fredag, november 12, 2010

Jesper Zeuthen Trio: Jesper Zeuthen Trio (Blackout)

Spirituel stjernejazz
Det er ikke fordi at dansk jazz er overbefolket med veteraner fra den eksperimenterende del af jazzen. Der er nogle få aktive og flere af dem er i særklasse. John Tchicai er vel den mest kendte - også internationalt. Peter Friis Nielsen er en anden. Saxofonisten Jesper Zeuthen er ligeledes en af dem. Han er aktuel med en ny trioplade, der blot hedder Jesper Zeuthen Trio. Det er den første plade i eget navn siden LP'en Det går agurk fra 1980.
Her præsenteres vi for rendyrket Zeuthen-saxspil. Han har en højst personlig tone på saxen. En tone der er udviklet siden årene med kultbandet Blue Sun, hvor han første gang dukkede op på musikscenen. Jesper Zeuthen har en skarp insisterende lyd med lange toner. Zeuthen er tiltrukket af spirituelle næsten tranceskabende forløb.
Titler som Solajama i solen, Åndedans, Synk ej, Gnist og I vilden sky er rammende beskrivelser af musikken der vedvarende betager og tiltrækker mig som lytter. Jesper Zeuthen bakkes musikalsk op af to unge svende, Adam Pultz Melbye på bas og Thomas Præstegaard på trommer. De giver et værdigt med- og modspil på en plade, hvor der ikke hersker nogen tvivl om at det er Zeuthens musik og projekt. Han overlader pladsen til de andre to musikere i flere omgange, hvor Melbye uden at være brovtende og ufølsom leverer et fascinerende kraftfyldt basspil. Men når Jesper Zeuthen kommer i fokus igen, er der ingen tvivl! Han er en stjerne der leder og lyser den hele lange sommernat.
My space: www.myspace.com/jesperzeuthen

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hilsen til Jesper.
Kys
Jenni.