torsdag, september 14, 2006

...and your ass will follow
Free your mind and your ass will follow, open up your funky mind and you can fly. Sådan sang Funkadelic i 1971. Saxofonisten Christina Dahls nye plade Free your mind er i den grad også funky. Hun har en svaghed for den eksperimenterende souljazz, som den lød i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne hos folk som Stanley Turrentine og Eddie Harris. Pladen er en liveindspilning fra Copenhagen Jazz House i november 2005, med på scenen har hun et oplagt hold musikere bestående af Jesper Riis (trompet), Mads Hyhne (basun), Carsten Dahl (Piano og Wurlitzer), Kæv Glieman (keyboards), Michael Finding (percussion), Daniel Franck (bas) og Frands Rifberg (trommer).
Christina Dahls plade er pågående og rørig, men der er også plads til et par stille ballader. Hun tager hele holdet med på turné i slutningen af november, hvor det godt kan gå hen og blive særdeles hedt på spillestederne. Læg iøvrigt mærke til coverdesignet -eller sagt på en anden måde, man kan ikke undgå at lægge mærke til designet, som er det mest funky orange cover, der nogensinde er udsendt herhjemme. Endnu engang beviser grafikeren Paul Wilson fra Yellow1 at han er en uhyre skarp coverdesigner.
Christina Dahl: www.christinadahl.dk

På opdagelse på loftet
Svenskeren Katrine Amsler har med sit band Television Pickup lavet CD'en Da jeg var lille, var alting større. Med titlen er man allerede gearet ind på, at det er barndommen og nysgerrigheden, der er i fokus. Musikken er som når et barn går på opdagelse på farmors loft, hvor man opdager alle mulige spændende glemte ting og sager i halvmørket, og hvor der godt kan være lidt uhyggeligt indimellem.
Amsler styrer keyboardet og har skrevet al musikken. Hun og bandet der består af Johannes Burström (elektronik), Michala Østergaard (trommer), Thomas Backman (saxofon) og Samuel Hällkvist (guitar) er på ingen måde bundet op på en stilart. De spiller fri kollektiv improvisationsmusik, med forrygende titler som Nu spiller farmor marimba in heaven, Tampen og sydlige Utsira og TV peace please.
Television Pickup: www.ljud.org/televisionpickup
Myspace: www.myspace.com/televisionpickup

Luma fra Oddjob
Det er tre år siden, at svenske Oddjob sidst udsendte en plade. Nu er de igen albumaktuelle. Luma hedder pladen fra et af Sveriges mest personlige jazzbands. Med i bandet er bla. trompetisten Goran Kajfes og saxofonisten Per "Ruskträsk" Johansson. Traditionen tro er der et enkelt covernummer med. Sidst var det Kraftwerks The man machine det gik ud over. Denne gang er det King Crimsons Moonchild.
Oddjob: www.oddjob.cd

Dansk guitardebut
Guitaristen Sara Lewis Sørensen har lige udsendt sin debut As I. Hun har tidligere samarbejdet med Simon Beck fra indierock gruppen Viva Vertigo. Men indtil nu har hun ikke gjort det store væsen af sig på den danske jazzscene, udover enkelte festivaljobs. Der er noget der tyder på, at hun godt kunne få et gevaldigt skub fremad med pladen. Det er en trioindspilning, med Anders Wallin (bas) og Peter Bruun (trommer), som bla. spiller i Mold. Hun kan minde en del om Bill Frisell i sit spil, uden at det virker påfaldende. Men inspirationen fra americana kan hun ikke løbe fra. Det er en intim plade, som ikke minder om noget vi nogensinde før har hørt fra en dansk jazzguitarist. Sara Lewis Sørensen har selv komponeret al musikken på pladen som er indspillet i januar i år i København.
Sara Lewis Sørensen: www.saralewissorensen.com

Ingen kommentarer: