onsdag, september 12, 2007

Lars Winther Trio: Nordic by nature (Your Favourite Records)

Dansk Trio i moderne nordisk design
Den nordisk inspirerede triojazz har haft vind i sejlene i de senere år på de vigtige amerikanske og japanske jazzmarkeder. Her har navne som svenske E.S.T. og de norske Tord Gustavsen Trio og In The Country haft stor succes. Der er ingen danske navne som har markeret sig internationalt med den stil. Lars Winther Trio er måske dem som kan gøre det.
Trioen har netop udsendt pladen Nordic by nature. Det er plade der musikalsk befinder sig et sted mellem In The Country og E.S.T. De er ikke nær så eksperimenterende som førstnævnte, men mere chancetagende end sidstnævnte.
Pianisten og komponisten til hovedparten af pladens numre, Lars Winther spiller ikke kun på flygel, han bruger også synths og Rhodes. Han spiller også på prepared piano (John Cage opfandt begrebet, der går ud på, at lægge noget på flygelets strenge, så det får en anden lyd). Bassisten Jesper Thorn smider også effekter ind i musikken, han spiller med en blød baslyd, der lever lidt tilbagetrukket i lyden. Trioens bund lægges af trommeslageren Victor Dybbroe.
Lars Winther Trio har lavet en overbevisende plade, der både pleaser og udfordrer. Der er numre som Rise of fall, der med det samme sætter sig. Der er numre som Waltz for Noone, der først er på plads efter flere gennemlytninger.
Man får desuden en DVD med, hvor der er billeder til 5 af pladens numre, samt to andre. Det er Lars Winther, der selv har produceret de sort/hvide levende billeder. Det virker som om Lars Winther har tænkt, at nu skal den have hele armen, og det får den.
Pladen efterlader et imponerende ambitiøst indtryk, og vigtigst af alt, musikken er helt fantastisk.
Dansk jazz har fået en ny supertrio!
Lars Winther Trio: www.larswinther.dk/trio

Ingen kommentarer: