søndag, juni 27, 2004

JAZZNYT UGE 27 2004

Pianisten Søren Møller indspillede i efteråret et par koncerter på Copenhagen Jazzhouse. Det er nu blevet til en CD, som udkommer d. 30. juni. Søren Møller spiller op sammen med bassisten Morten Ramsbøl og trommeslageren Karsten Bagge. Dagen før koncerterne på Copenhagen Jazzhouse i efteråret spillede han på Fermaten i Herning, og i anmeldelsen fra Herning Folkeblad kunne man bl.a. læse følgende: "All or nothing at all, Let there be love og Cheek to cheek er alle gode gamle standards som jeg har et kært forhold til. Søren Møller tog dem under kyndig behandling, hans klaverspil var fyldigt og melodiøst. Han tilføjede ikke noget nyt til dem, men holdte liv i disse udødelige klassikere. Hans klaverspil var inspireret af bl.a. Errol Garner og Oscar Peterson, og det er jo nogle forrygende forbilleder at have, når man vælger trioformatet. På trommer havde han medbragt en særdeles veloplagt og meget dygtig Karsten Bagge og bassen blev behandlet stabilt af Morten Ramsbøl.

Afslutningsvis bør jeg også nævne at han spillede nogle selvkomponerede stykker musik, som desværre nok stod lidt i skyggen af standardnumrene, de var ikke dårlige, men min begejstring over Søren Møllers opvisning udi klassikerne overdøvede vist hans egne kompositioner."
Søren Møller Trio kan opleves i Thorvaldsens Hus om dagen og på Vognporten om aftenen d. 2.-3. juli. D. 12. juli spiller trioen i Århus.


Den svenske trommeslager Peter Danemo har just været i studiet med sit Kapell, og indspillet en CD som kommer i efteråret på dB-productions. I gruppen finder vi bl.a. Fredrik Lundin, Krister Jonsson og Per "Texas" Johansson. I løbet af sommeren er Danemo med Viktoria Tolstoy på Turné, og det kan ikke være værst at sidde bag hende.

Verdensjazzorkestret World on a string udgiver deres debutCD d. 6. juli. I orkesteret finder vi Bjarke Falgren (Hot'n'Spicy) på violin, John Sund på guitar, Ole Theill på tablas og Morten Lundsby på bas. Musikken er et grænseløst møde mellem fire musikalske personligheder. World on a string spiller i DGI-byen på udgivelsesdagen kl. 14.00.

Man binder os på mund og hånd lyder det ud af transistorens skrattende højtaler flere gange om dagen (hvis man hører P3 o.l.). Det er den danske etno-hip hop gruppe Outlandish der har bearbejdet den gamle sang. Kasper Villuame sad bag pianoet ved indspilningen af den sang. Villaume har også lige været i New York sammen med bassisten Jesper Bodilsen, hvor de fik hjælp af "næsten-legenden" Jeff "Tain" Watts på trommer. I producerstolen sad Chris Minh Doky. Stunt udgiver indspilningerne senere på året.

I løbet af de to store jazzfestivaler gemmer der sig mange interresante navne i lagene under de store navne. F.eks. spiller trompetisten Giovanni Falzone på sidstedagen i København og om mandagen i Århus. Den italienske trompetist er klassisk uddannet, og har spillet i diverse italienske symfoniorkestre, samt komponeret mange værker som bl.a. er blevet opført af Milanos Symfoniorkester. Sideløbende har han dyrket jazzen, og satser for tiden næsten udelukkende på den. Falzone er udråbt til at være det helt store talent. Han er i de sidste par år blevet stemt ind i top 3, i diverse kritikerafstemninger, som best new talent. Falzone befinder sig i Hardbop land, og har senest udsendt en CD i maj på Soul Note.

Det gode gamle kassettebåndsfirma TDK har fundet sig en ny niche, nemlig udgivelse af jazz på DVD. På det seneste har de udgivet koncertoptagelser med Chick Corea & Gary Burton (München 1997), Chick Corea, Stanley Clarke, Joe Henderson & Lenny White (Reseda 1982), Herbie Hancock, Ron Carter & Billy Cobham (Lugano 1983) og Dave Holland Quintet (Lugano 1983). For fattigrøve og nysgerrige kan man erhverve en DVD-compilation til under en hundredelap, med 23 numre, med Herbie Hancock, Ahmad Jamal, Modern Jazz Quartet, Stan Getz, Eliane Elias etc.

Mere DVDnyt. En regulær Miles Davis sjældenhed ser dagens lys til august. Det drejer sig om en koncertoptagelse fra Isle of Wight Festivalen 1970, der aldrig har været offentliggjort før. Koncerten fandt sted kort tid efter Bitches brew indspilningerne, og jeg formoder at DVD'en vil bære præg af det. Miles Davis er på scenen med pianisterne Keith Jarrett og Chick Corea, saxofonisten Steve Grossman, bassisten Dave Holland, trommeslageren Jack DeJohnette og percussionisten Airto Moreria. Det er Eagle Vison som står udgivelsen, med den uhyre ringe titel Miles Electric: A different kind of blue.

Pianisten Stefano Bollani, som vi kender fra Jesper Bodilsens forrygende Mi ritorni in mente, har udgivet sin første solopiano CD, med den danske titel Småt småt på Label Bleu. Han giver sig f.eks. i kast med Norwegian wood på højst utraditionel vis.

Peter Rosendal er klar med sin anden trio CD, igen med Morten Lund på trommer og Mads Vinding på bas. Den hedder Wondering, og er opfølger til kritikersuccessen Live at Copenhagen Jazzhouse. Cope Records står for udgivelsen.

D. 29. oktober besøger den engelske sangerinde Jacqui Dankworth Kolding Teater. Hun er den første kunstner i en koncertrække under titlen Tidens sirener.
Dankworth har lige udsendt sin anden CD på Candid Records, under titlen Detour ahead. I julinummeret af det engelske jazzmagasin Jazzwise får hun hele 4 (ud af 5) stjerner og bl.a. disse ord med på vejen: "...on Detour ahead you also sense a singer who is willing to take more risks, peeling back the emotional layers of a song in order to penetrate to its very core."
Jacqui Dankworth er datter af jazzsangerinden Cleo Laine og saxofonisten John Dankworth.

Nu vi er ved anmeldelser og Jazzwise kan jeg ikke lade være med at nævne Christina Dahls Heartbeats, som desværre får kniven med kun 2 stjerner.

Og jeg fortsætter i anmeldersporet. I denne uge hopper jeg ud i anmelderiets besværlige kunst. Jeg vil fremover primært fokusere på danske udgivelser, og udgivelser som har relevans i forhold til den danske jazzscene. Anmeldelserne vil blive bedømt med J'er. Hvor 6 J'er er det bedste og 1 J det dårligste, forhåbentlig bliver 0 J ikke nødvendigt.

Ingen kommentarer: