onsdag, september 26, 2007

Play Your Own Thing - a story of jazz in Europe (??) DVD

Europa og jazzen på DVD
Sidste efterår havde den tyske dokumentarfilm Play Your Own Thing premiere i de tyske biografer. Filmen der er lavet af Julian Benedikt handler om den europæiske jazzmusiks historie. Den er nu udsendt på DVD. Historien starter helt tilbage i tyverne, og pointen er at det godt kan være at amerikanerne opfandt jazzen, men europæerne har været med næsten lige så længe. Filmen skifter mellem interviews med nulevende musikere (hvor enkelte er døde siden filmen blev lavet; Zawinul og NHØP) og koncertoptagelser. Desuden er der nogle gennemgående naturbilleder a la ECM pladecovers, hvor Jan Garbarek fortæller sin version af den europæiske jazzhistorie. Filmen er et forrygende lyd og billedbombardement. Julian Benedikt har styr på de mange lag, der afvikles under filmen. Det vigtigste er selvfølgelig historien, hvor man nok synes at der er lidt for mange tyske jazzmusikere, men ellers er der musikere fra hele Europa, Tomasz Stanko fra Polen, Enrico Rava fra Italien, Django Bates fra England, Palle Mikkelborg fra Danmark, Christian Wallumrød fra Norge, Attila Zoller fra Ungarn, Daniel Humair fra Schweiz, Louis Sclavis fra Frankrig og mange mange flere. Inspirationen og påvirkningen fra USA undervurderes ikke, navne som Gillespie, Don Cherry og ikke mindst Ben Websters kortere eller længere ophold i Europa fremhæves som vigtige for europæisk jazz. Der er helt afsnit om Montmartre i filmen og man kan ikke lade være med at være stolt som dansker, når man ser filmen, hvor både Mikkelborg og NHØP er med i nogle længere interviews.
Men som vi kommer frem i historien er det mere og mere tydeligt at der er udviklet en egen europæisk jazzscene, med inspiration fra folkemusik, klassisk musik etc.
En af de sidste musikere man møder i filmen er Marilyn Mazur og det er nok ikke helt tilfældigt, for den allersidste der er på i filmen er ikke en musiker, men ECM pladeselskabsbossen Manfred Eicher, en mand der om nogen har været til at få europæisk jazzmusik dokumenteret og ikke mindst gjort tilgængelig. Marilyn Mazur er aktuel til januar med en ECM plade, og når filmen er slut kan man godt se, den fede streg som kunstnere der er tilknyttet ECM trækker gennem filmen.
Filmen burde være pensum for amerikanske jazzsmagsdommere, de vil helt sikkert blive lidt flove over at de ikke har hørt al den fede europæiske jazz, og brugt tiden på at dyrke Wynton Marsalis og anden museumsmusik.
DVD'en distribueres af Naxos.
www.play-your-own-thing.de

Bugpowder trommeslager får pris
Trommeslageren Laust Sonne, der sammen med Kasper Tranberg, Mads Hyhne og Jonas Struck udgør kultjazzbandet Bugpowder, er årets modtager af Ken Gudman prisen. Gudman der selv var trommeslager døde i 2003. Han nåede vidt omkring i dansk musik, ligesom Sonne der får prisen d. 7. oktober i Amager Bio. Her kan man udover Bugpowder også høre nogle af de andre bands som Laust Sonne er med i; D-A-D, Tim Christensen, Dear og Dicte. Desuden kommer Erik Moseholm også på scenen.

Ingen kommentarer: