tirsdag, oktober 24, 2006

Nu falmer skoven
Mads Granum Kvartet er aktuel med deres første plade, Hymns in time, der er nordisk i både tone og melodivalg. Kvartetten består af Mads Granum (piano), Ricco Kjær (trommer), Jakob Vind Lauritsen (bas) og norske Sissel Vera Pettersen (saxofon og vokal). De har kastet sig over nogle melodier fra den danske sangskat. Pladen indledes, med ret timing, med Nu falmer skoven trindt om land, herefter følger Du danske sommer, Kingos salme Nu velan, vær frisk til mode og Brorsons Mit hjerte altid vanker. Her viser pladen sig fra to forskellige sider, da vi præsenteres for melodien i to udgaver. I Sissels arrangement, hvor den hedder Mitt hjerte alltid vanker og i Granums "danske" version. Den "norske" version er den sfæriske med Sissels englesang og effekter, der diskret er lagt på. Man kommer til at tænke på en anden norsk sangerinde, nemlig Sidsel Endresen. Den "danske" version er i klassisk NHØP'sk højskolehumør.
Der er endnu en Brorson salme på pladen, Her vil ties, her vil bies og pladen afsluttes med Grundtvigs Jeg gik mig ud en sommerdag.
Pladen er et modigt forsøg ud på veje, som er betrådt af mange andre før Mads Granum Kvartet. Kvartetten nævner selv Keith Jarretts klassiske plade My song i pressematerialet, og vi er ikke langt fra den stemning og stil som Jarrett og ikke mindst Jan Garbarek skabte. En stil som næsten er blevet synonym med det vi kalder den nordiske tone i jazzen.
Mads Granum Kvartet: www.madsgranum.dk

Stacey's mand
For nylig blev Jim Tomlinsons plade The lyric tildelt prisen for årets jazzplade ved BBC Jazz Awards 2006. Den engelske jazzsaxofonist er bla. kendt for sit samarbejde og samliv med Stacey Kent. Det lægger han ikke skjul på, så selv om The lyric er en plade i Tomlinsons navn, er det lige så meget en Stacey Kent plade, da hun synger på 11 af pladens 13 numre. Pladen er rejse ud i standardland, hvor numre som What are you doing for the rest of your life, My heart belongs to daddy og The surrey with the fringe on top alle får nyt liv, med Stacey Kents betagende stemme. Hvis man ikke er bekendt med Kent er det nu, man skal slå til. Kan man lide Diana Krall eller Dianne Reeves går man ikke forkert her.
Jim Tomlinson's sax er som titlen på pladen den lyriske. Han synger melodien med saxen. På pladens første nummer Manha De Carnival lægges der ud med tilbagelænet spil, der i høj grad minder om Stan Getz, og fortsætter i den stil pladen ud.
Parret Tomlinson og Kent kan opleves i Sverige fra d. 25. okt, hvor de spiller i bla. Hässleholm og Stockholm.
Jim Tomlinson: www.jimtomlinson.net
Stacey Kent: www.staceykent.com

Bugges værelse
Den norske pianist mm. Bugge Wesseltoft har med sit site Bugges Room skabt et forum, hvor han udover sin egen musik, også promoverer andres musik. I november måned har han valgt Phil Parnell3 som månedens kunstner. Phil Parnell3 består af den amerikanske pianist Phil Parnell, der siden slutningen af 90'erne har boet i London. Han har siden han flyttede til London arbejdet tæt sammen med Matthew Herbert, der indiskutabelt er en af de største fornyere af den elektroniske musik. Desuden består trioen af de to danske musikere Espen Laub von Lilienskjold på trommer og Torben Bjørnskov på bas.
Bugges site kan man allerede nu downloade Parnells remix af nummeret Frik fra Bugges plade Filming, og man kan også downloade et remix lavet af Bugge Wesseltoft, hvor det er et nummer fra Phil Parnells plade Do your living in the night, det er gået ud over.
Fra november kan man høre en koncert med Phil Parnell3 på Bugges Room.
Phil Parnell: www.philparnell.com
Bugges Room: www.buggesroom.com

Ingen kommentarer: