onsdag, februar 27, 2008

Saft: Thirteen (Kakofone) >> Opération Zéro: Griboullage (Kakofone)

Nyt fra den århusianske undergrund

Trioer i jazzen er ikke ualmindeligt, men konstellation sax, piano og trommer er ikke hverdagskost. Det berører så ikke ikke den århusianske trio Saft, men de er heller ikke hverdagskost. Trioen består af Mette Rasmussen på saxofon, Kasper Bjerg på piano og Wurlitzer og Søren Mehlsen på trommer. De var med i Dansk Jazzforbunds konkurrence Ung Jazz i 2006, hvor de blev nr. 2. De to herrer i trioen Mehlsen og Bjerg er særdeles aktive i det århusianske jazzmiljø omkring bla. Sunship og Konservatoriet. De spiller bla. i Berne/Bjerg/Mehlsen, Feed Your Head, Khrat og Opération Zéro, der ligeledes er en trio og pladeaktuelle. Her er Mette Rasmussen skiftet ud med guitaristen Kristian Westergaard.
Begge bands udgives på Kakofone, et nyt pladeselskab der udgiver moderne impro, eksperimenterende, støj og avantgarde. Kakofoni betyder mislyd eller ildelydende musik. De to første udgivelser er ikke musik skabt til en mintgrøn hotellobby, men ildelydende musik er det ikke.
Opération Zéro står for vildskaben og det utilpassede. Der stræbes efter et lydtryk og et udtryk, hvor støjen er gud. Der spilles ikke opløsningsagtigt frit, der veksles mellem støjrock a la Sonic Youth og undersøgende lydeksperimenteren med instrumenterne; feedbackstøj fra guitaren (har Kristian Westergaard Lou Reed's Metal Machine Music?) etc. Det er musik der hører hjemme i en fugtig kælder der kun er oplyst af en 25 watts pære.
Saft trioen trækker mere på nogle af de erfaringer som Mehlsen/Bjerg har fået via samarbejdet med den amerikanske avantgardesaxofonist Tim Berne, og når man lige har hørt pladen med Opération Zéro er den nærmest straight jazz. Men så nemt er det heldigvis ikke. De musikalske bindinger og strukturer slippes mange gange på pladen, søgende mod den komplette opløsning, hvorefter det gribes, bruges til noget nyt og genopbygges, så en anden idé kan nedbrydes.
Det bliver spændende at følge pladeselskabet Kakofone i fremtiden, niveauet er meget højt fra starten.
Bonusinfo
Opération Zéro's pladecover er sort som bare...men ser man godt efter kan man se at der står noget.
Opération Zéro: www.myspace.com/leoperationzero
Saft: www.myspace.com/saftmusicdk
Kakofone på You Tube: www.youtube.com/profile_videos?user=Kakofone&p=r

Cadentia Nova Danica -en klassiker?
På den gode amerikanske jazzblog Destination-out har man kastet sig over pladen John Tchicai & Cadentia Nova Danica fra 1968. Det var gruppens første plade. Pladen er ultrasjælden og er aldrig genudgivet. På Destination-out kan man høre tre af numrene i MP3 udgave. Blandt de medvirkende musikere finder vi Max Brüel, Karsten Vogel, Kim Menzer og Hugh Steinmetz.
I 1969 kom gruppens plade nr. 2, Afrodisiaca, der fik de gamle intellektuelle jazzanmeldere Boris Rabinowitsch (Politiken), Arnvid Meyer (BT) og Erik Wiedemann (Information) op af stolene og roste den til skyerne. Thurston Moore fra rockgruppen Sonic Youth, der har inspireret mange unge jazzmusikere, har den med på sin Top 10 over plader fra "The Free Jazz Underground"
Denne er iøvrigt heller ikke genudgivet på CD. Hvem kommer først?

Ingen kommentarer: