fredag, oktober 20, 2006

Danskere spiller standards i Japan
Det japanske selskab Marshmallow Records har kastet sin kærlighed på flere danske jazzmusikere, heriblandt Kasper Villaume og Carsten Dahl. De er begge to aktuelle med nye udgivelser på selskabet. Pladerne er desværre kun tilgængelige i Japan.
Kaspers plade hedder Footprints, den indeholder en stribe udødelige klassikere, ligefra Theme from MASH, som Bill Evans i mange år havde på sit repertoire, til Oscar Petersons Night Train. Pladen er en trioindspilning med Jesper Bodilsen på bas og Rasmus Kihlberg på trommer. For de nysgerrige, der gerne vil høre Kasper spille Wayne Shorters Footprints, kan man for tiden se en video på www.villaume.dk, hvor trioen øver på nummeret hjemme i Kasper Villaumes øvelokale. Villaume er senere i år aktuel med en DVD.
Carstens plade hedder God bless the child og er med Bob Rockwell på saxofon, Lennart Ginman på bas og Frands Rifbjerg på trommer. De spiller en stribe nynnevenlige melodier som Love for sale, Cry me a river og St. James Infirmary!
Tidligere i år udsendte Marshmallow pladen Black Jack med Bob Rockwell, hvor Kasper Villaume spillede piano.
Man kan købe pladerne på den japanske udgave af HMV, som heldigvis findes i en engelsksproget version.
Marshmallow: www.marshmallow-records.com
HMV Japan: www.hmv.co.jp

Copenhagen Music Week

Det store nummer under Copenhagen Music Week er når MTV afholder deres store Award show, eller er det? For i løbet af Copenhagen Music Week bliver der også mulighed for at opleve festivalen Wundergrund, hvor klassisk musik møder jazz, rock og electronica. Bla. spiller Carsten Dahl sammen med Alpha, Caroline Henderson spiller med Ensmeble Nordlys, Marilyn Mazur spiller med Havamal og Baroque Fever spiller med Jon Balke, Fredrik Lundin og Trine-Lise Væring. Koncerterne afholdes forskellige steder i byen.
Attaboy, Yak og Saxopaths kan opleves på henholdsvis Valby station, Østerport station og Flintholm Station d. 24. oktober fra kl. 17, som en del af arrangementet Station To Station.
I Politikens hus' Pressen er der Urban Jazzy Days, hvor altsaxofonisten og rapperen Soweto Kinch er på scenen d. 27. oktober, med kvartetten Osgood/Kjærgaard/Bro/AC som support. Dagen efter er det Django Bates' Human Chain der indtager scenen med Maria Laurette Friis & Pamela Kurstin som support.
Wundergrund: www.wundergrund.dk
Urban Jazzy Days: festival.jazz.dk/start.asp?l=1
Copenhagen Music Week: www.copenhagenmusicweek.dk

Fra Bronx og Åland til Stockholm og New Orleans
I maj 2001 rejste en ung lærer til Åland fra USA, med 24 elever fra et belastet område i Bronx. Læreren hed Johanna Grüssner, hun var flere år før, rejst til USA, med håbet om at slå igennem som jazzsanger. Det lykkedes ikke, istedet blev hun musiklærer på en skole i Bronx, for at kunne betale regningerne. Hun involverede sig mere og mere i arbejdet og børnene, og skabte et gospel kor ud af elever, hvor mange af dem blev betegnet som håbløse af de andre lærere. Johanna gav ikke op, og endte altså med at tage børnene med til Åland, hvor hun kom fra. I løbet af den uge hvor de var i Åland oplevede børnene en helt anden verden med frisk luft, sund mad og en lille stille skole. Hendes arbejde skabte så meget opmærksomhed, at New York Times journalisten Anemona Hartocollis skrev en bog om Johanna Grüssner og det fantastiske arbejde med eleverne. Bogen udkom i 2004 og hedder Seven days of possibilities, one teacher, 24 kids, and the music that changed their lives forever.
Idag bor hun i Stockholm, men tog i april i år igen til USA, men nu til New Orleans og denne gang for, at indspille en plade i den katastroferamte by. Hun havde lavet en aftale med den kendte producer John Snyder, som har produceret flere hundrede jazzplader. Med i studiet havde hun lokale musikere, og repertoiret bestod af standards som feks. They can't take that away from me og willow weep for me, og et par soulstandards, Let's stay together og Don't you worry 'bout a thing. Det er der kommet pladen Lazy afternoon ud af. Pladen er et hyggeligt bekendtskab på en regnvåd efterårsdag.
Johanna Grüssner: www.johannagrussner.com

Ingen kommentarer: