lørdag, marts 01, 2008

Chick Corea & Gary Burton: The new crystal silence (Concord/Universal)

Jazz på seniorordning

På arbejdsmarkedet har man brug for de gamle rutinerede kræfter, dem der har erfaringerne og kan noget som ingen andre kan. Men de bliver tit presset ud, der kommer nye krav og rutiner og dem som egentlig gerne ville have taget nogle år mere på arbejdsmarkedet, hvor de kun gjorde det som de var gode til, stopper som regel. Fordi de mødes med krav om at lave ting som de ikke har lyst til.
Chick Corea fylder 67 år til sommer og Gary Burton er lige fyldt 65 år. I starten af 70'erne var de ustoppelige og var med i meget. Som feks. på en tysk jazzfestival, hvor arrangøren havde bedt de forskellige musikere om at optræde ved en fælles jam, sidst på aftenen. Der dukkede kun to musikere op: Corea og Burton.
Det blev starten på et musikalsk venskab, der har varet ved lige siden. Plademæssigt startede de med pladen Crystal silence på ECM Records, der siden fik klassikerstatus. Idag spiller de stadig sammen og den nye udgivelse The new crystal silence er en kraftig understregning af at de stadig er i en klasse for sig selv. Det er en dobbeltCD der indspillet sidste år i Australien og Norge. På den første CD bakkes de op af Sydney Symphony. Velkendte Corea kompositioner som Crystal silence og La Fiesta kommer i dette lys, til at fremstå som korte symfonier, med afvekslende forløb.
Den anden CD er fra Molde Jazzfestival, hvor Corea og Burton lægger salen ned med musik af Corea (bla. Señor Mouse), Bill Evans (Waltz for Debby) og Gershwin (I love you Porgy). Deres sammenspil er fantastisk. Burton som den store improvisator, hele tiden vekslende og kombineret med Coreas store klaverspil. Det er nok frækt at kalde den her for bedre end en 35 år gammel klassiker som Crystal silence, den er immervæk først lige udkommet. Men den er stor og komplementerer på fineste vis den gamle.
To ikke helt unge jazzmusikere viser her, at man kan lave intelligent og nutidig jazz, uden at gå på kompromis og kopiere sig selv. Der er stadig brug for dem, selv om det ikke længere er dem, der revolutionerer jazzen.
Bonusinfo
Kan du ikke få nok af Chick Corea, er der lige udgivet en 6 CD boks i Japan, med 5 forskellige triobesætninger. Du kan læse og lytte her: www.5trios.com
Chick Corea: www.chickcorea.com

Ingen kommentarer: