torsdag, februar 25, 2021

Björn Ingelstam and his Quartet: The start of something big (Björn Ingelstam) CD/DL/stream

 

For seks år siden debuterede den svenske trompetist Björn Ingelstam - iøvrigt som den første - på Fiol Records med en 10 tommer vinyl og selvskrevne numre. Dengang var Ingelstam en del af den unge jazzscene i København og spillede på pladen sammen med danskerne Mathias Petri på bas og Andreas Svendsen på trommer samt svenskeren Calle Brickman på klaver. Siden har Ingelstam boet i New York City og suget inspiration og andet jazzet til sig i det store æble.


Sidste år i maj var han tre dage i studiet i København. Det var sammen med de samme tre musikere som for seks år siden. Denne gang er det blevet til et helt album på lidt over en time. Det er en blanding af standards og egne numre. Udgangspunktet er den klassiske jazz, hvor Wynton Marsalis, Clifford Brown, Donald Byrd og andre store trompetister er forbilleder. Björn Ingelstam spiller med selvtillid og overskud og en smittende lethed i tonen. Det er jazz der swinger så det sprøjter. De fire musikere får det bedste frem i hinanden.


Som andre jazztrompetister før ham, lige fra Chet Baker til danske Peter Marott, kan Björn Ingelstam også synge, hvilket han bl.a. gør på klassikeren My Foolish Heart, Ray Charles nummeret Roll with my baby og pladens afslutningsnummer, Bob Dylan’s Don’t Think Twice. En god afslutning på meget veloplagt album.

https://bjorningelstam.bandcamp.com/album/the-start-of-something-big

onsdag, februar 24, 2021

B-Bike-Sun-Tree: EP (B-Bike-Sun-Tree) stream

 

En-to-tre-så-spiller-vi. Trioen med det pudseløjerlige navn B-Bike-Sun-Tree gør det så enkelt og ligefremt. På EP'en som er indspillet for et par år siden, er Jonas Due (trompet), Lasse Mørck (bas) og Daniel Sommer (trommer) sammen om, at spille en omgang tight swingjazz.


Det er glad og udadvendt jazz, der kan minde om noget af det samme som Snorre Kirk dyrker. Her er det om muligt skåret endnu mere ind til benet. Det er tre skarpe jazzmusikere der lader glæde og kærlighed flyde ud af højtalerne.

B-Bike-Sun-Tree på Facebook

tirsdag, februar 23, 2021

Henrik Sørensen: Triologic II - Live from Odeon (Henrik Sørensen/Gateway) stream

 

Det er 11 år siden, at jeg anmeldte den første plade med improviseret kirkeorgel spillet af Henrik Sørensen. Siden er det blevet et par stykker mere med kirkeorgel - jeg har dog ikke anmeldt den seneste plade, Organum Momentum V, som Sørensen udsendte juli sidste år. Henrik Sørensen er også jazzpianist udover at være organist.


Nu har han lavet en trioplade, Triologic II, der som titlen antyder er nr. 2. Den første kom i 1997. Henrik Sørensen har beholdt bassisten Peter Hansen og ny mand i trioen er Trommeslageren Karsten Bagge.


Henrik Sørensen er af klassiske triojazzskole, hvilket også er en af grundene til, at jeg ikke kan lade være med at skrive om udgivelsen. Mit hjerte banker hårdt for den slags jazz. Det er den dynamiske, lyriske og melodiske triojazz, der er rundet af eksempelvis Bill Evans og Chick Corea. Sangbare linjer der støttes af en backing, der ikke er bange for at swinge og give den lidt ekstra oven i hatten - med et følsomt touch.

Pladen åbner med Stella by Starlight og lukker med Autumn Leaves. I mellem de velkendte standards spiller de egne kompostioner, der passer ind i standards-stilen. En dejlig velspillet udgivelse.

Soundcloud

mandag, februar 22, 2021

Jakob Bro: Uma Elmo (ECM) LP/CD/DL/stream

 

Pladen indvarsler et nyt kapitel i Jakob Bros karriere. Han er blevet far - heraf navnet på pladen, der er taget fra mellemnavnene på hans to børn. Han har lavet en plade sammen med to musikere som han ikke har indspillet med før. 

Jakob Bro gik studiet i Schweiz i slutningen af august 2020 sammen med den norske trompetist Arve Henriksen, den spanske trommeslager Jorge Rossy og den 77 årige ECM boss og producer Manfred Eicher. 


Udvalget af kompositioner trækker mange tråde rundt i Jakob Bros karriere, til musikere han har samarbejdet med eller til tidligere perioder i karrieren. Det er ikke en revolutionerende Jakob Bro plade. Det er en plade, der stille og roligt lader nye stemninger og klange sive ind i Jakob Bros musikalske univers.


Arve Henriksen har i snart tyve år utrætteligt lavet soloplader, der på alle måder har flyttet forestillingerne om soloplader fra jazztrompetister. Han bruger effekter, vokal gennem trompeten og andet. Det er der skruet ned for, når han er sammen med Bro. Henriksen bevarer alligevel sin personlige tone meget tydeligt, som på To Stanko, hyldesten til den polske trompetist Tomasz Stanko, hvor Henriksens bløde, svævende og organiske tone og klang på trompeten bærer trioen gennem nummeret.


Den spanske trommeslager Jorge Rossy, der er mest kendt for sideman-tjansen i Brad Mehldaus trio er ikke ulig Paul Motian, der mere end nogen anden musiker har sat spor i Jakob Bros musik. Rossy er ikke med som efterligner. Han er med som Rossy der underspillende bevæger sig elastisk rundt i musikken.


Jakob Bro skaber med sit diskrete guitarspil nogle mesterlige klangflader, store tæpper med knopper og farver der understøtter, bygger op og lader musikken svæve.


Uma Elmo er med sine referencer til Motian, Stanko og kvartetten Beautiful Day som Bro var en del af, både noget kendt og samtidig noget nyt. Der er ikke muligt at spore nogen form for stagnation i Bros karriere. Der er nærmere tale om en meditativ kulmination.

Jakob Bro

fredag, februar 19, 2021

Peter Jensen, Morten Büchert & DR Big Band: Light Through Leaves (ILK) LP/DL/stream

Lyset der slipper gennem bladene. De der ukuelige stråler, der ikke kan holdes tilbage. På samme måde sker det med Carl Nielsens musik, der udspringer af folkemusikken og siden blev grundfæstet i den klassiske musik. Carl Nielsens musik stråler igennem på den nye udgivelse med DR Big Band, hvor Peter Jensen og Morten Büchert har skabt et nyt værk ud fra en gennemgang af Carl Nielsens seks symfonier med afsæt i samples og lydfragmenter.


De har ikke lavet et jazzet arrangement af kendte temaer fra symfonierne. De går i stedet rundt om Carl Nielsens musik og rekontekstualiserer den. De lader tonale tomrum og pauser i Carl Nielsens musik udfyldes af nye kompositioner. DR Big Bandet leverer musikken som Peter Jensen har komponeret og efterfølgende, sammen med Morten Büchert har bearbejdet.


Det er den tredje udgivelse hvor Peter Jensen bruger musik fra DR Big Band til, at skabe et nyt selvstændigt værk på plade. Det er både modigt og afsindigt vellykket. Carl Nielsens musik og DR Big Band bringes ind i nutiden.


I anledning af 150-året for Carl Nielsens fødsel i 2015 blev Peter Jensen bedt om at skabe en hyldest til Carl Nielsen for DR Big Band. Der blev også indspillet nogle mere straighte arrangementer af Carl Nielsen, hvoraf to af dem, Sænk kun dit hoved, du blomst og Underlige aftenlufte er udgivet som singler på streaming-tjenesterne.

ILK Music


torsdag, februar 18, 2021

Bear Garden: Sunshine Fruit (Bolero) LP/CD/DL/stream

 

Den svenske saxofonist Martin Wiréns alter ego er Bear Garden. Han er aktuel med EP’en Sunshine Fruit der samler en række singler der er kommet i de seneste måneder på streaming-tjenesterne. Det er full-blown-over-the-top jazz med perlende poptoner, som eks. på Electric Butterfly. Nummeret New Kid lyder nærmere som et mash up mellem et blaxploitation soundtrack og et afro-band.


Han har samlet seks blæsere i det 11 mand store orkester, der bla. tæller folk som Per Texas Johansson og Calle Stenman. De giver lige præcis den fylde og tyngde, der bærer Bear Garden direkte ind i mit hjerte med berusende pop og melodi. Hvorfor er svenskerne bare så gode til det?

Bear Garden

torsdag, februar 11, 2021

Legacy+>> Femi Kuti: Stop the hate (Partisan Records) >> Made Kuti: For(e)ward (Partisan Records)

 

Under den rammende overskrift Legacy+ udkommer dette dobbeltalbum, der indeholder to selvstændige udgivelser fra henholdsvis Fela Kuti’s søn og sønnesøn. Sønnen Femi Kuti var i mange år med i faderens bands og siden kom sønnesønnen Made Kuti med i Femi’s forskellige bands. 


Da de gik og arbejdede på hver deres album opstod idéen om at samle dem til en udgivelse på pladeselskabet Partisan Records, der også står for udgivelse af afdøde Fela Kuti’s værker. 


Femi Kuti har lavet et album der er direkte inspireret af faderen Fela’s udadvendte afrobeat. Det er både festligt og alvorligt. “If government no fit do their job, Make them comot for there…Make them give us electricity, Make them repair all the roads, Made them give us good health care, Make them give us clean water to drink…” som Femi synger på Pa Pa Pa. Der er stadig en masse at kæmpe for og Femi gør det på smukkeste vis I ånden fra faderen.



Made Kuti spiller selv alle instrumenter på albummet For(e)ward. Han har ligesom farfaren Fela gået på Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London. Stilen er direkte og progressiv afrobeat med et tydeligt politisk sigte. Der er stadig en masse at kæmpe for i Nigeria (og andre steder i verden), som her i spoken word stykket i nummeret Different Places, hvor Made Kuti refererer til farfarens musikalske kamp i 70’erne og siger at der stadig er meget at kæmpe for:

Zombie, ITT, Yellow Fever, CBB

These songs were talking about his present

Not what was to be

We must now understand just how scary it is

That we are facing the same problems from the 70s

And think for ourselves how hard we must work collectively

To be free”

Partisan Records

onsdag, februar 10, 2021

Jens Jefsen: Music between gigs (Gateway) CD/DL/stream

 

Sidste år, kort efter den stor nedlukning, var den meningen at basveteranen Jens Jefsen skulle spille koncert med trioen med Uffe Steen på guitar og Alex Riel på trommer. Anledningen var et ønske fra Jazzselskabet Aarhus, der havde ført trioen sammen omkring en nyfortolkning af Jens Jefsen Trio-albummet Interaction fra 1991. Det blev som bekendt aldrig til noget. Nu er koncerten  flyttet til april i år.


Under nedlukningen har Jens Jefsen lavet albummet Music between gigs - musikken mellem koncerterne. Han har lavet albummet i hjemmet i Åbyhøj. Det er ikke første gang han gør det. Så corona eller ej. Det her er lyden af en ustoppelige bassist, der bliver ved med at have noget på hjerte.


Han er også modig. Han har valgt at spille to meget forskellige generationshymner. John Lennon’s Imagine og Nirvana’s Smells like teen spirit. De er med til at vise noget af Jens Jefsens styrke. Han går uimponeret ind i musikken og gør dem til sine egne. Han er tro mod melodierne. Han spiller melodien på bassen - og føjer gennem arrangementerne nye geniale detaljer til de kendte sange.


Det er gennemgående for albummet, at Jefsen spiller melodien på bassen og ellers bevæger sig frit og ubundet rundt i musikkens verden. Undervejs får han besøg af gæstemusikere, som Uffe Steen på guitar eller Lasse Høj Jacobsen på violin. Jens Jefsen er inspirerende. Han står ikke stille. Han er undersøgende og nysgerrig. Det kan coronanedlukninger og pensionistalder ikke stå i vejen for.

Jens Jefsen

tirsdag, februar 09, 2021

Müntzing/Wikström/Callesen: Ping Pong Punktum (ILK) bog+kassettebånd

 

Der var engang før iPad’en fandtes, hvor godnathistorieoplæsningen blev truet af kassettebåndsbøgerne. Det var små bøger med tilhørerende kassettebånd med eventyr. Her blev historierne læst op på båndet, hvilket godt kunne være lidt mere spændende end moders oplæsninger.


Herman Müntzing og Qarin Wikström har lavet lydledsagelse til Jan Oksbøl Callesens billeder med udgivelsen Ping Pong Punktum, der er en bog med tilhørende kassettebånd. Müntzing og Wikström er begge erfarne lydkunstnere, der benytter sig af diverse maskiner, elektronik, effekter og vokal. De har skabt abstrakt dadaistisk lydværk, hvor klangflader, støj og stemmer blandes og mødes. 


Der er lavet 12 billeder, der kan betragtes sammen med lyden. Ligesom med kassettebåndseventyrerne, kommer der er en lyd, når man skal bladre til et nyt værk. Det er godt tænkt af de tre, at lave lydkunst med tilhørende billeder, som man meditativt betragter mens lydene fører hjernen rundt i et, til tider noget dystert univers, hvor der også er sprækker med lys. 

Den kan både købes med kassettebånd og med et kassettebåndslignende USB-stik.

Ping Pong Punktum

mandag, februar 08, 2021

Randi Pontoppidan & Thomas Buckner: Voicescapes (Chant Records) LP/DL/stream

 

De fleste mennesker har den. Stemmen. Vi snakker, vrøvler, synger, råber og meget andet med stemmen. De lyde som vi former med stemmen bruger vi til at kommunikere med andre mennesker. Der kommer ord ud af vores mund.


Stemmen kan også bruges på andre måder. Det er danske Randi Pontoppidan et lysende eksempel på. Hun eksperimenterer med stemmens muligheder og går veje der ikke er betrådt af mange før hende. Hun har udgivelsesmæssigt været meget aktiv indenfor de sidst par år, bla. sammen med Christian Rønn.


Denne gang er hun sammen med den amerikanske vokalkunstner Thomas Bruckner. Han var i Danmark, hvor han optrådte i Mandagsklubben. Kresten Osgood førte dem sammen og de var på bølgelængde med det samme. Da Buckner atter kom til København og Mandagsklubben, var der booket tid i John Fomsgaards studie på Møn, et par dage efter. Det er et møde mellem to stærke vokalekvilibrister. Buckner er barytonsanger og kommer bla. med 40 års samarbejde med Art Ensemble of Chicago legenden Roscoe Mitchell. 


På Voicescapes går de langt og kommer vidt omkring. Pontoppidan bruger elektroniske effekter og udvider stemmereservatet betragteligt. Buckner og Pontoppidan er lige så umage et par som de er skabt for hinanden. Det er en af de helt unikke plader, der står tilbage og efterlader stor respekt. Er du til eksperimenterende musik? Så behøver du ikke at tøve. Lyt!

Bandcamp

tirsdag, februar 02, 2021

Maria McTurk & Torben Kjærs Kvintet: Tour de L’amour (Gateway) CD/DL/stream

 

Hånden passerer det strategisk placerede askebæger, lige ved siden af rattet i den hvide Volvo Amazon. Den søger over mod autoradioen, hvor FM båndet sørger for skønne toner, der strømmer ud af den lille højttaler. Det er en af Steen Franckers sange, der er i radioen: “…når der først er en stemning som i Cartlands romaner. Hvad kan en pige så ønske sig mere? Jo, giv mig en mand med lidt hjerne…giv mig en mand der forstår…..” Den blå himmel gennemskæres af den hvide streg fra en jetjager. Jeg er havnet i et parallel univers.


Selvfølgelig er det min fantasi der løber af med mig. Jeg synes dog alligevel at det lyder som om vi befinder i slutningen af 60’erne. Det er en nær fortid, hvor der hersker en poetisk og til tider melankolsk lethed i musikken.


Sangerinden Maria McTurk har sammen med Torben Kjærs Kvintet, for tredje gang lavet en plade med Steen Franckers tekster og melodier. Sangene kredser om parforhold og kærlighed fra et kvindeligt udgangspunkt. Maria McTurk synger med en ubekymret og sensuel stemme. Det bakkes op af pianisten Torben Kjærs veloplagte akkompagnement. Kvintetten rummer musikere der glider suverænt ind i musikken, der trækker mere på jazz end på de foregående udgivelser. Det er forunderligt vellykket.

Nå, men jeg skal afsted i Amazonen…

Gateway

mandag, februar 01, 2021

Niels Munk: Fantasilaboratoriet (Jaeger Community) LP/DL/stream

 

Den unge nordjyske trompetist Niels Munk debuterer med en plade, der sætter et tydeligt aftryk på den danske jazzscene. Med habile sidemen som I Think You’re Awesomes frontmand og bassist Jens Mikkel og Athletic Progressions trommeslager Jonatan Jull Ludvigsen samt Dan Hjorth Jensen på piano er der lagt en kunstnerisk bund der kan få musikken til, at lyde som hvis Christian Scott kom fra Nordjylland.


Christian Scott referencen er selvfølgelig kun lidt beskrivende for det som Niels Munk har gang i. Der er referencer til hip hoppens beats i Jonathan Jull Ludvigsens trommespil, ganske som man kender det fra Athletic Progression. Der er store, luftige og rolige flader, der kan lede tankerne på Kenny Wheeler eller Jakob Buchanan - som eksempelvis på pladens næsten kvarterlange hovednummer The Beginning/Laboratory Blues, hvor Jull Ludvigsen tager stik hjem i en vild trommesolo. På samme måde er der også givet plads til Jens Mikkel (der spiller el-bas) og en bassolo undervejs på pladen. Det sker på B-sidens åbningsnummer Song for July, hvor Niels Munk spiller med dæmper på trompeten. Her mødes Dan Hjorth Jensen og Jens Mikkel i en fænomenal musikalsk dialog.


Pladen afsluttes med balladen Alt hvad jeg har gjort, hvor Karmen Röivassepp på dansk synger Olga Ravns tekst fra digtet Den Hvide Rose. En flot afslutning på et perfekt album. Fantasilaboratoriet kan meget vel gå hen og blive årets jazzdebut, når 2021 gøres op. Pladen fremstår gennembearbejdet og original. Jeg er imponeret og mest af alt, så har jeg lyttet og lyttet og hentet noget hver eneste gang.

Jaeger Community