tirsdag, september 17, 2013

Tolvan Big Band: Effortless (Kopasetic)


En af mine favorit big band-LP'er er Tolvan Big Band's Montreux and more fra 1984. Sprælsk og pågående med musik af John Scofield, Wayne Shorter og Ornette Coleman arrangeret af bl.a. big bandets stifter Helge Albin. Næsten 30 år senere er big bandet fortsat i fuldt vigør. Big bandet var i STC Studiet i København, i februar og april i år i for at indspille deres nye album. Montreux-pladen var trods navnet, primært indspillet i København i Sweet Silence Studiet. Enkelte medlemmer har udover Albin hængt ved. Trommeslageren Lennart Gruvstedt, Björn Hängsel på bastrombone og saxofonisterne Cennet Jönsson og Bernt Sjunneson har været med hele vejen.

Det nye album er med musik af Helge Albin. Stilen er ikke vanvittigt anderledes fra 84-udgaven. Noget af den ungdommelige og mere jazzrockede inspiration er aflløst af en mere klassisk big band-lyd med rødder i både Gil Evans og Thad Jones traditionerne. På de enkelte pladser i big bandet sidder der nogle helt suveræne musikere. Den engelske trompetist Gerard Presencer (også kendt fra DR Big Band) har et par gode soli. Men! Som var det coitus interruptus afsluttes en fuldstændigt mesterlig trompet og altsax (Helge Albin) fællessolo  med at der fades i ud i nummeret. Trompeten koger fortsat mens der langsomt skrues ned for musikken. Det er ikke almindeligt i jazzen (af mange gode grunde!). Da nummeret har været i gang i over 10 minutter, har vi da også fået rigeligt af den gode musik. Det er bare sådan en lidt flad øv-fornemmelse at gå fra nummeret med. 

Effortless er big band-musik som jeg elsker den. Masser af messing. Power, dybde og godt skårne arrangementer. Det bringer måske ikke så meget nyt for dagen. På den anden side, er det skønt at høre et big band spille sig helt ud i sand spilleglæde. Pladen afsluttes med nummeret Con Brio, hvor big bandets pianist Jørgen Emborg er i centrum. Han spiller som titlen angiver, med ånd og energi. 

Ingen kommentarer: