lørdag, december 19, 2009

Lovedale: Coziness Kills (ILK)

Fiskebusjazz

Når Jens Petter Bus kom til Jullerup Færgeby i fiskebussen, blev der altid spillet et vildt stykke jazz, mens han kørte ind i den lille hyggelige bys huse og nærmest skummede af raseri over alt muligt. Mon det var hyggen i Jullerup Færgeby han havde noget imod?
Lovedale påstår med titlen på deres nye plade at hygge dræber. For ligesom at slå det fast med det samme, så det ikke hyggejazz som Lovedale spiller, hvad hyggejazz så end er - så er det ihvertfald ikke det her den kan høres, men Lovedale mener jo også at den dræber.

Lovedale starter ellers ganske venligt ud på pladen, med en hyldest til Abdullah Ibrahim. På Abdullah I er Lovedale's faste gæstetrompetist Cuong Vu med. Han medvirkede også på Lovedale's forrige album Grill Music, der blev kåret som årets jazzalbum ved DMA Jazz i 2007. Han har haft en stor betydning for gruppen, der har haft ham med på flere turnéer. Han medvirker endvidere på to andre numre på pladen, bla. det forrygende nummer med den passende titel Pudsig pigtråd, hvor der spilles pågående og frækt.
Lovedale er en kvartet der ledes af saxofonisten Jesper Løvdal, der også har skrevet seks af pladens otte numre. Bandets pianist Jacob Anderskov står for de to sidste kompositioner. På trommer og bas medvirker henholdsvis Anders Mogensen og Jonas Westergaard. På titelnummeret Coziness kills, der er en ballade efterlader Cuong Vu ingen tvivl om sine kvaliteter. Det gør Anderskov på pianoet og Mogensen på trommerne heller ikke under en pianosolo, der efter de Anderskov'ske normer er rimelig straight. Den spilles med et flow og en idérigdom, hvor de spiller flot sammen.
Pladen er indspillet på Manhattan og har endnu en gæstende musiker med. Saxofonisten og klarinetisten Chris Speed medvirker på to numre og hans påvirkning på dagens Downtown-scene i New York er kæmpestor. Den påvirkning drypper også på Lovedale, der er godt bud på en danske erobring af den scene. På nummeret Cheers in heaven spiller Speed og Løvdal sammen i et rodet kaotisk forløb, der passende indrammes af en bassolo fra Jonas Westergaard, der på trods af bassens knap så voldsomme fremtoning som sax'ernes, formår at holde nummeret oppe i puls og vildskab.
Coziness Kills er fin opfølger til den 3 år gamle Grill Music. Det er en fornøjelse at bandet holder sammen. Det kan høres at der er sket en udvikling, i de fire danske musikeres musikalske samarbejde.
My Space: myspace.com/lovedale

Ingen kommentarer: