søndag, juni 11, 2017

Kira Skov/Maria Faust: In The Beginning (Stunt)

Pladen skulle være udkommet samme dag som det blev offentliggjort, at bassisten Nicolai Munch Hansen var død i en alder af 39 år. Ud over at han spillede bas på pladen, så var han også Kira Skovs mand og far til deres fælles børn. Pladeudgivelsen blev selvfølgelig udsat. Selv om der nu er lidt afstand til dødsfaldet, så er det svært at ignorere, når man hører pladen In the Beginning.

Pladen er et samarbejde mellem estiske Maria Faust og Kira Skov. Lige siden jeg hørte Maria Faust første gang for 10 år siden, har jeg været fan. Hun kom til Danmark med en klassisk skoling i bagagen og blev hurtigt indfanget af jazzen. Ikke mindst den friere og eksperimenterende del af jazzen. Den har været det primære omdrejningspunkt, indtil hun lavede Sacrum Facere der udkom i 2014. Her hyldede hun hjemlandets musik og fik siden to DMA Jazz priser for pladen. På den aktuelle pladen er Skov og Faust taget til Estland for at indspille musikken i en nedlagt kirke. Stemningen fra kirkerummet er indvævet i musikken. Der er en hypnotisk og sakral stemning. Sammen med et 6 mand stort estisk kor, fire blæsere, bassist og trommeslager har Kira Skov og Maria Faust lavet et album der stråler som en sol ind i et mørkt og støvet kirkerum. 

De fleste af pladens numre er skrevet af Kira Skov. På Poetry is free synger hun: “Poetry is free/ But my tongue is tied/ And so are the strings of my mind/ Now I lost the will to speak/ And my eyes are dry/ Life is short and then we die/ I forgot something/ In Estonian fields of grey/ And I lost something/ In a world far away/ Arise arise in me/ My heart, a tender prey/ In this dark land to stray.” Nicolai Munch Hansens bas er roligt understøttende under hele nummeret, hvor Kira Skovs stemme modent gløder og skaber et af mange højdepunkter på pladen.

Faust og Skov har søgt tilbage mod det tabte og det glemte. Smerte, savn og tro gennemsyrer musikken der blev til under en fælles rejse til Estlands sydlige grænseområder. De blander estisk musik, klassisk, jazz og indierock. In the beginning er uanset genre et af de absolut stærkeste albums jeg har hørt i år. 

Bonusinfo:
Hele pladen genopføres i DR Koncerthusets Studie 2, med fuld besætning, under Copenhagen Jazz Festival, d. 8. juli.

Ingen kommentarer: