mandag, februar 07, 2005

Harlem Kiddies: 1940-45 (Little Beat Records)


Guldalderjazz er der nogen som kalder det. Krigen kom, og inspirationen fra USA stoppede. De danske jazzmusikere var tvunget til, at vidreudvikle jazzmusikken uden indflydelse fra USA. Svend Asmussen og Leo Mathisen er de mest kendte fra den periode. Men der var flere, og det kaster denne udgivelse et flot lys over. Harlem Kiddies, der blev startet af den farvede trommeslager Kaj Timmerman og med brødrene Jimmy og Jonny Campbell på henholdsvis guitar og altsax, var helt fremme i sporvognen, i den periode, hvor de optrådte på den københavnske restaurant München. De indspillede på kryds og tværs med musikalske kolleger, med både Asmussen, Mathisen, Kordt Sisters (det danske svar på Andrew Sisters) og mange flere. Det forekommer i dag fuldstændigt grotesk, at tre farvede musikere, i selskab med den jødiske sangerinde Raquel Rastenni kunne optræde i København, helt frem til 1943, hvor Rastenni måtte flygte til Sverige.
Denne udgivelse er et fantastisk dokument over en periode i dansk musik, hvor man på trods af hårde tider, spillede livsglad og udadvendt jazzmusik. Musikken er unik, for vist er den amerikanske jazz den vigtigste, men har man bare en smule musikhistorisk interesse, er denne plade uomgængelig. Der findes både tidligere udgivne numre (på 78'ere) på CD'en og materiale som f.eks en jam session fra Jazzreports Swingklub, hvor Honeysuckle Rose kommer under nænsom behandling af Jonny Campbell i selskab med datidens hotteste musikere, Erik Parker, Henry Hagemann, Leo Mathisen og Niels Foss.Det svendborgensiske entutiast selskab Little Beat Records har lavet et forbilledligt arbejde. De diskografiske detaljer tilfredsstiller enhver, og bookletten byder desuden på lidt historie, og det kan man så tage som forsmag på den bog som selskabet udgiver senere i år, omhandlende brødrene Campbell.
Jørgen Vad har restaureret lyden, og må med det flotte arbejde, snart kunne titulere sig Lydkonservator.
Der følger endnu en udgivelse senere på året, med Jonny Campbell i hovedrollen, hvor der sættes fokus på perioden i starten af halvtredserne. Jeg glæder mig allerede.
Jeg er klar til, at tage på Restaurant München i aften, hvis nogen kan vise vej.

Ingen kommentarer: