lørdag, juni 17, 2017

Marc Levin Ensemble: Songs Dances and Prayers (Centrifuga) LP

De entusiastiske vinylarkæologer fra Centrifuga har atter lavet lækkerbisken til pladespilleren. Efter sidste års forbilledlige genudgivelse af Tom Prehn pladen, har de atter fundet en godte frem til genudgivelse. Den blev oprindeligt udgivet i 1973 i få eksemplarer som privat udgivelse og har siden været tæt på uopdrivelig. Amerikaneren Marc Levin lavede i 1967 freejazzpladen The Dragon Suite sammen med Bill Dixon. Han boede i New York og var en del af den jazzscene, der konstant eksperimenterede med former og udtryk. Denne plade har han lavet kort før han flytter til Danmark og begynder at arbejde som psykolog. I Danmark fortsætter han med at spille musik, men i et omfang, hvor det kun er få der opdager ham.

På Songs Dances and Prayers har han samlet et band i den allerbedste 70’er ånd. Det at være til stede og være i et med mangt og meget, var en styrke. Det er hippiejazz med inspiration fra østen og kreditering af sangerinden Jay Claytons nyfødte barn. Pladen åbner med Bala Krishna på sitar, han havde bl.a. spillet med Miles Davis. Sitaren farver musikken og skaber en stemning med østlig mystik. Marc Levin er kendt som freejazzmusiker. Denne plade efterlader et indtryk af en nysgerrig jazzmusiker med et åbent sind, hvis store styrke er at samle et musikalsk kollektiv og få dem til at skabe god og spændende musik.

To cellister, den klassisk skolede Tom Moore og Calo Scott, der havde spillet med Levin gennem flere år er sammen med saxofonisten Brian Ross, som Levin fandt under et træ i Central Park. De suppleres af Frank Clayton på bas, der egentlig skulle have spillet trommer, men da den oprindelige bassist meldte forfald, trådte Clayton til, da han allerede have spillet bas med gruppen. I stedet blev det Billy Hart på trommer. Desuden medvirker Jay Clayton på vokal.

Samlet er Songs Dances and Prayers er et fantastisk tidstypisk dokument fra en nysgerrig og søgende tid. Det interessante er at tiden ikke er løbet fra musikken. Den tidligere P8 Jazz vært og nuværende TV-meterolog og søn af Don Cherry, Christian Cherry har skrevet nogle gode og indsigtsfulde linernotes.

Ingen kommentarer: