søndag, marts 16, 2008

Jakob Bro: The stars are all new songs vol. 1 (Loveland Records/Pladekisten) >> Søren Kjærgaard: Optics (ILK/VME)

30 år og hva' så?

Den ene er lige fyldt 30 år og den anden fylder snart 30 år. De er begge to pladeaktuelle med hver deres plade. Pianisten Søren Kjærgaards og guitaristen Jakob Bros veje har krydset hinanden mange gange. De spiller bla. sammen i postrockbandet Bandapart.
De mange paraleller stopper ikke her. De har begge brugt den amerikanske bassist Ben Street, der er en kendt mand i yngre dansk jazz, 40 års fødselaren (jo, der er mange runde dage for tiden) Jakob Dinesen og Kresten Osgood har feks. også brugt ham. Begge plader er indspillet i New York og de har brugt den legendariske lydtekniker James Farber.
Musikalsk befinder Kjærgaard sig i det dystre hjørne af stuen, nogle få solstråler slipper gennem gardinerne, men ellers er der mørkt. Det er ikke tilfældigt at Kjærgaard benytter sig af trommeslageren Andrew Cyrille, der fra 1964 og elleve år frem arbejdede sammen med Cecil Taylor. Kjærgaards musikalske afsæt er i frie jazztankegang. Han bringer dog ikke musikken i den totale opløsning, og Cyrille bevarer, pudsigt nok, den rytmiske puls. Pladen afsluttes iøvrigt med et rekviem; Radio House Requiem, et hus der har haft en vis betydning for netop Kjærgaards karriere.
Bro har også fået hjælp fra sine musikalske inspirationskilder. Trommeslageren/legenden Paul Motian og Ben Street udgør den faste rytmegruppe på pladens ni numre, hvor de suppleres af saxofonisten Mark Turner på 2 numre, saxofonisten Chris Cheek på 1 nummer, saxofonisten Jesper Zeuthen på 3 numre, basklarinetisten Andrew D'Angelo på 2 numre, Guitaristen Kurt Rosenwinkel på 1 nummer og den vigtigste guitaristen Bill Frisell der er med på 6 numre. Frisell og Bro kommunikerer med hinanden på guitarerne og da de taler det samme sprog, bliver det til nogle velartikulerede samtaler. De lytter til hinanden, tager tråden fra den anden op og råber aldrig i munden på hinanden. Musikalsk befinder vi os i et fritflydende balladunivers.
Jakob Bro og Søren Kjærgaard er to jazzmusikere, der begge får det maksimale ud af deres talent. De udfordrer sig selv ved konstant at være i fremdrift. De er hele tiden på udflugt efter nye musikalske sider af sig selv, og er ikke stagneret eller blevet kedelige, selv om de ikke er unge længere.
Bonus
Søren Kjærgaards trio kan opleves på sommerens to store danske jazzfestivaller
Søren Kjærgaard: www.sorenkjaergaard.com
Jakob Bro: www.jakobbro.com

Ingen kommentarer: