onsdag, april 22, 2020

Jazz på dansk: den yndigste rose (Gateway) CD/DL/stream

Det er som de tre musketerer, hvor D'Artagnan kom med lidt senere. I det her tilfælde er D'Artagnan, saxofonisten Michael Olsen, der først var med på anden plade. Jazz på Dansk har lavet 3 plader siden 2011. Altid med hjertet forrest i kampen for danske sange og salmer. Ædelt og nobelt - tilsat lidt elegant frækhed har de serveret melodier, der sidder dybt i folkesjælen - fratræk venligst nationalistiske fordomme og klichéer fra denne sætning.

I historien om de tre musketerer var der også kvinder med. Særligt en tog opmærksomheden. Skurken Milady, der endte med at blive henrettet. I det aktuelle Jazz på dansk eventyr er der også kommet kvinder med - og de kommer gudskelov ud af mødet, med livet i behold. 

Sinne Eeg er med på tre numre. Nu er jord og himmel stille er Martin Brørups danske tekst fra 1941, der er skrevet til CM Bellmans melodi til Fredmans Sång nr. 64 - det er en aftensang, der oprindeligt er skrevet til spejdebevægelsen. En af den slags sange, hvor vi mentalt og socialt rykker tættere sammen. Når Sinne Eeg synger den, er det med lige dele tristesse og håb. Jazzfraseringerne er rykket i baggrunden. Sinne Eeg synger enkelt og meningsfuldt. Omkranset af en kvartet der understøtter og giver ordene endnu mere mening.

Den norske sangerinde Torhild Ostad er med på et par sange, hvor den norske folkemelodi Den yndigste rose har givet titlen til albummet.

Ovenover det hele svæver kvartetten med Martin Schack på piano, Morten Ramsbøl på bas, Michael Olsen på saxofon og Morten Lund på trommer. De spiller, om muligt, stærkere end nogensinde. For at vende tilbage til De Tre Musketerer og D'Artagnan. Så er det gennem sammenholdet og evnen til at "kæmpe" med og for hinanden at de står stærkt. Gode danske (og lidt norske) sange og salmer hjælpes godt ud i verden af de fire musikere. Tak - og hermed en stor anbefaling.

Ingen kommentarer: